Pokemonu trakums pārņem Latviju. Students Ernests stāsta, kā atrast labākos mošķus
Ernests rāda, kā pareizi ķert pokemonus. Viņš tos sastapa pie Brīvības pieminekļa.
Sabiedrība
2016. gada 27. jūlijs, 07:10

Pokemonu trakums pārņem Latviju. Students Ernests stāsta, kā atrast labākos mošķus

Jauns.lv

Ja redzat cilvēku, kurš, ejot pa ielu, apkārtni vēro caur viedtelefona ekrānu un palaikam drudžaini baksta ekrānā, visdrīzāk viņš medī pokemonus. Japāņu radītie animācijas tēli ir atgriezušies jaunas spēles veidolā un īsā laikā iemantojuši milzīgu popularitāti.

ASV, Sanfrancisko, bāzētā uzņēmuma „Niantic” izveidotā spēle „Pokémon Go” klajā nāca jūlijā un oficiāli pieejama ASV, Kanādā, Austrālijā, Jaunzēlandē un lielākajā daļā Eiropas, tostarp Latvijā no 16. jūlija.

„Latvijas dzelzceļš” lūdz uzmanīties

Šķiet, vēl ne par vienu spēli pasaulē nav bijis tik daudz brīdinājumu – ASV policija iesakaneiet tumšās vārtrūmes, jo dažs spēlētājs jau kritis laupītāju nagos, Bosnijā pokemonu medniekus lūdz uzmanīties no mīnu laukiem, „Latvijas dzelzceļš” izplatījis brīdinājumu neaizrauties ar spēli sliežu tuvumā. Jāuzsver gan, ka, ieslēdzot spēli, uzreiz parādās brīdinājums, ka ir jābūt uzmanīgiem un jāpievērš pastiprināta uzmanība savai apkārtnei.

Tam ir pamatots iemesls – šī ir papildinātās realitātes spēle viedtālruņiem, kas balstīta uz GPS, globālo pozicionēšanas sistēmu, kas, pateicoties satelītiem, nosaka atrašanās vietu. Ekrānā parādās tas, ko neredz citi, – pokemoni. Spēlētājs iejūtas šo tēlu mednieka lomā, var ķert vai apmācīt savus monstrus un cīnīties ar citu spēlētāju mošķiem.

Kad uzvar pokemons

Tā kā pokemonu medniekam jāskatās telefona ekrānā, kurā redzama konkrētās apkārtnes karte, tas rada daudzus negadījumus, kad spēlētāji ietriecas citos garāmgājējos vai iesoļo stabā.

Rīgā, Barona ielā pie nojauktās Sporta pils, bija šāds gadījums – pārāk aizrāvies spēlētājs nepamanīja mētājamies uz ietves divas kartona kastes, aizķērās un sāpīgi nokrita, attapdamies reālajā pasaulē. “Pokemons uzvarēja,” smējās aculiecinieki.

Labi, ka tā, jo citviet pasaulē jau bijušas ziņas par bērniem, kas, aizrāvušies ar spēli, nevietā šķērso ielu un cieš satiksmes negadījumos.

Spēlējot atrod līķi

ASV, Vaiomingā, kāda meitene uzdūrās šausminošam atradumam. Meklējot ūdens tipa pokemonu, viņa upītē ieraudzīja līķi. “Tas bija šokējoši, es nezināju, ko darīt. Bet tad izsaucu policiju, un viņi tūlīt atbrauca,” saka Šeila Viginsa.

Pokemoni var atrasties visdažādākajās vietās, arī memoriālos un piemiņas vietās. Sašutumu raisījusi ziņa par spēlētāju, kurš virtuālos monstrus atradis Aušvicas nāves nometnē.

Spēlētāji kļuvuši par traucēkli kādā slimnīcā Nīderlandē, kur klīduši jaunieši ar telefoniem, nonākot arī apmeklētājiem slēgtajās telpās, piemēram, pagrabā, kur atrodas bērnu programmu televīzijas studija un sterilizē drēbes. Amsterdamas Akadēmiskais medicīnas centrs paziņojis: “AMC patiešām atrodas saslimis pokemons, bet mēs par viņu labi parūpēsimies. Lūdzu, nenāciet viņu apciemot.”

Klusās Sidnejas piepilsētas Roudsas iedzīvotāji bija spiesti izsaukt policiju, kad naktī izcēlās haoss un troksnis, pokemonu medniekiem pārplūdinot ielas un parkus. Vietējie tā saniknojās, ka svieda spēlētājiem ar ūdensbumbām.

Krievijā saskata velna roku

Visoriģinālāko attieksmi pret pokemoniem atkal pauduši Krievijas politiķi. Tāpat kā šīs izklaides entuziasti, arī viņi redz to, ko citi pat nenojauš.

Federācijas Padomes aizsardzības komitejas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Francs Klincevičs paziņojis: “Ir sajūta, ka sātans atnācis caur šo mehānismu un vienkārši cenšas sagraut mūs no iekšienes garīgi. Bet es saprotu, ka šo sfēru kontrolēt ir ārkārtīgi grūti. Rodas iespaids, ka to no ārpuses uzspiež cilvēki, kas skaidri saprot, ka paies viens vai divi gadi un sekas būs nelabojamas.”

Krievijas sakaru un plašsaziņas līdzekļu ministrs Nikolajs Ņikiforovs analītiski aizdomājies, ka “talantīgi puiši radījuši talantīgu spēli”, tomēr savu roku pielikuši specdienesti, kas vāc videoinformāciju no visas pasaules.

