Arhitektūras gada balvai izvirza kapliču
Sabiedrība
2011. gada 26. marts, 20:30

Arhitektūras gada balvai izvirza kapliču

Kasjauns.lv

Latvijas Arhitektu savienības Gada balvai ir izvirzīta arī Līdēres kapu kapliča Madonas novada Aronas pagastā. Pašlaik notiek balvai izvirzīto projektu vērtēšana un uzvarētājs tiks paziņots 20. maijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
Šogad Arhitektūras gada balvai izvirzīta arī kapliča Jaunajos Līdēres kapos Aronas pagastā.

Arhitektūras gada balvai izvirza kapliču

gallery icon
5

Šis nav pirmais gadījums, kad arhitektūras gada balvai tiek nominēta kapliča. 2004. gadā tai tika izvirzīta kapliča Milzkalnē, bet 2007. gadā – Liepājas Dienvidu kapu kapliča.

Arhitektūras portāls A4D raksta, kā Jauno Līdēres kapu kapliča ir „jauks pārsteigums ārpus Rīgas” – neliela, bet izteiksmīga ēka.

Kapličas būvē ir izmantoti dabīgie materiāli — ķieģelis un koks. Ceremoniju zāle tiek izgaismota caur logiem kapličas dienvidu puses fasādē. Kopumā kapličas būve izmaksāja 30 000 latus, plus vairāk nekā divus tūkstošus nācās iztērēt, lai tai pievilktu elektrību. Kapličas projekta autore ir arhitekte Ināra Ketlere no Madonas arhitektu biroja „Cers projekti”, bet to īstenoja uzņēmums „Jēkabpils būve”.

Madonas novada pašvaldības izpilddirektors Āris Vilšķērsts, atklājot kapliču pagājušā gada vasarā, teica: „Šī mūsdienām ir netipiska celtne. Laikā, kad esam paraduši domāt par ēku siltināšanu, līdzekļu ieguldīšanu izglītības un kultūras objektos, priecājos, ka mūsu novadā ir tapis arī kaut kas tāds, kas nenes tiešu materiālu labumu vai ietaupījumu, taču vienlaikus tam piemīt cita veida nozīme - kapliča ir vajadzīga cilvēku sirdīm. Iecere par kapličas būvniecību bija jau sen. Man ir prieks, ka pagasts no tās naudas, kas saistībā ar novadu izveidi tam pienācās kā mērķdotācija infrastruktūras attīstībai, daļu novirzīja šādam mērķim.”

„Pati kapličas ēka garenvirzienā izvietota gar kapu malu, attālināti no ceļa ar ieejas vārtiem vērstiem uz piebraucamo ceļu. No kapličas brīvstāvoši projektēts zvanu tornis, kas vizuāli pilda arī kapu vārtu funkciju. Izejot cauri vārtiem - zvanu tornim, var nokļūt uz galvenā celiņa, kas vijas cauri visiem kapiem un savieno arī jauno kapu daļu ar esošo daļu,” raksta A4D.

Elmārs Barkāns/Foto: www.a4d.lv.