Lai „Simpsoni” pazustu, jārīko referendums. Kur slēpjas seriāla fenomens?
Kultūra
2011. gada 11. jūnijs, 06:57

Lai „Simpsoni” pazustu, jārīko referendums. Kur slēpjas seriāla fenomens?

Jauns.lv

Pirms vairāk nekā 21 gada Amerikas televīzijas vērotāji noskatījās „Simpsonu” pirmo sēriju. No tā brīža dzeltenā ģimenīte, kuras pārstāvjus animācijas seriāla autors Mets Greinings bija nosaucis paša radinieku vārdos, sāka savu uzvaras gājienu, kļūstot par superzvaigznēm visā pasaulē.

Uz salvetes uzskribelēts meistardarbs

Simtiem televīzijas seriāla sēriju, kinofilma, vairāki mūzikas albumi un datorspēles, pastmarku sērija, tematiskais parks – tie ir „Simpsoni” pašlaik. Tā vairs nav vienkārši aizraujoša multfilma – dzeltenā ģimenīte kļuvusi par vienu no ienesīgākajiem veidojumiem izklaides industrijas vēsturē, un lietas ar Simpsonu simboliku ik gadu ģimenītes radītāju kabatās ieber 1,65 biljonu ASV dolāru.

„Simpsoni” kļuvuši par visilgāk rādīto situāciju komēdiju, visgarāko animācijas seriālu un visdzīvotspējīgāko primetime šovu Amerikas vēsturē. Taču viss sākās ar bijušā žurnālista un rokgrupas dalībnieka Meta Greininga skricelējumu uz parastas salvetes.

Patiesībā Greiningam bija dots uzdevums izveidot animācijas versiju savam ciniskajam komiksam „Dzīve ellē”. Tā vietā Greinings bija uz salvetes uzskricelējis ērmotas ģimenītes karikatūru un jau gaidīja, kad animatori noraidīs viņa ideju, taču tie vienkārši paziņoja, ka varoņu āda būs dzeltena, lai piešķirtu dzīvīgumu bildēm, un tika dots starts seriālam, kuram lemts kļūt par grāvēju visā pasaulē.

Mediju pasaulē ietekmīgais Ruperts Mērdoks vēl tagad atceras, kā kolēģis viņu uzaicinājis noskatīties 20 minūšu garu filmiņu, kas sastāvējusi no 30 sekunžu gariem stāstiņiem. „Es teicu: „Tev tas jānopērk vēl šovakar!”,” atceras Mērdoks.

Šāviens uz labu laimi

„Sākumā šovs pat netika producēts studijā. Tas tika veidots vienkārši kaut kādā istabā, un tajā nebija nekā, kas liecinātu par veidotāju profesionalitāti. Es teju neizstājos no spēles,” Simpsonu ēras sākumu atceras Nensija Kārtraita – Bārta Simpsona lomas ierunātāja. „Par laimi, es tomēr neko neteicu un paliku tajā. Iedomājos, kā es tagad justos, ja būtu atteikusies no piedāvājuma – droši vien tāpat kā puisis, kurš savulaik izbrāķējis „Bītlus”. Bet teikšu godīgi – es biju pārliecināta, ka tiem cilvēkiem nav ne mazākās sajēgas par to, kā taisīt multfilmas.”

Pirmā pilna garuma „Simpsonu” sērija tika pārraidīta 1989. gada 17 decembrī, bet jau 1990. gada pavasarī seriāls bija iekļuvis Amerikas skatītāko televīzijas šovu desmitniekā. Bija skaidrs, ka „Simpsoniem” pienācis laiks iekarot arī Eiropu.

„Es domāju, ka tas kļūs populārs Amerikas bērnu vidū, bet nemācēju teikt, vai seriāls ieinteresēs pieaugušos, jo tas galu galā ir animēts,” stāsta pirmsākumus atceras Greinings. „Kad tas kļuva par hitu, man nebija ne jausmas, vai to vajadzētu rādīt citur pasaulē, vai arī tas ir pārāk specifisks tieši Amerikas auditorijai. Bet visā visumā stāsts atklāj to, kā tu vari dzīvot, ja visa tava ģimene ir pilnīgi ķerta, un kā paciest cilvēkus, kas tevi padara traku.”

