Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 7. un 8. jūlijā
Sestdien Kongresu namā uzstāsies viena no populārākajām džeza izpildītājām Spānijā Buika.
Kultūra
2012. gada 6. jūlijs, 07:11

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 7. un 8. jūlijā

Jauns.lv

Šajās brīvdienās īsta medusmaize ir mūzikas festivālu cienītājiem. Izvēle visām gaumēm un noskaņām: džezs „Rīgas ritmos”, klasiskā mūzika „Kremeratā”, tautas mūzika „Balticā” un, protams, leģendārās Imantdienas.

Savukārt ūdens un saules priekus varēs apvienot ne tikai ar laiskošanos pludmalē, bet arī aizraujošiem piedzīvojumiem: Jūrmalā Jomas ielas svētki, Saulkrastos Pilsētas svētki, bet Stāmerienas ezerā uzplauks grandiozs uguns šovs. Mierīgākas kultūras baudītājiem jādodas uz izstāžu zālēm.

1. Džeza festivāls „Rīgas ritmi”

Sestdien, 7. jūlijā vēl varat paspēt apmeklēt džeza festivāla „Rīgas ritmi” noslēdzošos koncertus:

* Kongresu namā pulksten 19.00 uzstāsies Viktors Beilijs (ASV) ar “City Jazz Big Band”) un Buika (Spānija). Viktors Beilijs ir amerikāņu basģitārists, kas jau no 20. gadsimta septiņdesmitajiem gadiem tiek uzskatīts par vienu no pasaules dižākajiem basģitāristiem. Savukārt Buika Buika ir viena no populārākajām izpildītājām Spānijā. Jau kopš viņas otrā albuma „Mi Nina Lola" (2005), viņa tiek saukta par sensāciju. Flamenko sajaucot ar džezu, soul, Āfrikas un deju mūzikas ritmiem, Buika ne tikai seko jaunākajām mūzikas tendencēm, bet caur mūziku un vārdiem spilgti atspoguļo savu dzīvesstāstu. Biļešu cenas: Ls 10 – 45 („Biļešu servisa” tīklā).

* Klubā „Artelis” (Blaumaņa ielā 22) pulksten 20.00 Dominika Īda (ASV) un „Canvas Roussel” (Francija, Latvija, Islande, Nīderlande). Dominika Īda ir ļoti daudzpusīgi talantīga personība: ne tikai viena no pieprasītākajām amerikāņu vokālajām pedagoģēm, bet arī džeza dziedātāja, komponiste, dziesmu tekstu autore, apdāvināta dziesmu aranžētāja. Dziedātājas balss ideāli piemērota viņas izcilajām improvizācijas spējām, viņai piemīt apbrīnojama vokālā kontrole, plašs balss diapazons un sievišķīgi samtains tembrs. Toties „Canvas Roussel” ir internacionāls un ekstravagants projekts, ko 2010. gadā dibināja kontrabasists Čārlijs Rusels. Kvartetā apvienojušies mūziķi no dažādām valstīm, kas satikušies Amsterdamas mūzikas konservatorijā. Biļešu cena: Ls 10 („Biļešu servisa” tīklā).

* Savukārt Vecrīgā pie Rātsnama, atpūtas parkā „Egle” pulksten 20.00 uzstāsies Intars Busulis un „North By Northeast”. Intara Busuļa vārds komentārus neprasa. Savukārt džeza kvarteta „North By Northeast” dalībnieki ir vieni no talantīgākajiem, daudzsološākajiem jaunajiem Baltijas valstu mūziķiem. Katrs no grupas dalībniekiem studē un aktīvi bagātina savu koncertpieredzi Rietumeiropas un citās valstīs, kas katru grupas dalībnieku padara individuāli spēcīgu. Katrs grupas dalībnieks ir bijis aktīvs dažādos mūzikas žanros, tādejādi grupas radītā mūzika klausītājam sniedz daudzveidīgu baudījumu. Sakņojoties džeza tradīcijā, grupas mūzikā dzirdamas folkmūzikas iezīmes, klasiskās mūzikas estētika un rokmūzikas enerģētika. Šobrīd grupa aktīvi koncertē Nīderlandē un tās kaimiņvalstīs. Kvarteta sastāvā ir Matīss Čudars - ģitāra, Toms Rudzinskis - altsaksofons,  Peedu Kass – kontrabass un Kaspars Kurdeko – bungas. Ieeja brīva.

