Režisors Jānis Streičs: „Mani neviens neizmanto!”
Sabiedrība

Režisors Jānis Streičs: „Mani neviens neizmanto!”

Jauns.lv

Kinorežisors Jānis Streičs ir viens no radošās inteliģences pārstāvjiem, kurš piedalīsies aizejošā Valsts prezidenta Valda Zatlera pasākumā Likteņdārzā. Pērn Streičs runāja par „lablatviešu” aģitāciju uzskatītajā diskusijā LNT.

Režisors Jānis Streičs: „Mani neviens neizmanto!”...
Jānis Streičs uzskata, ka kinorežisora pieredze ļauj viņam sniegt vērtīgus padomus, bet izmantot sevi politiķu pašreklāmai viņš sevi neļaujot.
Jānis Streičs uzskata, ka kinorežisora pieredze ļauj viņam sniegt vērtīgus padomus, bet izmantot sevi politiķu pašreklāmai viņš sevi neļaujot.

Valdis Zatlers aicina visus uz tautas pasākumu Likteņdārzā „Tas vārds, kam spēks”. Intervijā TV3 raidījumā „Nekā personīga” Zatlers pauda, ka pasākumu atbalsta daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki un mākslinieki, piemēram, dzejniece Māra Zālīte un režisors Jānis Streičs.

To apstiprina arī pats Streiča kungs: „Protams, jebkura pozitīva darbība, kas vieno tautu, ir brīnišķīga.” Pērn Streičs piedalījās LNT pirms Saeimas vēlēšanām rīkotajā diskusijā „Latvija, mēs Tevi dzirdam!”, šis pasākums visai atgādināja partiju apvienības „Par labu Latviju” aģitāciju. LNT šefs Andrejs Ēķis vadīja ar šiem politiķiem saistīto „Kustību par labu Latviju”, raidījuma vadītājs un „lablatviešu” reklāmas balss bija Haralds Burkovskis.

Bez sabiedrībā cienītiem cilvēkiem jēdzīgi šādus raidījumus nevar izveidot. Tomēr Streičs strikti uzskata: „Mani neviens neizmanto! Es pats par to izlemju, ar savu pieredzi varu sniegt padomu. Kinorežisora profesija nozīmē stratēģiju un taktiku, nevar muldot un sapņojot uztaisīt filmu, sevišķi mūsu naudas nabadzības apstākļos. Redzu galveno un kā uz to aiziet.”

Streičs pats politikā kategoriski nevēlas iesaistīties: „Esmu priecīgs, ja mani uzklausa, ja nē, tad es aizeju. Man ir 75 gadi, jāpiedalās ir jaunajiem, kuriem jādzīvo mūsu valstī. Mūsu Latvijā, nevis, kā reizēm saka, šajā valstī.”

Māris Puķītis/Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva