Tievētājas, uzmanieties! Uzradušās jaunas bīstamas kapsulas
Sabiedrība

Tievētājas, uzmanieties! Uzradušās jaunas bīstamas kapsulas

Jauns.lv

Veselības inspekcija brīdina iedzīvotājus par internetā piedāvātu veselībai bīstamu produktu – „Hergic” – kapsulas, kas tiek pārdots kā līdzeklis svara kontrolei un samazināšanai. Tajā atrasta uz iepakojuma nenorādīta, bīstama viela.

Tievētājas, uzmanieties! Uzradušās jaunas bīstamas...

Kad cilvēki ir sapratuši, cik bīstamas ir tievēšanas kapsulas „LiDa”, ražotāji to pašu sāk tirgot aizvien ar jauniem nosaukumiem un iepakojumiem.
Kad cilvēki ir sapratuši, cik bīstamas ir tievēšanas kapsulas „LiDa”, ražotāji to pašu sāk tirgot aizvien ar jauniem nosaukumiem un iepakojumiem.

„Es mēneša laikā nokritos par astoņiem kilogramiem, bet tagad guļu slimnīcā,” interneta forumā raksta sieviete, kas dzērusi tievēšanas zāles. „Es nevaru ārstiem atzīties, ko lietoju, bet — aknas ir pilnīgi sačakarētas. Būs jāārstējas ilgi...”

Viņa lietojusi bēdīgi slaveno medikamentu „LiDa”, taču līdzīgu „brīnumzālīšu” ir daudz, un ražotāji izdomā arvien jaunus veidus, kā pievilināt lētticīgās tievētgribētājas. Nu uzradies jauns bīstams produkts — „Hergic”.

Jaunais produkts ir populāro kapsulu „LiDa” dvīņumāsa

Unikāls līdzeklis ātrai svara nomešanai, kas sastāv tikai un vienīgi no augu izcelsmes vielām un tā lietošana neizraisa nekādas blakusparādības – tā reklamē šīs brīnumkapsulas. Tās ražotas Ķīnā, tiek reklamētas ar interneta sludinājumiem un piegādātas pa pastu, līdzīgi kā bīstamie tievēšanas līdzekļi „LiDa”„Dikoros” jeb „Meizitang” jeb „Botanical sliming” kapsulas. Arī „Hergic” kapsulās atklāta krietna deva sintētiskā amfetamīna analoga sibutramīna.

Pēc Zāļu valsts aģentūras veiktās produkta analīzes konstatēts, ka produkta kapsulu sastāvā ir vidēji 14 mg marķējumā nenorādītas sintētiskas vielas – sibutramīna hidrohlorīda monohidrāta (turpmāk – sibutramīns). Sibutramīns aptuveni šādā daudzumā bija reģistrētu recepšu zāļu sastāvā, bet 2010. gadā Eiropas zāļu aģentūra pieņēma lēmumu par sibutramīnu saturošu zāļu reģistrācijas apliecību darbības apturēšanu saistībā ar biežajām blakusparādībām, ko šīs zāles izraisīja pat nelielās devās un ārsta uzraudzībā lietotas.

Tā kā ķīniešu tievēšanas kapsulās sibutramīna bija gandrīz trīs reižu vairāk nekā atbilstošās recepšu zālēs, bet tievētgribētājas bieži vien pat nenojauta, ko lieto, sekas daudz biežāk bija dramatiskas. Sabeigts vairogdziedzeris, dzīvībai bīstami sirds ritma traucējumi un citas vainas ne vienai vien kapsulu lietotājai lika nonākt slimnīcā. Līdzīgi kā no amfetamīna, daudzām tievētājām bija radusies atkarība un ļoti nepatīkamas sajūtas, pārtraucot tās lietot.

Veselības inspekcija uzsver, ka ir bīstami internetā iegādāties un lietot nezināmas izcelsmes produktus, jo produkta izplatītājs neatbild par tā kvalitāti, iedarbību un lietošanas sekām. Turklāt šo produktu aprakstos iekļautā informācija mēdz būt maldinoša. Inspekcija arī atgādina, ka recepšu zāles lietojamas tikai saskaņā ar ārsta norādījumiem un ārsta uzraudzībā, un tikai aptiekās iegādātas zāles ir drošas un efektīvas.

Veselības inspekcija Latvijas interneta vietņu uzturētājus aicinās dzēst sludinājumus un diskusiju vietnes, kurās atrodama informācija par produkta „Hergic” iegādi un lietošanas pieredzi.