Sīkāk internetā: www.rigasritmi.lv .

Viktora Beilija solo

2. „Kremerata Baltica” serenādes Siguldā

Savukārt klasiskās mūzikas cienītāji var doties uz Siguldu, kur notiek IX „Kremerata Baltica” festivāls. Šogad festivālam ir trīs galvenās tēmas: fantāzijas un serenādes, iepazīšanās ar Mečislavu Veinbergu un Baltijas mūzika. Visos laikos komponisti ir izklaidējušies, rakstot fantāzijas un serenādes. Un tomēr atrodas tādi skaņraži, kas tajās ieliek vairāk nekā tikai „ūdens mirgošanu”. Mečislava Veinberga mūzika dzīvojusi sava dižā laikabiedra Dmitrija Šostakoviča ēnā. Laikam ejot un tuvāk iepazīstot šo lielisko komponistu, redzam, ka viņš ir daudz vairāk nekā tikai ēna: viņam ir savs rokraksts un sava nozīmīga balss.

Sestdien un svētdien, 7. un 8. jūlijā, Siguldā un tās apkārtnē notiks šādi koncerti:

* 7. jūlijā pulksten 16.00 Krimuldas baznīcā izskanēs „Dienas serenādes” („Kremerata Baltica” kameransambļi. Programmā: L. van Bēthovens). Biļetes cena: Ls 3.

* 7. jūlijā pulksten 19.00 Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” sāksies „Kemermūzikas maratons” (Gidons Krēmers, Inga Kalna, Daniils Trifonovs, Reinis Zariņš, „Rix” kvartets, „Kremerata Baltica” solisti. Programmā: V. A. Mocarts, F. Šūberts, M. Veinbergs, A. Šnitke, A. Maskats, A. Puškarevs). Biļešu cena: Ls 5 -15.

* 8. jūlijā pulksten 11.00 Siguldas Jaunās pils dārzā notiks koncerts „Bēthovens un Sigulda” („Kremerata Baltica” solists Ēriks Kiršfelds un Daniele Sardone. Programmā: L. van Bēthovens, M. M. Ponce, R. Gnatali, A. Pjacolla).

* 8. jūlijā pulksten 19.00 Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” notiks festivāla Noslēguma koncerts (Gidons Krēmers un „Kremerata Baltica”. Programmā: J. Haidns, V. A. Mocarts, M. Vainbergs, A. Šnitke, Dž. Sollima). Biļešu cena: Ls 5 -15.

Savukārt tie rīdzinieki, kuri brīvdienās netiks līdz Siguldai, pirmdien. 9. jūlijā pulksten 19.00 var apmeklēt festivāla Rīgas koncertu. Biļešu cenas: Ls 5 -15.

Biļetes uz „Kremerata Baltica” festivālu var iegādāties „Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.kremeratabaltica-lv.blogspot.com

3. Folkloras festivāls „Baltica 2012”

Savs festivāls arī tautas mūzikas cienītājiem, jo Latvijā notiek starptautiskais folkloras festivāls „Baltica”, kurš šogad svin savu 25. dzimšanas dienu. Šogad festivāla tēma ir „Ceļš”. Ceļš izteic katra cilvēka dzīves gājumu, ja vien šo gājumu viņš spējis piepildīt, nenoklīstot malduceļos. Būt ceļā nozīmē atgriezties, uzklausīt senču tradīcijas, kas nemainīgas gadu simtos, pavērtas debesu augstumam un paļāvīgas zemes patvērumam. Ceļš sevī iever cilvēka darbu, prieku un bēdas. Kā saka: katrs pats sava ceļa gājējs.

