Arī Latvijā arvien populārāka kļūst plauktošana. VIDEO
Sabiedrība
2011. gada 8. jūlijs, 11:11

Arī Latvijā arvien populārāka kļūst plauktošana. VIDEO

Jauns.lv

Latvijā aizvien populārāks kļūst plankings jeb plauktošana, kā šo nodarbi latviskojuši Latvijas plankingotāji. Tikko paziņots arī par profesionālas plauktotāju komandas izveidošanu.

Plankingošana jeb plauktošana (no angļu vārda „plank” – dēlis, plaukts) ir kļuvusi par populāru aizraušanos dažādās pasaules malās un nu arī Latvijā. Tās galvenā būtība ir nofotografēties horizontālā stāvoklī pēc iespējas neatbilstošākā, trakākā un oriģinālākā vietā un pēc tam publicēt to kādā no sociālajiem portāliem. To visu daudz jautrāku padara poza, kādā tas jādara – rokas ir piespiestas klāt pie ķermeņa, tā pat arī kājas tiek turētas kopā, ķermenis tiek turēts taisns un jūs esat kā dēlis. Vēl būtiski: ja vēlies pārspēt citus – plankingošanas vietai ir jābūt pēc iespējas publiskākai, apkārt ir jābūt pēc iespējas vairāk cilvēkiem un tajā jāiesaista pēc iespējas vairāk apkārtējo.

Plankinga izcelsme

Tiek uzskatīts, ka šo spēli izdomāja Garijs Klarksons un Kristians Langdons Londonā 1997. gadā. Tomēr, atrodami arī resursi, kur šīs nodarbes pirmsākumi minēti vēl senāk –  1993. gada filmā „The Program” (drāmā par amerikāņu futbolu) šāda pati darbība tika veikta uz lielceļa dzeltenās līnijas. Tādējādi tiek uzskatīts, ka pusaudži, kuri redzēja šo filmu arī mēģināja pierādīt savu drosmi un tika sabraukti, kā rezultātā, šī aina tika no filmas izņemta ārā. Tā pat ir arī avoti, kuros uzskata, ka šī nodarbe tik pat labi varēja rasties Japānā.

Šīs nodarbes nosaukums – plankings – ir radies tikai pirms dažiem mēnešiem Austrālijā, kur plankingošana kļuvusi par ļoti populāru nodarbi vietējo jauniešu vidū. Arī Latvijā aizraušanās ar plankingošanu ieceļojusi no Austrālijas, nu jau arī profesionālā līmenī.

Austrālijas latvieši iedvesmo Latvijas plauktotājus

Guļus pozas praktizēšana ar rokām pie sāniem, atdarinot koka dēli, Austrālijā piesaistīja īpaši lielu uzmanību, pateicoties kādam 20 gadus vecam jaunietim, kurš gāja bojā, mēģinot uztaisīt plankingu uz mājas jumta.

Vairāki cilvēki sodīti par plankinga praktizēšanu neatļautās vietās, piemēram, uz policijas auto. Tomēr neskatoties uz plankinga bīstamību, tas kļūst arvien populārāks. Tam veltītas vairākas lapas sociālajā tīklā „Facebook” un internetā atrodami neskaitāmi video – nu arī no Latvijas.

Trīs latviešu jaunieši (Toms Rutkovskis, Madars Silājs un Jānis Saukums) ceturtdien, 7. jūlijā paziņoja, ka viņi dibina profesionālu Latvijas plankinga komandu „Planking Le Couer”. Ar plauktošanu jauniešus aizrāvis Toma brālēns no Austrālijas, kurš viesojoties tēvzemē, latviešu puišus iepazīstinājis ar plankingu. Lai latviešu plauktošana būtu līmenī, „Planking Le Couer” sastāvā tiks iekļauti plankingošanas dzimtenes – Austrālijas latviešu izcelsmes jaunieši.

„Tas novedīs Latviju pie revolūcijas!”

Toms 7. jūlijā sociālajos tīklos ievietoja rakstu, kurā teikts: „Šodien es nāku klajā ar svarīgu paziņojumu, kuru gatavoju jau vairākus mēnešus ar saviem draugiem. Tas nav nekāds parasts pingvīnu joks vai savaldzināšanas padoms, tas ir tiešām kas tāds, kas novedīs Latviju pie revolūcijas.

Dārgie draugi! Pasludinu „Planking Le Couer” profesionālo plankinga apvienību no Latvijas par atklātu. Šī ir vieta labākajiem, stiprākajiem un morāli stabilākajiem cilvēkiem, lai apliecinātu pasaulei to, ka Latvijas plankings ir pats labākais. Bīstamākie sporti, mežonīgi laika apstākļi vai pat apokalipse, nespēs mūs apturēt cīnīties un iet uz priekšu.”

Latvijā nodibināta profesionāla plauktotāju komanda „Le Couer”:

Plankings ir populārs arī Alūksnē:

Elmārs Barkāns

Tēmas