112
2012. gada 8. aprīlis, 22:27

Gripa neatkāpsies vēl vairākas nedēļas; šogad bīstamāka vecākiem cilvēkiem

Jauns.lv

Gripas epidēmija Latvijā turpināsies vēl vismaz divas nedēļas, bet šosezon tās intensitāte ir zemāka nekā pagājušogad, pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Raina Nikiforova.

Šai sezonai raksturīga gripas iezīme, līdzīgi kā citur Eiropā, ir tāda, ka gripas vīruss vairāk apdraud vecāka gadagājuma cilvēkus. "Tas ir saistīts ar gripas vīrusa īpašībām, kas katru gadu mazliet atšķiras," paskaidroja epidemioloģe.

Arī visi pieci no gripas komplikācijām šoziem mirušie cilvēki bijuši vecāki par 60 gadiem. Viņiem bijušas arī dažādas smagas hroniskas slimības.

Tomēr letālu gripas gadījumu skaits šajā sezonā ir salīdzinoši daudz mazāks nekā pērn, kad no gripas komplikācijām nomira 29 cilvēki.

"Pagaidām arī saslimušo skaits ir mazāks, un gripas intensitāte ir zemāka nekā pagājušajā sezonā," vērtēja Nikiforova.

Marta pēdējā nedēļā saslimstība ar gripu Latvijā bija vidēji 161,6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kas joprojām pārsniedz epidēmisko slieksni. Tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu gripas intensitāte samazinājusies par 16,4%, liecina SPKC apkopotā informācija.

"Ministru kabineta noteikumi paredz, ka par gripas epidēmijas beigām tiek paziņots, ja divas nedēļas pēc kārtas nevienā no monitoringa teritorijām nav pārsniegts epidēmijas slieksnis," norādīja epidemioloģe.

Tā kā pagājušajā nedēļā vairāk nekā 100 saslimušo uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju bija reģistrēti piecās Latvijas pilsētās, turklāt saslimstība turpināja pieaugt Rēzeknē un Daugavpilī, eksperte prognozēja, ka par gripas epidēmijas beigām Latvijā nevarēs paziņot vēl vismaz divas nedēļas.

BNS

Tēmas