Kultūra
2011. gada 5. novembris, 00:13

LU atvērts Konfūcija institūts, kurš vienos Latviju un Ķīnu

Jauns.lv

Apmēram 100 cilvēku šodien piedalījās Latvijas Universitātes Konfūcija institūta atklāšanas pasākumā, kurš šodien notika LU Senāta sēžu zālē.

Institūta atklāšana ir atgādinājums, cik liela ietekme uz mūsu dzīves veidu ir bijusi Ķīnas kultūrai, pasākuma laikā norādīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Līdz ar šo notikumu mēs gūstam ieskatu, ka nozīmīgas vēstures norises ir notikušas ne tikai mūsu pasaules daļā, bet arī citos nozīmīgos pasaules reģionos - vienā no tiem atrodas Ķīna.

LU rektors Mārcis Auziņš izteica pateicību Ķīnas kolēģiem par ieguldīto darbu un pauda lepnumu, ka Konfūcija institūts ir atvērts LU. No šī notikuma ieguvēja būs arī Latvijas sabiedrība, kurai būs lielākas iespējas sīkāk iepazīt Ķīnu. Institūta atvēršana varētu ļaut arī ķīniešiem uzzināt vairāk par Latviju, stāvot blakus Latvijas un Ķīnas karogam, piebilda Auziņš.

LU Konfūcija institūts ir Latvijas un Ķīnas mācību un zinātniskais centrs, kas tiek veidots ar LU un Dienvidķīnas Pedagoģiskās universitātes (Guandžou) kopīgiem spēkiem Ķīnas valdības Ķīniešu valodas pārvaldes "Haņbaņ" virsvadībā.

"LU Konfūcija institūtam būs Latviju un Ķīnu vienojoša tilta loma, kas Ķīnas sabiedrībai ļaus iepazīties ar tām mūsu kultūras jomām, kurās Latvijas vārds ir izskanējis tālu pasaulē. Visbeidzot, šim institūtam ciešā sasaistē ar mūsdienu pasaules attīstības tendencēm jāpalīdz veidot augsti intelektuālu, fiziski veselu, enerģisku un laikam atbilstošā tempā darboties spējīgu personību," skaidro jaunizveidotā LU Konfūcija institūta direktors Pēteris Pildegovičs.

LU Konfūcija institūta uzdevums ir pildīt Latvijas izglītības veicināšanas un attīstības misiju, nodrošinot Latvijas sabiedrībai iespēju gan iegūt augsta līmeņa ķīniešu valodas zināšanas, gan arī dziļāk saprast tradicionālās Ķīnas kultūras īpatnības, kas nav atdalāmas no mūsdienu Ķīnas panākumiem jaunajā gadsimtā.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies LU rektors profesors Mārcis Auziņš, Ķīnas vēstnieks Hu Ješuņs, delegācija no Dienvidķīnas Pedagoģiskās universitātes, kā arī pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas un Ārlietu ministrijas.

LETA