Runā Rīga

Rātsnamā atklās fotoizstādi „Sievietes par dzīvību”

Jauns.lv

Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar Biedrību „Māmiņu klubs” 11.maijā plkst. 11:00 Rīgas Domē (Rātslaukums 1 foajē) atklās fotoizstādi „Sievietes par dzīvību”.

Rātsnamā atklās fotoizstādi „Sievietes par dzīvību...

Izstāde Rīgas domē būs apskatāma līdz maija beigām un, tās laikā,  būs  iespēja arī citiem savus dzīves stāstus atstāt  īpašā „Dzīvības grāmatā”.

Izstādē varēs aplūkot fotogrāfijas un iepazīties ar patiesiem stāstiem, kurus uzticējušas māmiņas – sievietes, kurām dzīve reiz likusi izdarīt ārkārtīgi grūtu izvēli, un viņas izvēlējušās - par labu bērna dzīvībai. Ar šo izstādi aizsākas virkne pasākumu Rīgas domē, kas veltīta ģimenes tematikai.

Projekta „Sievietes par dzīvību” ietvaros ģimenes portāls māmiņuklubs.lv  veica pētījumu, kurā  tika izvērtēti faktori, kas veicina vai kavē sievietes veikt abortus. Aptaujā iegūtos datus un viedokļus apkopojis un analizē Rīgas Domes Labklājības departaments, lai, iegūto informāciju varētu izmantot Rīgas pašvaldības Sabiedrības veselības stratēģijas „Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā 2012.-2121. gadam” realizēšanā.

Ģimenes portāls maminuklubs.lv veicis pētījumu, kas izvērtē faktorus, kas veicina vai kavē sievietes veikt abortu. Aptaujā piedalījās 400 māmiņas vecumā no 19 līdz 30 gadiem. Pētījumā secināts, ka 55% respondentu (portāla apmeklētāju) uzskata, ka sievietēm ir tiesības izvēlēties saglabāt vai pārtraukt grūtniecību, bet, pirms tam, saņemot profesionālu konsultāciju un atbalstu no speciālistiem (ginekologiem, psihologiem un sociālajiem darbiniekiem) par iespējamajiem aborta riskiem un sekām veselībai, par iespēju saņemt finansiālu, sociālu un psiholoģisku atbalstu.

5% pētījuma dalībnieču atbildējušas, ka aborts ir neētiska sievietes rīcība.

Kā liecina pētījumā iegūtie dati, tad 29% gadījumu ginekologs ir aktīvi iesaistījies sievietes konsultēšanā pirms aborta, bet 25% - diskrēti. 11% gadījumu abortu veikt ginekologs piedāvājis uzreiz, pirms tam psiholoģiski sievieti nemotivējot izvēlēties par labu bērnam.

Pētījumā iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka pastāv dažādi ārēji un arī iekšēji faktori, kas kavē sievietes paturēt bērnu. 63% aptaujāto sieviešu atbildējušas, ka veikušas abortu dažādu faktoru mijiedarbības dēļ, no kuriem 24% gadījumu dominē finansiālais (nespēja parūpēties par bērnu) un psiholoģiskais (atbalsta trūkums no bērna tēva un ģimenes puses, neziņa un bailes no nākotnes) aspekts.

Kā būtisku motivējošu faktoru izvēlēties saglabāt bērnu sievietes min dažādas atbalsta programmas gan no valsts, gan pašvaldības puses, kā bezmaksas psiholoģiskajam atbalstam, sociālo pakalpojumu saņemšanas iespēju konsultēšana, ginekologa atbalsts un informatīvais skaidrojums, finansiāls atbalsts un motivācija. Kā nozīmīgu faktoru sievietes min savlaicīgus profilakses pasākumus skolas vecuma bērniem, attīstot dzīves prasmes, adekvāti izglītojot par savu reproduktīvo veselību un ģimenes dzīvi, kā sociāls un morāls atbalsts ģimenēm un krīzē nonākušām sievietēm.

Kasjauns.lv

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību