Uguns rituāli jūras krastā, "Līvu" jubilejas festivāls un Piena paku regate: ko darīt 27. un 28. augustā?
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 26. augusts, 09:12

Uguns rituāli jūras krastā, "Līvu" jubilejas festivāls un Piena paku regate: ko darīt 27. un 28. augustā?

Jauns.lv

Šīs vasaras pēdējā mēneša pēdējās brīvdienas būtu grēks pavadīt starp četrām sienām, jo tiek piedāvāta plaša brīvdabas kultūras un atpūtas programma. Piemēram, sestdienas vakarā visi aicināti doties uz jūras piekrasti veikt senos vikingu laika uguns rituālus.

Dabas mīļotājus pie sevis aicina Nacionālie parki Līgatnē un Andrupenē. Jelgavā visus gaida atraktīvā Piena paku regate un Piena, Maizes un Medus svētki, bet Cēsis notiek Rokfilmu festivāls. Mūzikas cienītājus sajūsminās gan „The Sound Poets” koncerti Siguldas Pilsdrupu estrādē, gan „Līvu” 40. jubilejas festivāls Liepājā.

Sestdien viesus gaida arī Olaines novada jauniešu diena, Retro auto spēkratu parāde Kauguros, Šlāgerdziesmu sezonas noslēguma koncerts „Mēs savai pilsētai” Rēzeknē, Vasaras sezonas noslēguma koncerts Smiltenes Jāņukalnā, Tibetiešu smilšu mandalas veidošanas rituāls Ozolniekos, kā arī Mazmežotnes muižas popmūzikas koncerts, kurā uzstāsies grupa „Musiqq”.

Sestdien un svētdien darbosies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vasarnīca koncertzālē „Cēsis”, bet Dzintaru koncertzāle norisināsies populārās mūzikas festivāls „Bigbank Latvijas pērles”.

Toties svētdien Liepājas koncertdārzā „Pūt, vējiņi!” notiks elektroniskās mūzikas festivāls „Paradise Summer Party”, Saulkrastu estrādē uz muzikālu humoršovu „Apsveicam!” aicinās Jaunais Muzikālais teātris, bet Mellužu parkā radošu un jautru svētdienu piedāvās „Bērnu vasara”.

Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – Liepājas muzejā atklāta leģendārai rokgrupai „Līvi” veltīta izstāde, Kuldīgā skatāma Kurzemē dzīvojošās jaunās igauņu mākslinieces Agneses Lipingas mākslas darbi, bet Ludzas muzejs iepazīstina ar saviem jaunieguvumiem. Rīgas galerijās skatāma gan fotogrāfa Andreja Strokina, gan gleznotājas Laimdotas Junkaras māksla.

Kasjauns.lv piedāvā šīsnedēļas nogales labāko atpūtas un kultūras notikumu izlasi:

1. Seno ugunskuru nakts piejūras ciemos un pilsētās

Kopš pagājušā gadsimta beigām augusta pēdējās sestdienas vakarā visās valstīs ap Baltijas jūru, arī Latvijā, norisinās Seno ugunskuru nakts, kad saulrieta laikā pulksten 21.30 ikviens Baltijas jūras krastā tiek aicināts iedegt ugunskuru, simbolizējot apņemšanos rūpēties par Baltijas jūru un vienlaicīgi atvadīties no vasaras. Seno ugunskuru nakts visās valstīs ap Baltijas jūru notiks vienlaicīgi. Līdz ar maģiskā uguns iedegšanu daudzviet notiks arī dažādi koncerti, kultūras festivāli un sportiskas aktivitātes. Tā kā sestdien jūras maģiskumu un romantisku novakari varat baudīt gar visu Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrasti – no Rucavas novada valsts dienvidrietumos līdz pat Salacgrīvas novadam Igaunijas pierobežā. Lūk, dažas Senās uguns nakts pieturvietas:

* Salacgrīvas novadā – Liepupes „Zeltiņos” uz Senās uguns nakti Metsepoles līvu kultūras centrs 27. augustā visus aicina jau no pulksten 14.00. Programmā: koncerti, lekcijas, uguns šovs un danči; uzstāsies „Vilkači” (pulksten 17.30) un „Skandinieki” (18.00), būs arī brauciens uz jūru, uguns rituāls, kopīga saulrieta sagaidīšana, uguns plosts; pusnaktī sāksies danči ar Katrīnu Riekstiņu un Ēriku Zepu.

