Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. maijā
Kultūra
2011. gada 20. maijs, 13:02

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. maijā

Jauns.lv

Šajās brīvdienās varēs gan mākslinieciski muzikāli izdevīgi iepirkties gan Līvas tirgū Liepājā, gan Matīsa tirgus Gaļas paviljonā. Sestdien varēs izbraukāties ar mazbānīti Gulbene – Alūksne.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­

Bet ja dosieties uz autokrosa sacensībām Mūsas trasē, varat izmēģināt iekāpt helikopterā. Savukārt Ķīpsalā laisties maģiskajās dejās, bet izstāžu zālē „Arsenāls” nodarboties ar garīgajām praksēm.

1. Līvas ciema tirgus Liepājā

Liepājā jau devīto reizi notiek viens no vērienīgākajiem tradicionālās kultūras festivāliem Latvijā – „Līvas tirgus”, kas pulcē ne vien amatniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un citām valstīm, bet arī lieliskas etno mūzikas grupas.

Šogad to plānots veidot kā starptautisku tradicionālās kultūras un etno mūzikas festivālu, kur galvenais uzsvars tiks likts tieši uz latviešu kultūrai raksturīgo amatu prasmju popularizēšanu un pārmantojamības veicināšanu. Savukārt savdabīgu muzikālu skanējumu „Līvas ciemam”  piešķirs etno mūzikas priekšnesumi pašmāju un ārzemju izpildītāju sniegumā.

Festivāla ietvaros notiek amatnieku, tradicionālās kultūras un latviešu jauno dizaineru nometnes, kurās meistari un mākslinieki ne vien dalīsies pieredzē savā starpā, bet savos knifos un meistarstiķos ļaus ielūkoties arī festivāla apmeklētājiem.

Festivāls tiek atklāts piektdienas, 20. maija pievakarē, bet tā galvenie pasākumi norisināsies arī sestdien un svētdien, 21. un 22. maijā.

Gan sestdien, gan svētdien no pulksten 10.00 sāksies amatnieku tirgošanās, līdztekus notiks arī dažādu amatnieku nometnes un darbnīcas, piemēram – alvas pogu liešanas, ziepju vārīšanas, metāla kalšanas un citas.

Sestdien, 21. maijā pulksten 11.00 sāksies etnomūzikas festivāls „LIIV RIEK”, kuru atklās „Auļi”, vakarpusē uzstāsies arī „Skyforger”, „Dzelzs vilks” un citas grupas.

Sestdien un svētdien arī - modes demonstrējumi, filmas, bērnu radošās darbnīcas un daudz kas cits.

Sīkāk: www.livasciems.lv

2. Mākslas dienas Matīsa tirgus Gaļas paviljonā

Arī rīdziniekiem būs interesanta iepirkšanās, ja viņi dosies uz Matīsa tirgu.

Pagājušajā nedēļā Rīgas Centrāltirgū „Mākslas dienu 2011” ietvaros notika mākslinieku plenērs „Tirgus diena”. Brīvdabā jaunie mākslinieki iemūžināja vienu no

lielākajiem Eiropas tirgiem, tirgus preci, pircēju un pārdevēju tirgošanos un tērgāšanu. Ikvienam tirgus apmeklētājam šajās dienās bija iespēja ne vien novērot dažādu mākslinieku radošās izpausmes, bet arī tapt iemūžinātam mākslas darbos.

Plenēra trīs dienās 50 mākslinieki fiksēja tirgū notiekošos procesus un ļaudis, gleznojot, zīmējot, veidojot, fotografējot un filmējot. Kas viņiem sanācis no 20. līdz 22. maijam var redzēt izstādē „Tirgus diena” Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā.

„Tirgus ir kā dzīvs organisms, kas pēc būtības ir ne vien tirdzniecības vieta, bet arī kultūras objekts. Priecājos, ka vismaz reizi gadā – mākslas dienās – mums ir iespēja tirgu padarīt par mākslas sastāvdaļu. Rīkojot mākslinieku plenēru un tajā tapušo darbu konkursu, vēlamies gan atbalstīt Latvijas māksliniekus, gan arī iemūžināt neatkārtojamo Centrāltirgus burvību”, stāsta „Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.

No 20. līdz 22. maijam Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā, papildus plenērā tapušo darbu eksponēšanai, norisināsies izstāde „Trojas zirgs”. Piektdien, 20. maija vakarā pulksten 21.00 Gaļas paviljonā notiks grupas „Dzelzs vilks” koncertizrāde „Zoopera. Dzīvnieku pilsēta”, kas stāsta par dzīvnieku katrā no mums – par cilvēkiem – civilizētiem, pilsētniekiem, dažādu likumu sargātiem un saistītiem.

Sīkāk internetā: www.rct.lv.

