Zatlers pārliecināts, ka viņam izdevies kļūt par tautas prezidentu
Politika
2011. gada 22. marts, 08:34

Zatlers pārliecināts, ka viņam izdevies kļūt par tautas prezidentu

Jauns.lv

Valdis Zatlers ir pārliecināts, ka viņam Valsts prezidenta amatā četru gadu laikā ir izdevies kļūt par tautas prezidentu.

­

Intervijā laikrakstam "Diena" Zatlers uzsver, ka, sākot darbu šajā amatā, viņš publiski pateicis, ka vēlas strādāt tā, lai pēc četriem gadiem tauta ar vairākumu varētu viņu ievēlēt par prezidentu.

"Uzskatu, ka prezidentam jāreprezentē Latvija ne tikai ārzemēs, bet pirmām kārtām jau pašu mājās. Esmu tam darījis daudz, un tas manā darbā ir lielākais gandarījums," saka Zatlers un piebilst, ka prezidenta uzdevums ir just atgriezenisko saikni ar iedzīvotājiem. "Tas ir mans galvenais uzdevums. Nevis savu apgabalu, savu vēlētāju, bet visiem Latvijas iedzīvotājiem."

Valsts prezidents uzskata, ka reitingus var uztvert nopietnāk vai kritiskāk, bet, "ja man ir izdevies sasniegt, ka pozitīvi mani vērtē vairāk par pusi un ar gana lielu handikapu, tad es par savu darbu esmu gandarīts."

Viņš piekrīt, ka krīzes dēļ bijis grūti paveikt iecerēto tautas pašapziņas celšanai. "Tai pašā laikā pašapziņa ir tā, kas vislabāk palīdz pārvarēt krīzi – katram personīgi un tautai kopā. Un šis darbs ir jāturpina vismaz līdz tam, kamēr mēs būsim viena no pašapzinīgākajām tautām pie Baltijas jūras. Šeit apkārt ir ļoti pašapzinīgu tautu piemēri," uzskata Zatlers.

Uz jautājumu, ar ko nodarbosies, ja netiks atkārtoti ievēlēts Valsts prezidenta amatā, Zatlers norāda, ka nekad neapspriežot situācijas, kas būtu, ja būtu.

"Dodu priekšroku lemt par to, kas ir konkrētajā brīdī. Kā būs vēlēšanu dienā - to atnāciet un pajautājiet man tad, un es jums sniegšu pilnīgi izsmeļošu atbildi," piebilst Zatlers.

Jau ziņots, ka pašreizējais Valsts prezidents Zatlers paziņojis par vēlmi atkārtoti kandidēt uz šo amatu.

Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvji neoficiāli minējuši, ka iespējamie kandidāti augstajam amatam varētu būt arī Piebalgs, valsts kontroliere Inguna Sudraba, Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš (TP), bijušais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits un citi.

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Prezidenta amata kandidāti ir jānosauc no šā gada 19.maija līdz 24.maijam, bet parlamenta Prezidijam no 29.maija līdz 8.jūnijam jāsasauc Saeimas sēde šī jautājuma lemšanai.

Valsts prezidentam Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA

­