Divi skolnieki izglābj Lielupes ledū ielūzušu tēvu un meitu
112
2011. gada 16. marts, 16:01

Divi skolnieki izglābj Lielupes ledū ielūzušu tēvu un meitu

Jauns.lv

Divi Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi – Gatis Felsbergs un Artūrs Kairovs - otrdienas, 15. marta, pievakarē Lielupē iepretim Jelgavas pilij izglābuši ledū ielūzušu tēvu un meitu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­

31 gadu vecais vīrietis ar savu astoņgadīgo meitu bija ceļā uz mājām no slimnīcas, kur apciemoja sirgstošo sievu un māmiņu. Slimnieces apciemojums abiem arī beidzās slimnīcā. Šoreiz, par laimi, veiksmīgi, ja neskaita izbīli un samirkšanu ledainā ūdenī. Abu ceļojums pāri ledum varēja beigties letāli, ja tuvumā nebūtu pašaizliedzīgo puišu.

Autobusa vietā – glābšanas darbi uz ledus

Portāls zz.lv raksta, ka ledū ielūzušos metušies glābt divi draugi – Jelgavas Amatu vidusskolas skolēni Gatis Felsbergs un Artūrs Kairovs, kuri tēvu ar meitu no ūdens izvilka vēl pirms tam, kad ieradās glābēji.

Abi puiši zz.lv pastāstīja, ka otrdien īsi pirms septiņiem vakarā bijuši ceļā uz autobusa pieturu, lai dotos mājup, kad pēkšņi piesteigusies kāda sieviete, rādot uz ledu, kur aptuveni desmit metru no krasta bija ielūzis vīrietis un bērns.

Viņi nekavējoties metās lejup pa kāpnēm, kas ved uz krasta promenādi, un, atraduši pāris metru platu bieza ledus joslu, sākumā ātriem soļiem, pēc tam līšus devās ielūzušajiem palīgā.

„Vīrietis centās noturēties pie ledus un padusē pieturēja meitenīti. Gatis pielīda pie ledus āliņģa un satvēra aiz drēbēm bērnu. Izvilcis viņu virs ledus, viņš to nodeva Artūram, kurš pa to laiku jau bija izsaucis glābējus. Vīrietis centās dot roku, bet tajā brīdī ledus lūza. Satvēru viņu aiz mēteļa, bet pats paslīdēju uz ledus. Tad man bija bailīgi. Vīrietis ar ūdeni piemirkušajām drēbēm bija par mani smagāks, tomēr nākamajā mirklī izdevās viņu ar sāniem uzvelt uz ledus,” stāsta Gatis zz.lv.

Cietušos savā pārziņā pārņēma mediķi un glābēji, kuri piesteigušies īsi pēc tam, kad izglābtie jau bija no ūdens izvilkti uz ledus.

Valsts policija abiem izteikusi pateicību par modrību un varonību.

Prātu jauc zemledus makšķernieki

Neatliekamās medicīniskās palīdzības Zemgales reģionālā centra pārstāve Rita Dobriņina stāsta, ka 31 gadu vecais vīrietis un viņa meita, lai ātrāk šķērsotu Lielupi, bija izvēlējušies iet nevis pāri tiltam, bet doties pa ledu. Apmēram desmit metru no krasta abi ielūza. Par laimi, vēl nebija tumšs un notikušo pamanīja garāmgājēji, kas izsauca glābējus un paši steidzās palīgā.

Abiem konstatēja ķermeņa vispārēju atdzišanu un viņus nogādāja slimnīcā. Cietušo stāvoklis ir stabils, viņu veselībai briesmas vairs nedraud. Vīrietis no slimnīcas jau izrakstīts mājās.

Cilvēkiem prātu jauc zemledus makšķernieki, kas, neskatoties uz neskaitāmiem brīdinājumiem par ledus bīstamību, tomēr tos neņem vērā un ar savu rīcību demonstrē, ka ledus esot gana biezs. „Biezs tas varbūt vēl ir, bet tā struktūra mainās. Upe ir plūstoša, un nav zināms, kur ledus vairāk paskalots, tas kļūst irdens un neizturīgs,” skaidro Dobriņina.

Bezprāši no Liepājas līdz Daugavpilij

Pārgalvīgi „varoņi” sagādā galvassāpes ne tikai Jelgavā, bet gan visā Latvijā. Nepaiet ne diena, kad mediķi, glābēji vai policisti saņem trauksmes zvanus par cilvēkiem, kuri, riskējot ar dzīvību, atrodas uz ledus.

Tā nedēļas sākumā Liepājas pašvaldības policijas darbinieki saņēma kārtējo izsaukumu par to, ka pie Ziemeļu mola pa ledu pastaigājas jaunieši. Notikuma vietā aizturēti trīs pusaudži (2004., 2000. un 1998. gadā dzimuši). Zēniem policijas darbinieki izskaidroja, ka pavasara laikā staigāt pa ledu ir ļoti bīstami. Pēc pārrunām zēnus nogādāja dzīvesvietās.

Savukārt Daugavpils ūdenslīdēju un glābšanas dienesta priekšnieks Roberts Ruža portālam d-fakti.lv klāstīja, ka glābēji plāno palīgā aicināt pašvaldības policiju. Policijas darbinieku pienākums būtu nelaist uz ledus pārdrošos kājāmgājējus, kuri tā vietā, lai ietu pāri Daugavai pa tiltu, priekšroku dod bīstamajām pastaigām pa jau plāno un nedrošo upes ledu.

„Ledus kļuvis nedrošs un nāvējoši bīstams. Par to mēs ar plašsaziņu līdzekļu starpniecību katru pavasari brīdinām pilsētas iedzīvotājus, dodamies uz skolām, sarunājamies ar skolēniem. Bet cilvēkiem nepieciešams arī pašiem saprast, ko nedrīkst darīt. Ūdenslīdēju un glābēju prioritāte tomēr ir nevis izglītojošs darbs, bet gan izbraukumi uz izsaukumiem.,” saka Ruža.

Šokējošs video! Jaunieši izklaidējas uz ledus Jūrmalā:

­

Elmārs Barkāns/Foto: no zz.lv

­