Sestdiena, 7. jūlijs, būs festivāla Rīgas diena. Kinoteātrī „Splendid Palace” visu dienu notiks „Baltica” kinofestivāls. Savukārt Vērmanes dārzā no pulksten 10.00 līdz 23.00 darbosies Festivāla sēta, kurā būs  meistardarbnīcas, gadatirgus un, protams, novadu programmas sētā, pļavā un estrādē. Notiks arī koncerti  Marijas Magdalēnas baznīcā Vecrīgā, Pēterbaznīcā, Rīgas Latviešu biedrībā un  Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā. Berga bazāra Birojnīcā vakarpusē darbosies  Stāstnieku klubs  Birojnīcā  Berga bazārā, bet Brīvdabas muzejā notiks sievu koncerts „Mēnesnīca”. Botāniskajā dārzā Pārdaugavā festivāla ietvaros norisināsies Rīgas Puķu ballē. Būs arī koncerti Rīgas priekšpilsētās – Bolderājā, Imantā, Pļavniekos, Purvciemā, Šmerlī un Ziepniekkalnā.

Svētdien, 8. jūlijā, būs festivāla Novadu diena. Tajā visu dienu pasākumi notiks ne tikai Festivāla sētā Vērmanes dārzā, bet arī visā Latvijā - Ikšķilē, Ķekavā, Turaidā, Siguldā, Barkavā, Cesvainē, Ērgļos, Koknesē, Ļaudonā un Madonā.

Festivālu varat turpināt svinēt arī pirmdien, 9. jūlijā, kad tā Noslēguma diena risināsies Madonā. Madonas estrādē lielais Noslēgums 9. jūlijā sāksies pulksten 18.00.

Sīkāk internetā: www.festivalbaltica.com.

4. Imantdienas Cēsīs

Cēsu Pils parka estrādē sestdien, 7. jūlijā, pulksten 20.00 notiks tradicionālās Imantdienas. Imanta Kalniņa mūzikas koncerts „Imantdienas” katru gadu Cēsīs pulcē tūkstošiem viņa mūzikas cienītājus. Tā ir iespēja ne vien godināt komponistu jubilejās, bet arī vienkopus dzirdēt daudzas tautā iemīļotas dziesmas oriģinālā izpildījumā. Turklāt tieši Imantdienās uz skatuves ekskluzīvi muzicē pats komponists.

Koncerts tradicionāli notiks trīs daļās, pulcējot visus tradicionālos Imanta Kalniņa mūzikas izpildītājus. Turklāt šogad Imantdienās atkal nolemts atgriezties pie senas un labas tradīcijas – daļu koncerta veltīt kāda dzejnieka daiļradei.

Šoreiz koncertā tiks godināta Ojāra Vācieša dzeja un koncerta pirmajā daļā grupas „Turaidas roze” izpildījumā skanēs Imanta Kalniņa dziesmas ar viņa vārdiem.

Otrajā daļā daudzas populāras dziesmas, kā arī vairākas kompozīcijas no dziesmu cikla „Autobuss debesīs” atskaņos grupa „Autobuss debesīs” solista Marta Kristiāna Kalniņa vadībā. Šajā koncerta daļā kā īpašie viesi piedalīsies arī Andris Ērglis, Goran Gora un Māra Upmane–Holšteina. 

Lielākais Imantdienu pārsteigums sagaidāms koncerta trešajā daļā. Par spīti pirms vairākiem gadiem paziņotajam, ka grupa „Menuets” vairs publiski nekoncertēs, tieši 2012. gada Imantdienās gaidāma ekskluzīva šī leģendārā kolektīva uzstāšanās, klausītājus priecējot ar visu laiku populārākajām Imanta Kalniņa dziesmām: „Dzeguzes balss”, „Viņi dejoja vienu vasaru”, „Alvas zaldātiņi”, „Dziesma, ar ko tu sācies” un citām.