3. Kultūrekskursija ar mazbānīti

Šajā un nākamajā sestdienā, 21. un 28. maijā, SIA „Gulbenes-Alūksnes bānītis” sadarbībā ar a/s „Pasažieru vilciens” rīkos saskaņotos, tematiskos braucienus no Rīgas līdz Gulbenei, Stāmerienei un Alūksnei.

Visiem interesentiem būs iespēja pavadīt brīvdienu dzelzceļnieciskā atmosfērā apciemojot vienu no nozīmīgākajiem tūrisma objektiem Vidzemē – kultūrvēsturisko muzejdzelzceļu „Gulbenes - Alūksnes bānīti”.

Dīzeļvilciens no Rīgas uz Gulbeni aties pulksten 8.25 un Gulbenē pienāks pulksten 12.11. Pēc Bānīša šaursliežu dzelzceļa depo apmeklējuma un vizināšanos ar drezīnām, pasažieri Gulbenes stacijā varēs sēsties Gulbenes - Alūksnes bānītī, kas atiet pulksten 13.00. Papildus braucienam dīzeļvilcienā un šaursliežu dzelzceļā, tūristi varēs doties speciāli organizētās ekskursijās un apskatīt Vidzemes reģiona skaistākos objektus gleznainās Stāmerienas apkārtnē vai Bībeles tulkotāja Ernesta Glika pilsētā Alūksnē. Pēc ekskursijas pasažieri ar Bānīti varēs nokļūt Gulbenē un ar dīzeļvilcienu Gulbene – Rīga atgriezties mājās.

Sīkāk internetā: www.banitis.lv.

Gulbenes – Alūksnes mazbānītis:

­

4. Eiropas autokrosa čempionāts Mūsas trasē

Sestdien un svētdien, 21. un 22. maijā sporta kompleksa „Mūsa” trasē pie Bauskas jau 21. reizi Latvijas pastāvēšanas vēsturē tiks aizvadīts Eiropas čempionāta autokrosā 3. posma sacensības, kurā pulcēsies Eiropas valstu labākie un ātrākie autokrosa braucēji.

Ik gadu Mūsas trasē rīkotās sacensības tiek atzītas par vienām no labākajām visā Eiropas čempionātā. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kas Latvijas posmam piesaista tik kuplu skaitu sportistu un skatītāju no visas Eiropas.

Divu dienu garumā ikvienam autokrosa līdzjutējam būs iespēja sekot līdzi cīņām par uzvaru Eiropas čempionāta Latvijas posmā. Sestdien vakarā tiks aizvadīti pirmās kvalifikācijas braucieni, kam sekos bezkompromisa kauja visas svētdienas garumā otrās un trešās kvalifikācijas braucienos, kā arī finālos.

Sacensības gan sestdien, gan svētdien sāksies pulksten 11.00. Sacensību laikā ikvienam gribētājam būs iespēja vizināties ar helihopteru, kā arī netiks aizmirsts par bērniem, kuriem būs iespēja izklaidēties piepūšamajās atrakcijās.

Sīkāk internetā: www.musa.lv.

5. Pārdaugavas svētki Arkādijas parkā

Sestdien, 21. maijā, Rīgā, Arkādijas parkā notiks Pārdaugavas svētki „Arkādijas parka 100. vārda diena”.

Pārdaugavas svētku programma sāksies ar sportiskām aktivitātēm. No pulksten 10.00  notiks tradicionālais skrējiens ģimenēm „Arkādijas apļi”, bērnu riteņbraukšanas sacensības un jauniešu futbola turnīrs. Savukārt pulksten 12.00 parka estrādē notiks svētku oficiālā atklāšana.

Uz skatuves visas dienas garumā notiks Pārdaugavas kultūras centru un interešu  izglītības iestāžu kolektīvu  koncerti. Pulksten 16.00 svētku viesus iepriecinās seksteta “BELLACCORD” akustiskās mūzikas koncerts „Arkādijas noskaņas”. Pulksten 17.30 Rīgai tiks sūtīts lielais Pārdaugavas  sveiciens, bet no pulksten 19.00  līdz 23.00 Arkādijas parka skatuve tiks atvēlēta grupai „Baltie lāči”, kas dos iespēju kārtīgi izdejoties zaļumballē.

Svētku laikā parkā darbosies Arkādijas pilsētiņa ar atraktīvām darbnīcām, būs  gardumu, grāmatu un amatnieku  tirgotavas, darbosies kafejnīca. Īpašā „Kino teltī” varēs skatīties dokumentālās filmas par Pārdaugavu, tikties ar to veidotājiem. Darbosies tuvējie Ojāra Vācieša un Jāņa Akurātera muzeji, būs izstādes un teātra studijas „Rampa” izrāde. Rīgas Katoļu ģimnāzijā būs atvērto durvju diena un garīgās mūzikas koncerts. Savukārt Torņakalna baznīcā pulksten 18.00 notiks ekumēniskais dievkalpojums ar dziedātājas Lindas Leen piedalīšanos.

