Sabiedrība
2012. gada 29. maijs, 13:15

LTV tiešraidē demonstrēs karalienes Elizabetes II 60 valdīšanas gadiem veltītu koncertu

Jauns.lv

Latvijas Televīzijas (LTV) pirmajā kanālā 4.jūnijā tiešraidē būs skatāms Lielbritānijas karalienes Elizabetes II Dimanta jubilejas koncerts, kas veltīts viņas valdīšanas 60.gadadienai, aģentūru BNS informēja LTV pārstāvis Jānis Kalve.

Tiešraide no Londonas sāksies plkst.21.15. Savukārt pēc krāšņā koncerta plkst. 00.30 LTV1 ēterā varēs vērot senu Lielbritānijas svētku tradīciju – lāpu iedegšanu.

Par godu karalienes Elizabetes II sešdesmit valdīšanas gadiem rīkotais Dimanta jubilejas koncerts ("The Diamond Jubillee Concert") notiks Bekingemas pils pagalmā. Pasākuma programmu un pārraidi visā pasaulē nodrošina BBC televīzija, solot, ka šis būs viens no krāšņākajiem šoviem, kāds jebkad Lielbritānijā noticis, norādīja Kalve.

Pasākumu vadīs dziedātājs Gerijs Bārlovs, pulcinot kopā tādas pasaulslavenas mūzikas zvaigznes kā Eltons Džons, Pols Makartnijs, Stīvijs Vonders, Enija Lenoksa, Kailija Minoga, Toms Džonss un daudzas citas. Par skatuves iekārtojumu parūpējies arhitekts Marks Fišers, kurš līdz šim sadarbojies ar tādiem mūziķiem kā "U2", Robijs Viljamss un "The Rolling Stones".

Koncertu pēc pusnakts turpinās lāpu iedegšana ("Diamond Jubilee Beacons"). Par godu karalienes Elizabetes II sešdesmit valdīšanas gadiem Anglijā, Velsā, Skotijā un Ziemeļīrijā tiks iedegtas 2012 lāpas. Londonā lāpu iedegs pati karaliene.

"Lielbritānijā lāpu iedegšana ir sena svētku tradīcija. Lai tā būtu kronēšana, svinības vai karaliskās kāzas, cietokšņu mūrus, baznīcu torņus, dārzus, parkus, ceļa malas un pat kalnu smailes ierasts izrotāt ar lāpām. Lāpu ugunis, kas kādreiz kalpoja kā sazināšanās līdzeklis, mūsdienās ir svētku simbols – tās vieno pilsētas, valstis un kontinentus, un to iedegšana nereti ir svētku centrālais notikums," paskaidroja Kalve.

1897. gadā ar lāpu iedegšanu tika godināta karalienes Viktorijas Dimanta jubileja, bet 1977. un 2002. gadā svētku ugunis iemirdzējās par godu Elizabetes II Sudraba un Zelta jubilejām.

Karalienei Elizabetei II veltīto programmu otrdien, 5. jūnijā, plkst.22.05 papildinās BBC dokumentālās filmas "Kronēšana" (The Coronation, 2012) televīzijas pirmizrāde.

BNS