Kopumā koncerta norises laiks iecerēts vairāk nekā četras stundas, ar Imantdienām neiztrūkstošo publikas sadziedāšanos noslēgumā. Biļešu cenas: Ls 5 – 15 (“Biļešu paradīzes” tīklā).

Imants Kalniņš un „Menuets”: „Dziesma, ar ko tu sācies?”

5. Gulbenes novada svētki Stāmerienā

Sestdien, 7. jūlijā, Stāmerienā notiks Gulbenes novada svētki „Stāmerienas gredzens”. Tie ilgs līdz svētdienas rīta agrumam – pirmajiem gaiļiem. No pulksten 15.00 līdz 20.00 20 laukumos kā gredzenā ap Stāmerienas ezeru notiks novada cilvēku aktīva darbošanās  ūdenī, uz zemes, gaisā. Pulksten 20.00 sāksies Svētku gājiens – brauciens ar pagastu un pilsētas izrādīšanos. Deviņos vakarā pie Stāmerienas pils sveicienu savam novadam sniegs šīgada Eirovīzjas dalībniece Anmary, bet deju grupa „Dzirnas” rādīs uzvedumu „O’Fortuna”. Pulksten 22.30 notiks svētku kulminācija „Mītiskās ugunspuķes starp debesīm un zemi” – mākslinieka Kārļa Īles uguns skulptūru aizdegšana Stāmerienas ezerā, bet pēc tam sekos Nakts balle kopā ar grupām „Tranzīts”, „Jūrkant” un DJ Ralfu pie Stāmerienas pils.

Jāuzsver, ka svētku kulminācija – uguns skulptūru šovs „Mītiskās ugunspuķes starp debesīm un zemi” - Stāmerienas ezerā sastāvēs no 14 peldošiem ziedu ugunskuriem ar 200 „vienkārši” peldošiem ugunskuriem. Tā autors mākslinieks Kārlis Īle pastāstīja, ka 10 metrus augstās skulptūras tiks veidotas no koka materiāla, degošo daļu apvijot ar niedrēm un salmiem.

Novada svētku laikā ap Stāmerienas ezeru kursēs bezmaksas autobuss, lai pasākuma apmeklētāji varētu nokļūt dažādos aktivitāšu laukumos. Jāteic, ka došanos uz Gulbenes novada svētkiem vēl romantiskāku var padarīt, ja uz tiem dosieties ar Vidzemes mazbānīti no Alūksnes vai Gulbenes.

Sīkāk internetā: www.gulbene.lv.

6. Svētki Jūrmalā un Saulkrastos

Atpūtu jūrmalas kūrortpilsētās šajās brīvdienās varēsim apvienot arī ar gruntīgiem svētkiem.

* Jūrmalā sestdien, 7. jūlijā, ar vērienīgu programmu tiks atzīmēti Jomas ielas svētki. Tā kā jādodas uz Majoriem. Majoru stāvlaukumā no pulksten 13.00 ik pēc stundas līdz desmitiem vakarā koncertus sniegs pazīstami estrādes mākslinieki: „Astro’n’out”, „Otra Puse”, „Dzelzs Vilks”, „The Sound Poets”, „Pienvedēja Piedzīvojumi”, „Triānas Parks”, Roberts Gobziņš, LINGA un Ufo. Savukārt pulksten desmitos vakarā sāksies balle kopā ar Ingu Pētersonu un Dj Arti Volfu.

Savukārt Horna dārzā no pulksten 13.00 līdz 17.00 būs Bērnu skatuve, uz kuras kāps gan bērnu pop un deju grupas, gan rādīs leļļu teātri. Savukārt visas ielas garumā būs pūtēju orķestru koncerti.

Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

* Toties Vidzemes jūrmalas kūrortpilsētā Saulkrastos sestdien un svētdien, 7. un 8. jūlijā, norisināsies ikgadējie Saulkrastu svētki, kuru moto šogad ir „Saulkrastu noslēpumi”.

