Kultūra
2011. gada 19. septembris, 14:56

LTV darbdienu vakaros demonstrēs mācību filmu "Latvijas vēsture"

Jauns.lv

Latvijas Televīzijas (LTV) 1.kanālā no pirmdienas darbdienu vakaros tiks demonstrēta daudzsēriju dokumentālā videofilma "Latvijas vēsture".

Videofilma iekļauta LTV programmā, uzsverot faktu, ka šajā mācību gadā Latvijas vēsturi skolās sāka mācīt kā atsevišķu priekšmetu.

Mācību videofilma "Latvijas vēsture" tapusi 2004.gadā sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju. Filmai ir astoņas sērijas, to demonstrēs katru darbdienas vakaru plkst.20.

Filmas vēstījums aptver laiku no valsts veidošanās 20.gadsimta sākumā līdz mūsdienām, tas ir stāsts par 20.gadsimta sākuma agrāro reformu līdz periodam pēc Pirmā pasaules kara, rūpniecības attīstību un ekonomisko krīzi. Videofilmā tiek analizēti valdošie režīmi, pētīts Kārļa Ulmaņa personības kults un sniegts 1940.gada notikumu vērtējums. Tāpat filma atspoguļo padomju laika aktualitātes – tā saucamo neskarto zemju apgūšanu, kukurūzas audzēšanu, kolhozu veidošanos, Baikāla un Amūras maģistrāles celtniecību, jēdzienus "blats" un "deficīts", savulaik aizliegtos ārzemju braucienus, skolēnu politisko audzināšanu, kultūru un ekonomiku komunistiskā totalitārisma laikā, Līgo svētku svinēšanu un cenzūru, Latvijas vispārēju rusifikāciju, stagnāciju, brīvdomīgo mākslinieku rīcību.

Dokumentālo programmu ciklā tiek apskatīts arī laiks, kurā sabiedrisko domu īpaši spēcīgi ietekmēja kultūra – dzeja, literatūra, māksla. Tas ir arī laiks, kurā grupa "Pērkons" izsauca savam nosaukumam atbilstošu rezonansi, kā arī stāsts par dziesmu svētku pārvērtībām dažādos Latvijas vēstures posmos un – visbeidzot ‒ par Gorbačova valdīšanu, kas nesa PSRS sabrukumu un Latvijai ļāva atgūt neatkarību.

Visus filmā rādītos notikumus komentē dažādu paaudžu vēsturnieki: Aivars Stranga, Gustavs Strenga, Inesis Feldmanis un Ilgvars Butulis, sociālantropologs Roberts Ķīlis, politologs Jānis Ikstens, ekonomiste Raita Karnīte, politiķi Visvaldis Lācis un Baiba Rivža, savulaik populārie sabiedriskie darbinieki Eduards Berklavs, Dainis Īvāns un citi.

Savu viedokli par notiekošo Latvijā daudzu gadu garumā pauž arī šo notikumu aculiecinieki – ģimenes, kā arī radošo profesiju pārstāvji - mūziķi Juris Sējāns un Juris Kulakovs, gleznotāja Maija Tabaka, dzejnieks Knuts Skujenieks, baletdejotāja Zita Errss un citi.

BNS