Kultūra
2011. gada 29. septembris, 12:01

JRT notiks lugas "Vigīlija. Sapnis par nomodu" pirmizrāde

Jauns.lv

Šodien Talsu ielā 1 notiks Jaunā Rīgas teātra (JRT) pirmizrāde - režisors Ģirts Ēcis iestudējis Morisa Paniča lugu "Vigīlija. Sapnis par nomodu".

"Necils bankas ierēdnis ierodas pie savas, viņaprāt, mirstošās krustmātes. Pamazām rodas sajūta, ka kāds kaut ko ir pārpratis, aizmirsis," izrādi raksturo teātrī.

Iestudējums ir tā sauktā melnā komēdija, caur smieklīgo un absurdo tā runā par to, ka katrs cilvēks ir brīnums - nav niecīga, ērmīga vai nepareiza cilvēka, kurš nebūtu mīlestības vērts un mīlēt spējīgs. Vienkārši vajag pamosties.

"Caur detektīvam līdzīgo sižeta intrigu izrāde un tās veidotāji uzdod daudzus ne mazāk intriģējošus jautājumus. Cik lielā mērā mūsu domas un iepriekš pieņemtie priekšstati rada to, ko uzskatām par realitāti? Cik lielā mērā esam savas realitātes līdzradītāji? Cik ilgi cilvēks var palikt, ieslēdzies savu priekšstatu cietumā? Kā nojaukt maldīgo priekšstatu sienas? Acis redz tikai to, ko esam pieraduši redzēt, jeb, kā teicis Viljams Bleiks, "neviens nav spējīgs ieraudzīt patiesību, neticot tai"," par izrādi stāsta tās veidotāji.

Iestudējumu veido režisors Ģirts Ēcis un scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne. Lomās - Ģirts Krūmiņš un Lidija Pupure.

LETA