* Saulkrastos 27. augustā notiks arī folkloras festivāls „Pa saulei”, kad Saulkrastu folkloras kopa „Dvīga” sagaidīs ciemos folkloristus no citiem Latvijas novadiem. Dienas garumā sabraukušie viesi muzicēs vairākās vietās visā novadā: improvizēti koncerti notiks sākot no pulksten 16.00, bet vakarā – pulksten 19.00 Saules laukumā notiks festivāla noslēguma koncerts, pulksten 21.00 būs došanās uz jūrmalu un uguns rituāls. No pulksten 21.30 - latviski danči Saules laukumā.

* Kolkā un Dundagas novadā Senās uguns nakti 27. augustā pulksten 15.00 iesāks ar stafetes skrējienu „Sirdspuksti jūrai” (Dundaga – Mazirbe – Kolka). Deviņos vakarā jūras krastā pie Kolkas tautas nama notiks stafetes skrējiena dalībnieku sagaidīšana, ugunskura iedegšana, kā arī uzstāsies deju grupa „Sensus”, bet pulksten 22.00 notiks grupas „Tumsa” 25 gadu jubilejas koncerts (ieeja bez maksas).

* Ventspils pusē – senajā zvejniekciemā, Staldzenes stāvkrasta pludmalē, sestdien visi uz Senās uguns nakti tiek aicināti deviņos vakarā. Tiks iedegti ne tikai ugunskuri, bet arī uzstāsies dziesminieki Valdis Atāls un Arnolds Kārklis, kā arī jauktais koris „Līvzeme”. Valdis Atāls un Arnolds Kārklis uzstāsies ar savu oriģinālmūzikas programmu un tautā pazīstamām dziesmām, savukārt koris „Līvzeme” izpildīs latviešu iemīļotās dziesmas un tautasdziesmas. Uguns nakti papildinās īpašs mākslas darbs - mākslinieka Zigmunda Viļņa veidotā ugunsskulptūra.

* Liepājas pludmalē pie Pieminekļa bojā gājušajiem zvejniekiem un jūrniekiem 27. augustā pulksten 21.00 Senās uguns nakts rituālā ar koncertu „Senās uguns nakts – Dainu skapis” noslēgsies festivāls „Via Baltica”. Tajā koncertēs vokālā grupa „Framest”, izpildot programmu „Dainu skapis” (pasākums ir bez maksas).

* Nīcas novadā pie Jūrmalciema mola Senās uguns nakts pasākums sestdien sāksies astoņos vakarā, tajā piedalīsies mācītājs Mārtiņš Urdze, Eiropas deju kopa „Teiksma” un Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis.

Šie ir tikai daži no Senās uguns nakts pasākumiem. Sīkāk internetā: www.ancientlights.eu/lv.

2. Piena, Maizes un Medus svētki Jelgavā

Jelgavā sestdien, 27. augustā, ar plašu pasākumu programmu tiks svinēti gadskārtējie Piena, Maizes un Medus svētki, bet Lielupē norisināsies Eiropā lielākā Piena paku laivu regate.

Gardēži Piena, Maizes un Medus svētkos Hercoga Jēkaba laukumā varēs nodegustēt un iegādāties dažādus gardumus, kas tapuši no piena, maizes un medus, notiks arī dažādi piensaimnieku, maiznieku un bitenieku konkursi un meistarklases. No pulksten 13.00 līdz 15.30 skanēs koncertprogramma „Vasaras šlāgertrādi dīdi...”, kurā uzstāsies māsas Legzdiņas, Aldis Rullis un Linita. Ģimenēm ar bērniem interesants būs Jelgavas Karameļu darbnīcas (Rūpniecības ielā 1a) apmeklējums, kur karameļu gatavošanas šovā pulksten 14.00 varēs ieraudzīt, kā top krāsainie gardumi, bet lielākie kārumnieki arī paši varēs izgatavot saldo našķi.

