Pērn un šogad Zatlera runu sacerētājai samaksāti vairāk nekā 3000 lati
Sabiedrība
2011. gada 26. aprīlis, 10:58

Pērn un šogad Zatlera runu sacerētājai samaksāti vairāk nekā 3000 lati

Jauns.lv

Valsts prezidenta kanceleja pērn samaksājusi 2200 latu, bet šogad jau 875 latus Valda Zatlera runu sacerētājai. Visdārgākā bija pērn nolasītā 4. maija, bet vislētākā – 18. novembra svētku uzruna.

­

Valsts Prezidenta kanceleja pērn iztērējusi 2200 latus, lai pirktu pakalpojumus „darbam ar” Valda Zatlera runām. Kas faktiski nozīmē to, ka tika maksāts par šo runu sacerēšanu, rakstīšanu un slīpēšanu, raksta portāls pietiek.com.

Šo naudu saņēmusi bijusī Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītāja un kādreizējā Gunta Ulmaņa preses sekretāre Vita Savicka. Par pērn sniegtajiem pakalpojumiem viņa saņēmusi 1700, bet par aizpērn paveikto – 500 latus. Arī šogad viņa jau saņēmusi divus maksājumus kopumā - 875 latus.

Prezidenta kanceleja pietiek.com skaidroja, ka prezidenta runu sacerēšanai un slīpēšanai nauda tērēta tādēļ, ka 2009. gadā, kad prezidenta kancelejā notikuši finanšu līdzekļu samazināšanas pasākumi, „likvidēta Valsts prezidenta padomnieka sabiedriskajās attiecībās štata vieta un lielākā daļa sabiedrisko attiecību padomnieka pienākumu uzdoti citiem Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem.”

No tā izriet, ka neviens no palikušajiem un labi apmaksātajiem kancelejas darbiniekiem (prezidenta preses sekretāres un preses padomnieces Ilzes Rassas gada atalgojums pērn bija 23,4 tūkstoši latu) nav spējīgs prezidentam uzrakstīt svarīgu publisku runu un prezidenta runu sacerētājs ir jāmeklē ārpus Rīgas pils mūriem.

­

„Publiskās uzstāšanās konsultāciju sniegšana Valsts prezidentam tiek pirkta kā ārpakalpojums no saimnieciskās darbības veicējas Vitas Savickas, kurai ir attiecīgā kompetence sabiedrisko attiecību jautājumos un praktiskā pieredze, kas gūta, strādājot Valsts prezidenta kancelejā Gunta Ulmaņa un Vairas Vīķes - Freibergas prezidentūru laikā,” skaidro Zatlera kanceleja.

Aplūkojot konkrētās izmaksas, jākonstatē, ka pērn par visvērtīgāko runu atzīta Neatkarības deklarācijas gadadienā nolasītā uzruna 4. maijā pie Brīvības pieminekļa. Par 5297 zīmju (bez atstarpēm) un 768 vārdu garo Prezidenta kanceleja samaksājusi 1000 latu. Ievērojami lētāka bija 18. novembra svētku runa – par 4578 zīmju un 809 garo runu samaksāti tikai „nieka” 150 lati. Savukārt Ziemassvētku runa tika novērtēta „kaut kur pa vidam” – 1909 zīmju un 356 vārdu garais vēstījums izmaksāja 550 latu.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka, Mārtiņš Plūme/LETA

­­