Jaunā Dailes teātra Džuljeta manto Artmanes gredzenu
Kultūra
2012. gada 29. janvārī, 09:03

Jaunā Dailes teātra Džuljeta manto Artmanes gredzenu

Jauns.lv

Dailes teātra uzveduma „Romeo un Džuljeta” pirmizrādes ballītē par aizkustinošāko svinību mirkli gādāja Dailes teātra aktrise Aija Dzērve, Džuljetas lomas atveidotājai Ilzei Ķuzulei-Skrastiņai pasniedzot leģendārās aktrises Vijas Artmanes gredzenu, kas viņas īpašumā nonācis pirms astoņiem gadiem.

Jaunā Dailes teātra Džuljeta manto Artmanes gredze...
Ilze Ķuzule, kurai turklāt pirmizrādes dienā ir Vārdadiena, jūtas patiesi aizkustināta.
Ilze Ķuzule, kurai turklāt pirmizrādes dienā ir Vārdadiena, jūtas patiesi aizkustināta.

„Dailes teātrī bija pasākums „Romeo un Džuljeta pēc 50”, kurā uz skatuves pēdējo reizi kāpa leģendārais teātra mīlas pāris Vija Artmane un Eduards Pāvuls. Mēs ar Lauri Dzelzīti šajā notikumā tikām pielikti klāt kā viņu jaunības dienu atspulgs. Pasākuma režisors Jānis Streičs bija izdomājis, ka pieredzējušajiem aktieriem mums kas jāuzdāvina par piemiņu – lai nestu svētību aktieru darbam. Un tā manās rokās nonāca divi Artmanes gredzentiņi. Vienu no tiem aktrise pavadīja ar vārdiem, ka tas bijis viņas pirkstā, spēlējot Elizabeti un Džuljetu,” atceras Aija Dzērve. Jau toreiz viņa apņēmusies – ja kādreiz Dailes teātrī atkal tiks uzvesta luga „Romeo un Džuljeta”, gredzens tiks nodots tālāk Džuljetas lomas atveidotājai.

Tiesa gan, Aijai izvēle bija visai grūta, jo loma uzticēta divām aktrisēm – Ilzei Ķuzulei-Skrastiņai un Ievai Segliņai. „Viņas abas šajā lomā ir lieliskas un katra citādāka. Bet tā kā man bija jāizšķiras, izvēlējos Ilzi – viņai Džuljetas loma šķiet tiešām „pa kaulam”,” pēc gredzena pasniegšanas kolēģei sirsnīgus vārdus veltīja Dzērve.

Par simbolisko dāvaniņu Ilze jutās ļoti aizkustināta un pieņēma to asarām acīs. Tūdaļ viņa to arī uzlaikoja, secinādama, ka sirsnīgā velte viņai der kā uzlieta.

Dailes teātra aktrise Aija Dzērve jaunajai Džuljetai nodos Vijas Artmanes gredzenu.

Jaunā Dailes teātra Džuljeta manto Artmanes gredzenu

Izrāde sākas ar cīņas ainu, kas ieskicē Monteki un Kapuleti dzimtu mūžseno naidu.

Ieskats jaunajā Dailes teātra izādē „Romeo un Džuljeta”

„Romeo un Džuljeta” pirmizrādes ballīte


Ieva Valtere / Foto: Aigars Hibneris