Svētku laikā lielākā uzmanība tiks veltīta notiekošajam Lielupē – jau no pulksten 15.00 visi aicināti novērtēt no piena pakām gatavotās laivas, kas pārsteigs ar savu oriģinalitāti, bet pulksten 16.00 laivas dosies aizraujošā sacensībā - Piena paku laivu regatē. Svētku apmeklētāji aicināti arī paši atpūsties uz ūdens un doties braucienos ar lielākiem un mazākiem kuģīšiem pa Lielupi un Driksu. Pulksten 17.00 Lielupē norisināsies vēl nebijis pasākums Jelgavā – SUP airu dēļu sacensības, kurās ikviens ir aicināts piedalīties, lai pārbaudītu savas airēšanas prasmes un līdzsvara izjūtu. Pussešos vakarā Pasta salā būs grupu „Tumsa”, „Elektrofolk” un „Opus Pro” koncerts, kā arī putu ballīte ar DJ Jax (ieeja bezmaksas).

Sīkāk internetā: www.visit.jelgava.lv.

Vispārējie Latvijas Piena, maizes un medus svētki un Eiropā lielākā Piena paku laivu regate

3. Pūces diena Līgatnē un Sēņu diena Andrupenē

Dabas vērotājiem un kaislīgiem sēņotājiem sestdien, 27. augustā, patīkamus pārsteigumus un izklaides sagādājuši mūsu Nacionālie parki.

* Gaujas Nacionālajā parkā - Līgatnes dabas taku Dabas izglītības centrā “Pauguri” - no pulksten13.00 līdz 16.00 visi interesenti varēs iepazīt daudzus pūču dzīvesveida noslēpumus. Zootehniķe un ilggadējā Līgatnes dabas taku darbiniece Velga Vītola dalīsies novērojumos par pūcēm, stāstus papildinot ar fotogrāfiju slaidrādi. Pēc tam katrs varēs doties izzinošā pārgājienā, klātienē vērot pūces, darboties radošās darbnīcās un piedalīties dažādās spēlēs.

Jāatgādina, ka šobrīd Līgatnes dabas takās mīt četru sugu pūces, starp kurām ir arī Latvijas lielākās pūces – ūpji.

Cilvēkiem ar Pūču, Pūcīšu, Ūpju vai citiem šo putnu dzimtas nosaukumiem uzvārdā šajā dienā ieeja Līgatnes dabas takās bez maksas. Pērējiem brīvdienās ieejas maksa: pieaugušajiem – 4,30 eiro, studentiem un pensionāriem – 2,80 eiro, skolēniem - 2,10 eiro, ģimenēm ar bērniem - 20% atlaide. Sīkāk internetā: www.visitligatne.lv.

* Savukārt Rāznas Nacionālais parks sestdien no pulksten 10.00 līdz 15.00 gan sēņu pazinējus, gan iesācējus vai vienkārši zinātkāros uz Sēņu dienu aicina Dagdas novada Andrupenes pagasta muzejā „Andrupenes lauku sēta". Pasākuma dalībnieki varēs doties sēņošanā kopā ar mikologu jeb sēņu speciālistu, apmeklēt sēņu izstādi, uzklausīt mikologa stāstījumu par pazīstamām un neparastām sēnēm, uzdot sev interesējošus jautājumus vai dalīties ar sēņu ēdienu receptēm. Jaunākos dalībniekus aicinās  iesaistīties radošās aktivitātēs, veidojot un zīmējot sēnes, savukārt pieaugušie varēs pārbaudīt savas zināšanas, izspēlējot spēli „Atpazīsti sēnes”. Visi ir aicināti ņemt līdzi arī iepriekš salasītas sēnes, kuru nosaukumus vēlētos noskaidrot vai par kurām gribētu uzzināt ko vairāk. Sīkāk internetā: www.daba.gov.lv.

