Mūrnieces ballītē līdz vēlam vakaram izmanto dienesta auto
Politika
2011. gada 12. jūnijs, 22:54

Mūrnieces ballītē līdz vēlam vakaram izmanto dienesta auto

Jauns.lv

Bijušās iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (V) atvadu ballītes laikā pirmdienas vakarā ticis izmantots dienesta auto. Iekšlietu ministrija gan skaidro, ka auto bijis dienesta uzdevumā, taču uzdevuma saturu nevarot atklāt, jo tas esot slepens.

Kā novērojis "De facto", pirmdienas vakarā pie kāda restorāna Ķīpsalā pulcējušies augsta līmeņa esošie un bijušie iekšlietu sistēmas darbinieki ar lieliem puķu pušķiem rokās. Līdzās stāvējis arī ministrei piekomandētais dienesta auto "Volkswagen Passat", ziņo Latvijas Televīzijas LTV raidījums "De facto"..

Uz brīdi viesības ar dienesta auto pameta Mūrnieces padomnieks migrācijas jautājumos Hosams Abu Meri, taču Meri viesībās bija arī vēlāk vakarā un dienesta automašīna pie restorāna atradusies vēl ap plkst.22.

Linda Mūrniece uz "De facto" jautājumiem atbildēja vien rakstveidā, skaidrojot, ka viesības bijušas privātas, un to izmaksas 360 latu apjomā viņa segusi pati, bankā paņemot overdraftu, ko savukārt segusi ar daļu no saņemtā pabalsta.

Trešdien ministrijas preses sekretāre uz "De facto" jautājumu atbildēja, ka "dienesta automašīnas izmantošana bijusi saistīta ar dienesta uzdevumu izpildi". Lūgta precizēt, kāds tieši uzdevums tika veikts pirmdienas vakarā restorānā, ministrijas pārstāve ceturtdien atbildēja, ka "mašīna tika izmantota dienesta vajadzībām un dienesta uzdevumu saturs netiek komentēts".

Visbeidzot piektdien uz jautājumu, kurš normatīvais akts nosaka, ka šīs ziņas ministrija nekomentē, preses sekretāre norādīja uz Ministru kabineta noteikumu par valsts noslēpuma aizsardzības 45.pantu, kas pēc būtības nosaka, ka sniedzot ziņas par dienesta automašīnas izmantošanu, tiktu nodarīts kaitējums valsts drošībai, ekonomiskajām vai politiskajām interesēm. Vēl vairāk - ministrijas rīcībā neesot ziņas, ka šo auto viesību laikā izmantoja Mūrnieces padomnieks.

Kura tieši ministrijas amatpersona izmanto vai izmantoja konkrēto auto, ministrija atsakās izpaust. Savukārt drošības policija, kuras kompetencē ir nodrošināt iekšlietu ministri ar šoferi, dienesta auto un apsardzi, neplāno sākt dienesta pārbaudi, vai valsts apmaksātais auto nav ticis izmantots privātām vajadzībām.

Pati Mūrniece noliedz, ka savu dienesta auto viesību laikā būtu izmantojusi.

Amata pēdējās dienās Mūrniece parūpējusies arī par sev tuvajiem kolēģiem, vēsta "De facto". Stājoties amatā, Mūrnieces dotais solījums, ka viņas ārštata padomnieki atalgojumu nesaņems, nav bijis patiess - jūnija sākumā Mūrniece parakstījusi vairākus rīkojumus par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar padomniekiem, kuri nu saņems kompensācijas mēnešalgas apmērā un arī samaksu par neizmantotajām atvaļinājuma dienām.

Raidījums gan norāda, ka valsts pārvaldē ierastā prakse ir, ka ārštata padomnieki algu un pēc tam arī kompensācijas nesaņem, atsevišķās iestādes ar ārštata padomniekiem tiek slēgti arī uzņēmuma līgumi.

Raidījums arī ziņo, ka ar vienu no saviem pēdējiem rīkojumiem Mūrniece arī parūpējusies par dziedošo policistu Nikolaju Puzikovu. Ar ministres rīkojumu viņš no 1.jūlija pārcelts darbā uz Iekšlietu ministrijas Veselības un sporta centru. Šajā centrā strādā tādi sporta panākumu kaldinātāji kā brāļi Šici, brāļi Dukuri un šķēpmetējs Vadims Vasiļevskis, nu viņiem pievienosies arī dziedātājs Puzikovs, kurš "De facto" atzina, ka tā esot bijusi pašas ministres iniciatīva - policijas tēla popularizēšanai. Kādu amatu Puzikovam piešķirt un kādu algu maksāt, centrā vēl nezināja.

VIDEO: Mūrnieces ballītē aizdomas par nelietderīgu valsts resursu tērēšanu

Kasjauns.lv/LETA/Foto:  Aleksandrs Vinks