SC varētu iniciēt referendumu Saeimas atlaišanai
Politika
2012. gada 20. februārī, 01:01

SC varētu iniciēt referendumu Saeimas atlaišanai

Jauns.lv

"Saskaņas centrs" (SC) varētu iniciēt referendumu Saeimas atlaišanai, ziņo telekompānijas "TV3" raidījums "Nekā personīga".

SC varētu iniciēt referendumu Saeimas atlaišanai...
SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins.
SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins.

Raidījums norāda, ka SC deputāti, kas daudz kritizējuši līdzšinējo integrācijas politiku, izrādās, nav ne lasījuši, ne apsprieduši jaunās integrācijas pamatnostādnes. Tā vietā "saskaņieši" brīdina - ja netiks izpildītas viņu izvirzītās prasības, partija gatava iniciēt jaunus referendumus.

SC aicina izpildīt vairākus viņu vēlētājiem patīkamus darbus: skaidri pateikt, ka tiks saglabāta valsts apmaksāta izglītība krievu valodā un piešķirtas lielākas tiesības nepilsoņiem.

"Nekas briesmīgs nav noticis, ja nepilsoņi, nodokļu maksātāji, piedalās pašvaldību vēlēšanās un spriež tīri par saimnieciski komunāliem jautājumiem," uzsver SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins.

Spēkā paliek arī iepriekšējā prasība atļaut krievu valodas lietojumu pašvaldībās, kur dzīvo īpaši daudz krievvalodīgo.

"Es domāju, mēs varētu tomēr ļaut cilvēkiem runāt un komunicēt ar civildienesta ierēdņiem tajā valodā, kurā viņi griežas pie viņiem. Bet te es nerunāju par kaut kādām konkrētām likuma izmaiņām, es runāju vienkārši par neaizliegšanu to darīt," skaidro deputāts Vladimirs Reskājs (SC).

"Saskaņieši" rosina veidot plašāku naturalizācijas centru tīklu, lai mudinātu attālāku rajonu nepilsoņus iziet pilsonības iegūšanas procedūras.

Vienlaikus lielākā daļa SC frakcijas deputātu atzīst: ja nekas nemainīsies, viņi turpinās rīkot vai atbalstīt protesta referendumus, tai skaitā par Saeimas atlaišanu.

"Es nevaru izslēgt iespēju, ka varu arī parakstīties par Saeimas atlaišanu," raidījumam atzina Agešins. Atbalstu idejai par jaunu referendumu Saeimas atlaišanai raidījumam pauda arī deputāti Ivans Ribakovs un Jānis Tutins.

Pēc likuma gan tas nevar notikt ātrāk kā gadu pēc iepriekšējām Saeimas vēlēšanām. Tomēr valdošajās partijās tādam scenārijam jau gatavojas un spriež par valsts pamatu drošāku sargāšanu, piemēram, nosakot, ka turpmāk referenduma iniciēšanai vajadzēs nevis 10 000 parakstu, bet vismaz vienu desmito daļu no vēlētājiem. Esot arī stingrāk un laikus jākontrolē referenduma rīkotāju nodomi un naudas avoti, un vairāk nekā līdz šim tiek gaidīts arī no specdienestiem.

SC līderis Nils Ušakovs intervijā "Nekā personīga" bija piesardzīgs par iniciatīvu atlaist Saeimu. Viņš uzsvēra, ka pats ir stabilitātes piekritējs un nedomā, ka parlamenta atlaišana būtu tas, kas patlaban nepieciešams Latvijas politikai.

Tomēr politiķis ļāva noprast, ka varētu mainīt savu viedokli, ja pēc pusgada, kad varēs sākt domāt par parlamenta atlaišanu, tāds noskaņojums būs SC un citu partiju vēlētājos.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA