Tiesnesi par atpūtu darba laikā Kanāriju salās soda ar piezīmi
Sabiedrība
2011. gada 11. februāris, 15:04

Tiesnesi par atpūtu darba laikā Kanāriju salās soda ar piezīmi

Jauns.lv

Tiesnešu disciplinārkolēģija par atpūtu darba laikā Kanāriju salās izteica piezīmi Ogres rajona tiesas priekšsēdētājai Maijai Vētrai, jo viņa aizbraucot, savā vietā neatstāja aizvietotāju.

­

Savukārt disciplinārlieta pret tiesnesi Irēnu Cupiku tika izbeigta, informēja Augstākās tiesas (AT) Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

LETA jau ziņoja, ka disciplinārlietu pret tiesnesēm ierosināja tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V), kurš jau iepriekš bija saņēmis paskaidrojumus no abām tiesnesēm, bet tajos nebija saskatījis attaisnojošus iemeslus viņu prombūtnei darba laikā.

Tiesnešu disciplinārkolēģija, izskatot pret Vētru rosināto disciplinārlietu, atzina, ka viņa nebija izpildījusi tiesas priekšsēdētāja pienākumus, jo, izbraucot no valsts, nebija nozīmējusi tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju. Par to disciplinārkolēģija viņai uzlika disciplinārsodu - piezīmi.

Savukārt pret tiesnesi Cupiku rosināto disciplinārlietu kolēģija izbeidza, jo konstatēja, ka tieslietu ministrs, rosinot disciplinārlietu, nebija norādījis, kādus darba pienākumus tiesnese nav izpildījusi. 3.decembrī, kad Cupika neatradās darba vietā, tiesas sēdes viņai nebija nozīmētas, bet ar tiesu lietu vešanu saistītos pienākumus tiesnese bija izpildījusi brīvdienās un ārpus darba laika.

Tiesneses Cupikas prombūtne bija saskaņota ar tiesas priekšsēdētāju, tādēļ Tiesnešu disciplinārkolēģija atzina, ka nav pamata uzskatīt, ka tiesnese būtu atradusies neattaisnotā prombūtnē. Kolēģija atzina, ka līdz ar to disciplinārlieta ierosināta nepamatoti un ir izbeidzama.

Zvejniece atzīmēja, ka Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš akcentē: tiesnešiem ir nenormēts darba laiks, kas saistīts ar šī darba specifiku.

Tiesnešu darba attiecības neregulē Darba likums, bet daļēji likums "Par tiesu varu".

Ja tieslietu ministrs uzskata, ka tiesnešu darba laiku nepieciešams un iespējams normēt, tad ministrijai ir jāizstrādā noteikumi par tiesneša darba laiku un pienākumiem, kā arī speciāli darba pienākumu apraksti tiesu priekšsēdētājiem, kādu šobrīd nav, norāda Gruziņš.

"Tā vietā, lai apvainotu tiesneses darba pienākumu nepildīšanā un rosinātu disciplinārlietas, ministram bija iespējams ar tiesnesēm pārrunāt darba organizācijas jautājumus. Arī tā būtu bijusi mācība turpmākajam darbam," uzskata Gruziņš.

Telekompānijas "TV3" raidījums "Nekā personīga" pagājušā gada nogalē ziņoja, ka tiesneses Vētra un Cupika jau dažas dienas pirms plānotā atvaļinājuma sākšanās neatradās darbavietā, bet bija devušās atpūtā uz Kanāriju salām.

LETA/Foto:LETA

­