Miljonārs Teterevs Rīgai dāvina unikālu mākslas darbu. FOTO
Mākslas muzejs „Rīgas Birža” ieguvis jaunu pastāvīgu starptautiski atpazīstamu zīmi – pasaulslavenā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova mākslas darbu „Gondola”.
Kultūra
2012. gada 31. maijs, 11:38

Miljonārs Teterevs Rīgai dāvina unikālu mākslas darbu. FOTO

Jauns.lv

Ar krāšņu audiovizuālu performanci Mākslas muzejā „Rīgas Birža” atklāts pasaulē pazīstamā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova mākslas darbs „Gondola”, ko Rīgai dāvinājis Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Mākslas darbs „Gondola” tika atklāts ar režisores Leonardas Ķesteres-Kļaviņas, režisora videomākslinieka Roberta Rubīna, skaņas dizainera Uģa Vītiņa, gaismas dizainera Oskara Timbara un animatoru audiovizuālo performanci, ko paredzēts atkal parādīt gaismas festivāla „Staro Rīga” laikā šā gada novembrī.

„Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir ieguvis patiesi lielisku papildinājumu laikmetīgās mākslas kolekcijai, kas turpmāk būs pastāvīga Mākslas muzeja „Rīgas Birža” ekspozīcijas sastāvdaļa. Šī mākslas darba tapšanu iniciējusi pārsteidzoša satikšanās starp mākslinieku, mecenātiem Ināru un Borisu Tetereviem, mākslas kuratori Helēnu Demakovu un mūsu pašu cilvēkiem – „Rīgas Biržas” vadītāju Daigu Upenieci un kuratori Vitu Birzaku. Rezultātā dzimusī ideja pēc vairāk kā gadu ļoti sarežģīta darba kļuvis pieejams publiskajā telpā,” priecājās Mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Savukārt „Gondolas” autors - mākslinieks Dmitrijs Gutovs - atklāšanas vakarā sacīja: „Ceru, ka mana doma ir skaidra: nekāda reālisma, kuru mēs pašlaik varētu piedāvāt kā alternatīvu, vienkārši nav. Bet to var radīt ar intelektuālu un gribas piepūli. Tāpēc vilkt ārā kādreiz radītos un izgudrotos darbus ir pilnīgi bezjēdzīgi. Mūsu uzdevums ir uzmanīgi vērot, kā parādās vismazākās jaunā pazīmes. Un mērķtiecīgi tās attīstīt.”

Par īstu, reālu gondolu, kas 30 gadu garumā peldējusi Venēcijas ūdeņos, bet nu pārtapusi iespaidīgā mākslas objektā, atzinīgi izteicās arī bijusī kultūras ministre Helēna Demakova, kas ir mākslas darba „Gondola” kuratore.

„Lai arī mākslinieku ārkārtīgi ietekmēja 15 gadu vecumā lasītais Mikelandželo Antonioni filmas „Zabriskie Point” scenārijs, kura noslēgumā uzsprāgst un līgani gaisā peld patērētāju sabiedrības labumi, šoreiz mākslinieks ir radījis pretēju konceptu. Viņš ir konstruktīvi savācis atlūzas, izveidojis klasisku kultūras artefaktu,” uzskata Demakova, kas „Gondolas” atklāšanas svinībās saņēma milzīgu baltu rožu klēpi, un lielo notikumu pēc pasākuma oficiālās daļas atzīmēja ar domubiedriem pie vīna glāzes.

„Mēs ar gandarījumu atbalstām radošas ieceres, kas sekmē Rīgas mākslas dzīves augstvērtīgu attīstību. Ceru, ka mākslas objekts „Gondola” vai kā mēs to saucam - Rīgas gondola – kļūs par muzeja simbolu, un, iespējams, arī par jaunu galvaspilsētas simbolu, kuru atpazīs gan rīdzinieki, gan ārvalstu viesi,” atzina mecenāts Boriss Teterevs, kurš jau ilgāku laiku sniedz nenovērtējamu materiālu atbalstu Rundāles pils restaurācijai.


Kasjauns.lv / Foto: Dmitrijs Kijonoks, Inta Mengiša, publicitātes foto