Valsts domes deputāti komunisti Sergejs Obuhovs un Valērijs Raškins aicina premjeru Dmitriju Medvedevu izvērtēt spēles negatīvo ietekmi uz valsts aparāta darbiniekiem. Vēl viens komunists, Vadims Solovjovs, atgādina, ka šādas spēles gluži kā narkotikas aizstāj īsto dzīvi un “šie murgi ir jāaizliedz”.

200 pokemonu dažās dienās

Tikmēr citi ir pārliecināti, ka šī spēle nāk par labu, jo liek doties ārā svaigā gaisā, daudz staigāt, un tādējādi spēlētāji saņem viņiem nepieciešamo fizisko piepūli. Citas datoru un mobilo telefonu spēles parasti neko tādu nepiedāvā.

Retos gadījumos spēle palīdz novērst likumpārkāpumus. Oregonā, ASV, kāds vīrietis aizrautīgi spēlēja „Pokémon Go” divos naktī, kad pamanīja huligānu sitam restorānam logus. Spēlētājs uzreiz izsauca policiju, kas ļaundari aizturēja.

Divdesmitgadīgais students Ernests no Ziepniekkalna ir viens no mošķu medniekiem, un viņš var teikt tikai labu: “Tā nav tikai sēdēšana mājās un ekrāna spaidīšana, tā ir piedzīvojumu spēle, kas liek staigāt un meklēt leģendāros bērnības pokemonus. Dažu dienu laikā esmu noķēris jau 200 pokemonu.”

Ernests arī neliedz padomu, kā iegūt labākos pokemonus: “Staigāt un meklēt. Katrs spēlētājs var iegūt šo mošķu olas, kuras izšķiļas, kad ir noieti pieci kilometri. Pats esmu nogājis jau 20 kilometrus un jūtos izcili. Nekādas traumas neesmu guvis un arī negūšu, jo cītīgi skatos, kur eju. Tie, kas saka, ka „Pokémon Go” ir vainīga pie traumām, paši vainīgi. Cik stulbam ir jābūt cilvēkam, lai, skatoties telefonā, šķērsotu šoseju?”

Mazpilsētas atpaliek

Arī students Niklāvs bijis ieinteresēts pārbaudīt, kas par kņadu radusies ap šo spēli: “Pirmo reizi par „Pokémon Go” dzirdēju 2014. gadā, kad kāds to bija izdomājis tikai kā joku, bet mani tas ieintriģēja, domāju, ka ir vērts sekot līdzi jaunumiem. Tomēr divi gadi ir ilgs laiks, un interese pilnīgi pazuda. Kad lietotni izlaida ASV un internetā parādījās lērums rakstu, ziņkāre ņēma virsroku, un nolēmu pats arī pamēģināt. Kaut arī nelegālajos ceļos varēja aplikāciju dabūt agrāk, nekā tā parādījās Eiropā, nolēmu labāk sagaidīt oficiālo izlaišanas datumu.”

Niklāva pieredze tomēr nav tik laba kā Ernestam: “Diemžēl biju smagi vīlies, jo Eiropas lietotāju pieplūdums neļāva lietotnei darboties ar pilnu jaudu, tā ļoti bieži apstājās vai vienkārši izslēdzās. Turklāt nedzīvoju lielpilsētā, un lietotne pamatā domāta cilvēku savstarpējai mijiedarbībai, un tādos gadījumos vislabāk ir spēlēt, piemēram, Rīgā. Protams, aizbraucu, noprovēt uz Rīgu, bet visu mūžu tur nevar palikt. Tā arī visi lielpilsētas iedzīvotāji piedzīvo daudz straujāku progresu nekā tie, kas dzīvo mazāk apdzīvotās vietās.”

Tomēr spēlētāji ir arī Latvijas mazpilsētās, Niklāvs pat nakts sastapis baru jauniešu, kas aizrautīgi meklē pokemonus.

No pokemonu vēstures

„Pokémon” ir 1995. gadā Japānā Satoši Tadžiri izveidota franšīze, kas iekļauj datorspēles, rotaļlietas un animācijas filmas. Autoram ideja par šiem tēliem radās, iedvesmojoties no sava bērnības hobija – kukaiņu kolekcionēšanas. Vārds ‘Pokémon’ ir saīsinājums no angļu vārdiem ‘pocket’ (kabata) un ‘monster’ (monstrs, briesmonis). Vairāk nekā 20 gadu laikā ir dzimuši 722 dažādi pokemoni, kas sadalīti sešās paaudzēs. Novembrī tiks izlaistas jaunās spēles „Pokémon Sun” un „Pokémon Moon”.

Policija brīdina pokemonu medniekus

Rīgas pašvaldības policija sagatavojusi ieteikumus pokemonu ķērājiem, lai šī izklaide nepārvērstos nelaimē vai nepatikšanās.

Spēlētājiem ieteikts pievērst uzmanību apkārtnei, jo vairāki cilvēki jau guvuši traumas. Spēlētāji mudināti neiet aizdomīgās vietās, jo ASV pieredze rāda, ka tumšas vārtrūmes izmanto laupītāji. Interneta forumos sniegtā informācija par pokemonu atrašanās vietām jāuztver kritiski, jo to var izplatīt ļaundari, lai pievilinātu upurus.

Nekādā gadījumā nedrīkst spēlēt pie automašīnas stūres. Policija arī brīdina neiet privātīpašumā un tur, kur ieeja ir aizliegta, jo par patvaļīgu iekļūšanu svešā īpašumā paredzēts naudas sods.

Likumsargi atgādina, ka jaunieši līdz 16 gadu vecumam nedrīkst atrasties vieni uz ielas bez pieaugušā pavadības no pulksten desmitiem vakarā līdz 7 rītā.

Alekss Pjats/ Foto: Mārtiņš Ziders