Brazīlijas prezidenta sūdzība

Tagad apgriezieni mainījušies – lai radītu vienu „Simpsonu” sēriju, nepieciešams pusgads. Vispirms viens rakstnieks uzraksta scenārija uzmetumu, kuru pēc tam pārraksta un pārlabo liela rakstnieku grupa. Tad gatavo materiālu nolasa lomu ierunātāji, un šajā brīdī scenārijs atkal var tikt pārrakstīts, atkarībā no tā, kā dialogi izklausās, kad tiek izrunāti. Bieži vien gadās tā, ka joki, kas šķiet smieklīgi, kad uzrakstīti uz papīra, izrunājot vairs nav saprotami. Tāpat vēlreiz tiek pārdomāts un pārspriests, vai visas asprātības ir korektas, jo seriālam jau vairākkārt sanācis iekulties nepatikšanās aizskarošo joku dēļ.  Piemēram, Bārta intīmo ķermeņa daļu parādīšana „Simpsonu filmā” izsauca plašus vecāku protestus, bet par kādu no televīzijas seriāla sērijām oficiālu sūdzību iesniedza pats Brazīlijas prezidents.

„Mēs kādā no sērijām diezgan pamatīgi apvainojām visu Brazīliju, parādot šo valsti kā vietu, kur ikvienam, ejot pa ielu, var uzbrukt pērtiķis,” stāsta „Simpsonu” scenārists un producents Als Džīns. „Tas bija domāts kā joks, taču daudzi cilvēki to tā neuztvēra. Bet satraukt nāciju, kas sastāv no 200 miljoniem cilvēku, nav īpaši gudrs darbiņš.”

No Homēra nav glābiņa pat tuksnesī

„Simpsoni” savas pastāvēšanas laikā tikuši pie desmitiem dažādu balvu, tostarp pie 25 prestižajiem „Emmy» apbalvojumiem. Simpsonu ģimenei pat ir sava zvaigzne Holivudas Slavas alejā, un ārzemju žurnāla „Entertainment Weekly” topā tas ieguvis pirmo vietu kā labākais televīzijas šovs 25 gadu laikā. „Empire” savukārt „Simpsonus” nosaucis par visu laiku labāko izklaidējošo TV šovu.

Nav šaubu – „Simpsonu” drudzis ir pārņēmis visu pasauli, un, ja parādīsit kādam cilvēkam jebkurā pasaules malā divus attēlus – attiecīgās Valsts prezidenta foto un Homēra Simpsona attēlu, lielāka ir iespēja, ka atpazīts netiks prezidents. Simpsoni ir visur – ne tikai televīzijā.

„Reiz biju aizceļojis uz pašu tālāko Meksikas nostūri ar domu atpūsties no darba. Un tuksneša vidū man pretī nāca puisis ar Homēra Simpsona attēlu uz krekliņa,” atceras Als Džīns. „Es esmu ceļojis cauri visai Eiropai, lai tikai uz kādu brīdi aizbēgtu no darba, bet Simpsoni  ir visur – visu valstu televīzijās, ierunāti visās valodās, kādas tik vien var iedomāties. Nekur nav glābiņa no Homēra.”

Bekhems dabū kurvīti, Strīpa lūdz Bārta autogrāfu

Dzeltenās ģimenītes pārstāvji kļuvuši par īstām slavenībām – viņu maskās tērpušies cilvēki apceļo pasauli, tiekas ar slavenībām un politiķiem, piedalās augstākās sabiedrības pasākumos.

„Simpsonos” piedalījušies tādi pasaulē pazīstami cilvēki kā talantu šovu žūrijas pārstāvis Saimons Kovels, trīs no „Bītliem”, mūziķi Eltons Džons un Britnija Spīrsa, aktieri Dastins Hofmans un Toms Henkss, grupa „U2” un vēl daudzi citi.