4. „The Sound Poets” Siguldas pilsdrupu estrādē

Piektdien, 26. augustā, un sestdien, 27. augustā pulksten 21.00 Siguldas pilsdrupās koncertu sniegs populārā latviešu grupa „The Sound Poets”. Tie būs vienīgie grupas šīs vasaras koncerti, kuros grupa sola spēlēs jaunākā, bagātīgi godalgotā studijas albuma „Pulsē” dziesmas.

Siguldas pilsdrupas kā koncerta norises vieta nav nejauša izvēle – tā būs „The Sound Poets” atgriešanās – iepriekšējais, plaši apmeklētais grupas koncerts šeit norisinājās 2014. gadā, un izpelnījās ievērojamu apmeklētāju uzmanību. Grupa „The Sound Poets”, kas dibināta 2011. gadā, kad draugi Jānis Aišpurs (vokāls, taustiņi, ģitāra) un Normunds Lukša (elektriskā ģitāra), rīkojot koncertu, pieaicināja savus draugus – mūziķus Undīni Balodi (čells), Pēteri Lundi (bungas) un Gintu Bīmani (basģitāra), atzinusi, ka Siguldas koncertā gūtās sajūtas sniegušas grupai pārliecību, ka mūzikas radīšana šādā sastāvā jāturpina.

Koncertā „Pulsē” grupa izpildīs dziesmas gan no sava jaunākā studijas albuma „Pulsē”, kurš mūzikas ierakstu gada balvas ceremonijā „Zelta Mikrofons” atzīts par „Gada albumu” un „Labāko popmūzikas albumu”, gan jau tautā iemīlētas dziesmas, tostarp „Kalniem pāri” un „Emīlija”.

Par koncertu īpašajiem viesiem katrai dienai grupa ir izvēlējusies ikreiz citu apvienību. 26. augustā tā būs sintīpopa grupa „Audience Killers”, savukārt 27. augustā – indīroka apvienība „Irving Ark”. Abas dienas koncerta teritorija tiks atvērta no pulksten 19.00, koncertu īpašie viesi uz skatuves kāps pulksten 20.15, bet „The Sound Poets” uzstāsies pulksten 21.00.

Bilešu cenas: 25 eiro, ģimenes biļete – 56 -68 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.thesoundpoets.lv.

„The Sound Poets” Siguldas pilsdrupās (2014. gads)

5. “Līvu" jubilejas festivāls Liepājā

Liepājas koncertestrādē „Pūt, vējiņi!” sestdien, 27. augustā notiks grupas „Līvi” 40 gadu jubilejas festivāls „LĪVIfest 2 - Līvi svin 40”. Programmā: * pulksten 12.00 - Līvu dziesmu svētki, kuros piedalīsies Liepājas kori un tautā labi pazīstami solisti - Guntis Veits, Andris Ērglis, Igo, Fēlikss Ķiģelis, Elviss Grodums un citi; * pulksten 15.00 - Latvijas Republikas jauno grupu un izpildītāju skate; * pulksten 19.00 „LĪVIfest 2 – Līvi svin 40” rokkoncerts.

27.augustā visas dienas garumā līdz pat vēlai nakts stundai notiks dažādi koncerti, kuros skanēs „Līvu” dziesmas, piedaloties neskaitāmiem mūziķiem un māksliniekiem. Atzīmējot šo notikumu, „Līvu” mūziķis Ainars Virga izveidojis daudzkrāsainu un plašu programmu, kurā vienkopus sasaukti Liepājas mūziķi, grupas un izpildītāji.

Pulksten 19.00 sāksies galvenie muzikāli notikumi - rokkoncerts. Tikai Liepājā iespējamo kopā būšanas un rokmūzikas sajūtu apmeklētājiem dāvās Liepājas ģitāristu lielansamblis, „Willow Farm”, „Credo”, Ivo Fomins un grupa, Liepājas brāļi un grupa „LĪVI & Buks”.  