6. Maģiskās dejas Ķīpsalā

Dodoties uz  vai no Arkādijas parka ir vērts iegriezties arī Ķīpsalas izstāžu hallēs, kur vēl 20. un 21. maijā notiek vērienīga starptautiska dejas mākslas izstāde - festivāls „Magic Dance Expo”.

Ķīpsalā divās hallēs, uz vairākām skatuvēm un deju grīdas var izbaudīt kopumā 250 šovi. Tur valda īpaša atmosfēra un tusiņš visiem, kam patīk dejas – streetdance, salsa, sporta dejas... kopā 30 stili - deju stili no visas pasaules šovos, paraugdemonstrējumos, koncertos, konkursos, sacensībās un pat modes skatēs. Uz šovu skatuves var vērot krāšņus sporta deju paraugdemonstrējumus, eksotiskas austrumu dejas, latviešu un krievu tautas dejas, kā arī brazīļu, čigānu, indiešu, japāņu, afrikāņu deju priekšnesumus un daudz ko citu.

Hip-hop, waacking, locking, jazz, house, capoeira, svings, merenga, tango, vēderdejas, flamenko, indiešu dejas un vēl un vēl... Aicinām ikvienu, neatkarīgi no dejošanas pieredzes, apmeklēt meistarklases un apmācības, kuras vadīs pasaules klases horeogrāfi un deju pasniedzēji no Latvijas un ārvalstīm, kas veidojuši deju šovus un videoklipus Džastinam Timberleikam, Sisco, Eddie Morales & Marty Kudelka, „The Black Eyed Peas” un citām zvaigznēm.

Ķīpsalā vairāk nekā 80 uzņēmumu prezentēs arī visu nepieciešamo dejošanai – plašā izstādes ekspozīcija piedāvās visdažādāko deju stilu tērpus un apavus gan mēģinājumiem, gan koncertiem, būs plašs deju studiju aprīkojuma klāsts, deju trenažieri un apmācību materiāli, Latvijas deju skolas un studijas Ķīpsalā prezentēs savas apmācību programmas, savukārt deju klubi un kolektīvi aicinās savā pulkā jaunus dejotājus.

Sīkāk internetā: www.magicdanceexpo.lv.

7. Garīgās prakses „Arsenālā”

Izstāžu zāles „Arsenāls” Radošajā darbnīcā līdz 26. jūnijam (Vecrīgā, Torņa ielā 1) ir skatāma izstāde „Garīgās prakses”.

Tajā redzami septiņu latviešu mākslinieku darbi, kurus iespējams interpretēt jaunā laikmeta kustības ideju kontekstā – Dainas Dagnijas, Ilmāra Blumberga, Miķeļa Fišera, Aijas Zariņas, Māra Subača, Daiņa Pundura, Tatjanas Krivenkovas gleznas, instalācijas un objektus.

Šie formas ziņā atšķirīgie autori savā mākslā uzmanību fokusējuši garīgu jautājumu risināšanai. Viņu radošajā ceļā būtiski izpaužas kāda garīga pasaules uzskata principi: Ilmāra Blumberga dzenbudismā balstītie apskaidrības meklējumi, Dainas Dagnijas panteistiskās pasaules radīšanas kosmogonijas, Daiņa Pundura vēdiskās filozofijas uzskati, Māra Subača Dieva attēlošanas centieni, Aijas Zariņas garīguma meklējumi, Miķeļa Fišera citu pasauļu vīzijas un Tatjanas Krivenkovas abstraktais nedefinētais garīgums.

Meditācija, joga, budisms, dzenbudisms, hinduisms, ci-gun, kristietība, monisms un panteisms interesējis šīs izstādes autorus. Austrumu sistēmas tiek integrētas Rietumu ikdienā. Senas reliģiskas un ezoteriskas tradīcijas sapludinātas ar 20. gadsimta atklāsmēm zinātnē, medicīnā, psiholoģijā. Mākslinieki nodarbojas ar motivējošu psiholoģiju, holistisku veselības aprūpi, parapsiholoģiju, apziņas pētīšanu un kvantu misticismu. Galu galā rodas nedogmatisks plurālistisks garīgums, integrēta pasaules interpretācija un vienotība ar Universu, ko iespējams ieraudzīt arī vizuālās mākslas valodā.

Izstāde „Garīgās prakses” ir plašāka starptautiska projekta sastāvdaļa, kuru iniciējusi Prāgas Nacionālā galerija. 2011. gada septembrī izstāde „Garīgās prakses” tiks rādīta Prāgas Nacionālajā galerijā izstādes „Utopijas uz ikdienības sliekšņa” ietvaros, kas būs plašs starptautisks pētījums par 20. gadsimtā pasaules vēsturē notikušajām utopiskajām sociālajām kustībām dažādās valstīs.

Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

Elmārs Barkāns/ Foto: Ieva Čīka/LETA, publicitātes foto

 ­­­