Pat gadu pēc lietošanas Agnese nav atguvusi veselību

Žurnāls „Kas Jauns” savulaik rakstīja, ka par novājēšanas kapsulu upuri bija kļuvusi arī LNT raidījuma „Degpunktā” vadītāja Inese Supe. „Ja kāds domā, ka tievs un slims un depresīvs ir forši un neatgriezeniska veselības sabojāšana ir tā vērta, es nevienam nevaru aizliegt lietot šis kapsulas. Tomēr, no savas pieredzes vadoties, — es neiesaku! Ir taču alternatīvi veidi, kā uzturēt labu figūru — es tagad ēdu pareizi, regulāri izkustos, un efekts ir vēl labāks.”

Savukārt 22 gadus vecā Agnese (vārds mainīts) vēl gadu pēc tievēšanas kapsulu lietošanas nav pilnībā atguvusi veselību. Pēc kapsulu „Dikoros” lietošanas viņas uzvedība tuviniekos raisīja bažas. Spīdošas acis, ļoti aktīva darbošanās, pilnīgs apetītes un slāpju trūkums, bezmiegs un eiforija. Ģimene izmisumā vērsās pēc padoma pie daktera narkologa Jāņa Strazdiņa. „Agnese steidzīgi jānogādā slimnīcā, jāatindē un jāpanāk, lai izguļas. Pretējā gadījumā sekas var būt ārkārtīgi smagas,” viņš ieteica.

Paklausot šim padomam, pēc divu diennakšu gulēšanas Agnese pati bija pārsteigta par stāvokli, kurā bija nonākusi. Viņa atzinās, ka kapsulas iegādājusies un sākusi lietot pēc draudzeņu ieteikuma. Viņas jauno līdzekli slavējušas un neteikušas neviena slikta vārda. „Tieši tāpat kā tu, kad biji šo zāļu varā,” atgādināja tuvinieki.

„Tāpat kā narkotikas, arī šīs kapsulas maina lietotāja uztveri, iestājas maniakāls stāvoklis, liela labsajūta, un sliktās sajūtas šķiet nebūtiskas,” skaidro ārsts. Pēdējos gados viņam regulāri ir pacientes, kuras salietojušās tādus vai citādus nelegālos tievēšanas līdzekļus.

Tās ir pavisam „nekaitīgas” kapsuliņas...

Tikai laimīgas sakritības dēļ Annu (31) izdevās paglābt no nāves. Viņa atjēdzās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardioloģijas nodaļā. Dakteriem, par laimi, izdevās atjaunot un stabilizēt viņas sirds ritmu. Ja trakās sirdsklauves jeb mirdzaritmija nebūtu viņu piemeklējušas pavisam netālu no slimnīcas, kas zina, kā vēl tas beigtos.

Anna labi zināja, ka novājēšanas kapsulas liek sirdij skriet aulēkšiem, taču ķīniešu brīnuma pārdevēja mierināja, ka tā esot gandrīz visām, bet pašas kapsuliņas pavisam nekaitīgas — nav nekādas ķīmijas, vien 39 ķīniešu augu ekstrakti. Un šie stāsti, protams, ir neticami līdzīgi — tāpat kā par „LiDa” dabīgo izcelsmi tiek stāstīts arī par „Hergic”, „Dikoros” un „Meizitang”.

Daudzām citām pacientēm, pārbaudot sirdi pēc tās „pātagošanas” ar „LiDa”, atklājas nopietnas izmaiņas sirds muskulī, lai gan viņas pašas neko sliktu nav sajutušas.

Sibutramīnu saturošās kapsulas citām slaiduma kārotājām nopietni grāvušas vairogdziedzeri, un pat pēc tam, kad kapsulu lietošana pārtraukta, vairogdziedzeris nespēj atjaunot normālu darbību. Vai pietiks ar nopietnu ārstēšanos vismaz divu gadu garumā vai vajadzēs vairogdziedzeri izoperēt un pēc tam visu mūžu dzert vairogdziedzera hormonus, pagaidām grūti prognozēt.

„Katrs to labumu pats uz savas ādas izbauda un izbaudīs,” atzīst sieviete, kuras aknas līdz „LiDa” kursam bijušas veselas un kura ievērojusi produktu izplatītāju ieteikumu pietiekamā daudzumā dzert ūdeni un, kaut arī negribas, tomēr regulāri ēst.

Jebkurā gadījumā ārstēšanās būs daudz dārgāka par tievēšanas līdzekļiem, un ar smagākām blaknēm. Tomēr izvēles vairs nav...

Evelīna Dzenīte / Foto: Bulls Press, reklāmfoto