Grupas “Līvi” vēsture un tās ceļš ir bijis gana sarežģīts, grupas vēsturi rakstījuši daudzi mūziķi. Lai arī grupas pirmsākumi meklējami agrāk, šogad aprit 40 gadi, kopš 1976. gadā oficiāli tika reģistrēts grupas nosaukums. Bez grupas „Līvi” dziesmām nav iedomājams stāsts ne vien par Latvijas rokmūziku, bet arī par to, kas esam šodien. Grupas nepieradināmais gars mūzikā un spēja turēt taisnu mugurkaulu, noteikti nospēlēja nozīmīgu lomu laikos, kad mūsu tauta devās pretim savai brīvībai.

Biļešu cenas: 15 – 25 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

„LĪVI & Buks”: „Pēdas uz palodzes”

6. Rokfilmu festivāls Cēsīs

No piektdienas, 26. augusta, līdz svētdienai, 28. augustam, Cēsu centrā (Tirgus paviljonā, Rožu laukumā, mākslas telpā „Mala”) ar kinofilmu izrādēm, koncertiem, izstādēm, lekcijām un ballītēm notiks Rokfilmu festivāls. Nu jau par tradīciju kļuvušo festivālu caurstrāvo roka ideoloģija: dumpinieciskums, spēks un brīvība gan mūzikā, gan kino.

Šogad festivālā apvienoti mūzikas virzieni, kas tradicionāli uzskatīti par margināliem un eksperimentāliem, bet veidojušies uz klasiskā roka pamatiem (punk, glam, psihodēliskais roks, smagais, folk metāls un citi). Rokfilmu festivāla mērķis ir, koncentrējoties uz sabiedrībā aktuālu un atzītu vērtību izcelšanu, piedāvāt skatītājiem (un klausītājiem) alternatīvu izklaides veidu kino formātā.

* 26. augustā Tirgus paviljonā filmu izrādes sāksies pulksten 21.15, bet Rožu laukumā pulksten 22.30 (23.00 būs skatāma filma „Purple Rain” ar Prinsu). Izstāde „Bērnības skaņa” mākslas telpā „Mala” būs skatāma no pulksten 18.00.

* 27. augustā Tirgus paviljonā festivāla programma sāksies pulksten 12.00, mākslas telpā „Mala” pulksten 10.00, bet Rožu laukumā – pulksten 14.00. Rožu laukumā, piemēram, būs Brīvais mikrofons, bet pulksten 23.00 tur izrādīs vampīrfilmu pieaugušajiem „The Hunger” ar Deivida Bovija piedalīšanos

* 28. augustā festivāla ballīte Tirgus paviljonā sāksies pulksten 12.00, bet mākslas telpā „Mala” pulksten 10.00 sāksies brančs ar dzeju.

Biļešu cenas: 15 – 18 eiro (Ticketshop.lv tīklā). Festivāla apmeklētājiem nakšņošanas iespēja (telts pilsētiņa) tiks piedāvāta Cēsu vecajā futbola stadionā. Sīkāk internetā: www.rockfilmfestival.lv.

Vampīrfilma pieaugušajiem „The Hunger” ar Deivida Bovija piedalīšanos

7. Izstāžu ceļvedis: leģendārie „Līvi” Liepājas muzejā, Ludzas jaunieguvumi un sava nodabā galerijā „Daugava”

* Projekta „#Blumbergs. Bezgalība” ietvaros fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā (Kalnciema ielā 36/38, Pārdaugavā) līdz 11. septembrim skatāma fotogrāfa Andreja Strokina izstāde „Nezināmais dalāmais”, kurā vērojama rezonanse ar ievērojamā latviešu mākslinieka Ilmāra Blumberga (1943 – 2016) darbiem un mākslinieka aizraušanās ar attēlu kolekcionēšanu, manipulāciju un kolāžu. Abiem māksliniekiem fotogrāfija ir tuvs medijs, kas kļuvis par viņu pašu uzkrātās pieredzes turpināmību. Andrejs Strokins (dz. 1984) ir viens no talantīgākajiem jaunajiem fotogrāfiem, kura pazīstamākā fotosērija „Cilvēki kāpās” veido tēlus, komentējot realitāti. Vietas, cilvēki un situācijas Rīgas apkārtnē Andreja Strokina skatījumā paceļas pāri ikdienībai vispārinājumu sfērā un atklāj mazliet smeldzīgu eksistences burvību. Sīkāk internetā: www.makslaivajagtelpu.lv.