Alam Džīnam visspilgtāk atmiņā palikusi Lielbritānijas ekspremjera Tonija Blēra viesošanās, „Bītlu” puišu uznāciens šovā, kā arī varenu jautrību sagādājis Eltons Džons. Taču ne jau katru slavenību Simpsonu ģimene uzņem savā miteklī, nekā – pie dzeltenās ģimenītes ciemoties tiek tikai izredzētie! Piemēram, pat futbolists Deivids Bekhems izteicis vēlmi nofilmēties „Simpsonos”, taču saņēmis atteikumu.

Bārta lomas ierunātāja Nensija Kārtraita atceras, ka jo īpaši gaidījusi Merilas Strīpas viesošanos seriālā, jo pati Kārtraita ir liela aktrises fane. Viņa jutusies vairāk nekā neparasti, kad pasaulslavenā aktrise tā vietā, lai izturētos kā dīvai pienākas, sākusi prasīt „Bārtam” autogrāfu!

Īpaši spilgti Als Džīns atceras Elizabetes Teilores viesošanos seriālā.

„Tā bija sirreālākā pieredze manā dzīvē,” viņš stāsta. „Aktrisei līdzi bija mazais sunītis, un viņa bija tik liela Holivudas zvaigzne, cik vien var iztēloties. Viņai bija uzdevums ierunāt Megijas lomu, kurā bija jāpasaka tikai viens vārds – tēt. Tik vien. Taču mums bija nepieciešams, lai Teilore šo vienu vārdu izrunā pareizi, tāpēc mums vajadzēja atrast vidusceļu – nedrīkstēja uz viņu kliegt, bet brīžiem tas bija nepieciešams, jo šim vienam vārdam bija jābūt perfektam. Mēs nedrīkstējām ar aktrisi saķildoties gadījumam, ja viņai kādreiz būtu vēl jāsadarbojas ar mums.”

Ierosina referendumu par seriāla beigšanu

Pašlaik „Simpsonus” rāda vairāk nekā 90 valstīs visā pasaulē, un seriāls kopš tā pirmsākumiem nopelnījis jau apmēram trīs biljonus ASV dolāru.

Seriāla veidotāji algo sešus galveno lomu ierunātājus. Homēra Simpsona lomu ierunā Dans Kastelaneta, Mārdžas – Džūlija Kavnere, Bārta – Nensija Kārtraita, bet Lisas – Jārdlija Smita.

„Sākumā bija ļoti grūti atrast pareizo balss tembru Homēram,” stāsta Kastelaneta, „izvēlējos to, kurā bija vieglāk runāt pusstundu.”

Visi lomu ierunātāji apzinās, ka ir neaizvietojami. Ja aizies kāds no viņiem, pamatīgi cietīs seriāls. Un tāpēc, lai tas nenotiktu, viņiem maksā grandiozas algas. Piemēram, Homēra un Mārdžas lomu ierunātāji Dans Kastelaneta un Džūlija Kavnere oficiāli iekļuvuši pelnošāko komēdijseriālu aktieru topa trijniekā, katrs nopelnot 400 tūkstošus par vienas „Simpsonu” sērijas ierunāšanu.

„Vienas sērijas ierunāšanai studijā jāpavada apmēram piecas stundas,” rēķina Kārtraita, „taču, lai visu ierunāto apstrādātu un saliktu kopā, pārējai radošajai komandai paiet mēneši.”

Nav slikta alga par piecu stundu darbu, vai ne?

Atzīmējot savu pilngadību – 21 gada jubileju, „Simpsonu” veidotāji atzīst, ka kļūst arvien grūtāk rast idejas jaunām sērijām, taču tieši tāpēc pie scenārija strādā liela rakstnieku komanda. Par seriāla beigām neviens vēl nedomā. Nē – „Simpsonu” veidotāji joko, ka Amerikā būs jāizsludina referendums, lai savāktu parakstus par seriāla beigšanu. Tikai tad „Simpsoni” pazudīs no TV ekrāniem.

Žurnāls „Rīgas Viļņi” / Foto: „Bulss Press”, publicitātes