Kultūra
2011. gada 16. novembris, 03:12

"Baltijas ceļam" plāno piešķirt Eiropas mantojuma zīmi

Jauns.lv

Kustībai "Baltijas ceļš" plānots piešķirt Eiropas mantojuma zīmi. Par šādu iespēju šodien Eiropas Parlamenta (EP) plenārsesijā debatēja parlamenta deputāti.

Eiropas mantojuma zīmi no 2013.gada paredzēts piešķirt objektiem un vietām ar nozīmīgu lomu Eiropas Savienības (ES) vēsturē. Zīmes mērķis ir stiprināt Eiropas iedzīvotāju piederības izjūtu ES, pamatojoties uz kopīgas vēstures un kultūras elementiem.

Viena no idejas ierosinātājām ir EP deputāte Sandra Kalniete (V). Viņa vienlaikus arī izteikusi priekšlikumu kādu no EP telpām nosaukt "Baltijas ceļa" vārdā un atgādina "tiem, kas nezina vai piemirsuši faktu, ka 1989.gada 23.augustā cilvēki sadevās rokās, lai visai pasaulei apliecinātu, ka mēs prasām atpakaļ savu brīvību".

Kalnietes ideju debatēs atbalstīja visi Kultūras komitejas deputāti, virzot priekšlikumu tālākai skatīšanai likumā noteiktajā kārtībā.

Izvēloties objektus un vietas, uzmanība tiks pievērsta to vēstījumam un simboliskajai nozīmei saistībā ar Eiropu, ne tik daudz to estētiskajai vērtībai. Liela uzmanība tiks pievērsta izglītošanas aspektam.

EP pārstāvji uzskata, ka Eiropas mantojuma zīmi pelnījušas arī šādas vietas: Šengena, kur tika parakstīts līgums par ES iekšējo robežu atvēršanu, Berlīnes mūris, kas simbolizē rietumu un austrumu atkalapvienošanos, Gdaņskas kuģu būvētava, kur dzimusi kustība "Solidaritāte", Atēnas - demokrātijas dzimtene, Romas Kapitols, kur tika parakstīts Eiropas ekonomikas kopienas dibināšanas līgums, Ventotenes sala Itālijā, kur Altjero Spinelli uzrakstīja "Manifestu par brīvu un vienotu Eiropu".

Eiropas mantojuma zīme tiek piešķirta kā starpvaldību iniciatīva. Tas mērķis ir stiprināt Eiropas iedzīvotāju piederības izjūtu ES, pamatojoties uz kopīgiem vēstures un mantojuma aspektiem, un izpratni par daudzveidību, kā arī izvērst kultūru dialogu.

LETA