Saruna ar mākslinieku Andreju Strokinu un izstādes kuratores Ingas Šteimanes komentārs

* Galerijas „Daugava" Vecrīgas telpā (Alksnāja ielā 10/12) līdz 24. septembrim skatāma mākslinieces Laimdotas Junkaras personālizstāde „Savā nodabā”. Gleznotāja Laimdota Junkara dzimusi 1951. gadā Rīgā. Beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļu, ir mākslas maģistre, no 1979. gada dzīvo Ventspils novada Ugālē. Viena no Laimdotas Junkaras kultūras darba jomām ir sava novada pētniecība. Viņa radošo darbu glezniecībā sāka eļļas tehnikā, bet 20. gadsimta astoņdesmitajos gados strādāja kolorētā zīmējuma un pasteļa tehnikā. Vēlāk pievēršas akvarelim, radot ģeometriskas, arī simboliskas kompozīcijas. Pēc vairākiem pasteļa gadiem atkal pievēršas eļļai, bet pēdējos gados strādā ar akrila krāsām. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) līdz 30. oktobrim skatāma izstāde „Dzelzgriezēj, šī pasaule mums jāsagriež" par leģendāro rokgrupu „Līvi”, ko var uzskatīt ne vien par latviešu rokmūzikas simbolu, bet arī par Liepājas identitātes zīmi. Izstādes vizuālais noformējums tapis sadarbībā ar modes mākslinieci un gleznotāju Elitu Patmalnieci. Izstādē apskatāmi dažādi „Līvus” raksturojoši priekšmeti – fotogrāfijas, kuras izkārtotas laika līnijā, lai atspoguļotu grupas darbību no pirmsākumiem līdz 2010. gadam, kad tiek paziņots par grupas darbības beigām. Tāpat rādīti dalībnieku skatuves tērpi, mūzikas instrumenti, apbalvojumi un koncertieraksti, kā arī citas plašākai publikai vēl neredzētas lietas. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

 

* Kuldīgas Novada muzejā līdz 11. septembrim skatāma Latvijā dzīvojošās jaunās igauņu mākslinieces Agneses Lipingas mākslas darbu izstāde „Trešais vējš”. Krāsu dažādība, personības atklāsme, emocijas - šīs ir tikai dažas domas, kas ienāk prātā, vērojot igauņu mākslinieces izstādi. Agnese Lipinga ir jauna, talantīga gleznotāja, pēc tautības igauniete, bet tuvu saistīta ar Kurzemi. Šis īpašais pieraksts – tuvu dabai, jūrai, vējam, šķiet, radījis gleznotājas īpašo, izjusto vizuālo valodu un jūtīgo pasaules uztveri. Sīkāk internetā: www.kuldigasmuzejs.lv.

Izstāde „Trešais vējš” Kuldīgas muzejā

* Savukārt Ludzas Novadpētniecības muzejā atklāta izstāde „Kas jauns? Ludzas Novadpētniecības muzeja jaunieguvumi 2012-2016”, kurā var redzēt priekšmetus vai kolekcijas ko ludzānieši, Austrumlatgales iedzīvotāji un citi interesenti ir uzdāvinājuši vai muzejs ir iegādājis savām vajadzībām piecu gadu laikā. Pēdējos gados muzeja krājums papildinājies par 1925 vienībām, no kurām izstādē redzama tikai kāda septītā daļa. Interesantākie eksponāti varētu būt no muzeja rīkotās Vecticībnieku ekspedīcijas bijušā Ludzas rajona teritorijā. Sīkāk internetā: www.ludzasmuzejs.lv.

Jaunumi Ludzas Novadpētniecības muzejā Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, AFP/LETA/Video: TV Skrunda, Latgales Reģionālā televīzija