Latvijas ierēdņi Briselē saņem lielākas algas nekā Dombrovskis
Politika
2011. gada 1. marts, 14:40

Latvijas ierēdņi Briselē saņem lielākas algas nekā Dombrovskis

Jauns.lv

Eiropas Savienības (ES) ierēdņi saņem milzīgu atalgojumu, liekot Austrumeiropas iedzīvotājiem tiekties pēc darba Briselē, raksta "The International Herald Tribune", norādot: Latvijas premjers Dombrovskis saņem daudz mazāk nekā Briselē bāzētie Latvijas ierēdņi.

"Dombrovskim kā Latvijas premjeram ir viens no sliktākajiem darbiem politikā, uzraugot dzīves standartu krišanos savā nabadzīgajā valstī, vienlaikus apgriežot algas un darba vietas, mēģinot nostiprināt valsts ierobežotās finanses," norāda laikraksts. "Par to viņš gadā pirms nodokļu nomaksas saņem 32 640 eiro (22 940 latus). Viņš apmaksā savu veselības apdrošināšanu un dzīvo trīsistabu dzīvoklī padomju laikos būvētā mājā."

Laikraksts "The International Herald Tribune" norāda, ka Dombrovskis saņem daudz mazāk nekā viņa kolēģi Rietumeiropā un Briselē bāzētie Latvijas ierēdņi.

Kā raksta "The International Herald Tribune", Latvijas komisārs Eiropas Komisijā (EK) Andris Piebalgs un Latvijas tiesnesis Eiropas kopienu tiesā Egils Levits saņem 248 066 eiro (174 299 latus) gadā.

Piebalgam un Levitam pienākas arī piemaksa par mājokļa īri, piemaksa 4380 eiro gadā par katru apgādībā esošo bērnu, reprezentācijas izdevumi 7300 eiro gadā, kā arī visas iemaksas pensiju fondā.

"Ir viegli saprast, kāpēc krīzes skarto Austrumeiropas valstu "baltās apkaklītes" metušās zelta skrējienā uz Briseli, lai izmantotu nodarbinātības iespējas Eiropas Savienībā," raksta avīze.

Kopš 2004.gada vidus, kad ES uzņēma jaunās dalībvalstis, darbā EK, kas ir tikai viena no ES institūcijām, iestājušies vairāk nekā 4700 austrumeiropieši. Pašlaik viņi veido aptuveni sesto daļu no EK darba spēka.

EK par administratoriem strādā aptuveni 150 latvieši, kas saņem vismaz par 50% vairāk nekā Dombrovskis.

Kamēr ES valstu valdības ieviesušas taupības pasākumus, tostarp valsts sektora darbinieku algu apgriešanu, Briseles algas palikušas neskartas, izpelnoties kritiku, ka ES ir izolēta un attālinājusies no ekonomiskajām problēmām, kas pārņēmušas Eiropu.

Patiesībā ES administrācijas darbinieki šajā fiskālajā gadā, kas beidzas jūnijā, pat saņēmuši nelielu algu pielikumu.

ES iekšienē vienmēr pastāvējuši cīniņi par to, cik daudz jāmaksā Eiropas Parlamenta deputātiem, birokrātiem, tiesnešiem, kā arī par citu darbinieku pūļiem, norāda laikraksts.

"Ja atalgojumu piesaista attiecīgās personas dzimtenes ekonomikai vai atalgojumu kārtībai, vienādu darbu strādājoši ES ierēdņi saņemtu krasi atšķirīgu atalgojumu. Ja to piesaista Rietumeiropas standartam, jūs varat iegūt situāciju, ko varētu dēvēta par Dombrovska efektu," raksta avīze.

EK viceprezidents Marošs Šefčovičs, kas atbildīgs par administrāciju un atalgojumu, skaidro, ka ierēdņu atalgojums ir atbilstošs starptautiskajām darba vietām, kur vadošajām amatpersonām ir jāvada iestāde divās valstīs.

"Vērtējot mūsu algas, EK pavisam noteikti nemaksā vairāk par Starptautisko Valūtas fondu vai Eiropas Sadarbības un attīstības organizāciju," viņš norādīja.

"Šādas algas nepieciešamas, lai iegūtu augstas kvalitātes komisārus, kas ir pilnībā neatkarīgi."

LETA / Foto: Evija Trifanova, LETA