7. jūlijā jau no astoņiem rītā Ainažu ielā darbosies Svētku tirgus. No pulksten 10.00 Saules laukumā notiks aktivitātes, kas  palīdzēs atklāt smaida noslēpumu – pēdošana, adīšanas konkursi, Saulkrastu himnas teksta  zināšanu pārbaude, kāršu triki, balonu locīšana un piepūšamās un citas atrakcijas. Pulksten 13.00 - Saules laukumā dienas koncerts „Mūsu mazie noslēpumi”. Pulksten 19.45 - svētku gājiens, bet pulksten Saulkrastu brīvdabas estrādē svētku sarīkojums „Mūsu noslēpums”. Saulkrastu noslēpumus tajā atklāt palīdzēs Marija Bērziņa un Normunds Laizāns, kā arī Saulkrastu mākslinieciskie kolektīvi. Pēc sarīkojuma balle ar GACHO, Normundu Rutuli, Lieni Šomasi un Kristapa Krievkalna instrumentālo grupu

8. jūlijā pulksten 11.00 varēs vērot Saulkrastu kausa izcīņu Nacionālajā suņu daudzcīņā, bet pulksten 16.00 kultūras namā „Zvejniekciems” - trešo Saulkrastu koklētāju saiets „Koklē vēju vanadziņš”

Sīkāk internetā: www.saulkrasti.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: rozes, jūra, dažādas dienas un mainīgas struktūras…

* Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē līdz 9. septembrim ir skatāma izstāde „Muzejs izvēlas. Glezniecība. 1958.–1988.”. Tā veidota uz muzeja krājuma bāzes un nosacīti rāda Latvijas glezniecības ainu trīsdesmit gadu periodā.

Tas nav pilnīgs un objektīvs visa šī laika posma atspoguļojums, bet gan viens no mēģinājumiem parādīt to māksliniecisko daudzveidību, domāšanas plašo spektru, individuālās brīvības pašnoteikšanās robežas, kas pastāvēja paralēli valsts ideoloģiskajām nostādnēm un mākslinieku radošajām nodevām tām. Ekspozīcijai atlasīti 21 gleznotāja 45 darbi. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Galerijā „Mākslas banka” (Vecrīgā, Jaunielā 14)  līdz 24. jūlijam ir apskatāma Gitas Oses glezniecības un stikla mākslas izstāde „Dažādas dienas”. Pati autore, komentējot savu jaunāko personālizstādi raksta - caurvējš, putni un šampanietis.. un tveicīgas vasaras naktis. Tas rada nemieru un ilgošanos. Savukārt tas ir pamats, lai rastos vēlme kaut ko radīt. Caurvēja nemiers uzbur vīzijas - bieži krāsainas un eksotiskas, kas veidojas no gaismas pielietām bērnības atmiņām un krāsainiem sapņiem par skaistāku realitāti. Pašai savu. Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv .

* Jūrmalas pilsētas muzejā (Majoros, Tirgoņu iela 29, Majori) ir atklāta 7. starptautiskā jūras ainavu izstādes “Marina – 2012", kas turpina iepriekšējos gados aizsākto tradīciju – popularizēt jūras ainavas un to glezniecības tradīcijas. Savu sniegumu marīnas žanrā izstādē rāda mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Vācijas, Krievijas un Gruzijas. Ekspozīciju papildina dzintara izstrādājumi un rotas no Jūrmalas pilsētas muzeja un Skaidrītes Kolmanes privātkolekcijas. Izstāde ir skatāma līdz 5. augustam. Sīkāk internetā: www.jurmalasmuzejs.lv .

* Nule kā atklātajā Rīgas mākslas galerijā „Arkādija” (Čaka ielā 38, ieeja no Ģertrūdes ielas) ir skatāma pazīstamā lietuviešu gleznotāja Ričarda Garbačiauska personālizstāde „Mainīgās struktūras”.

* Latvijas Dabas muzejā tikai vēl šajās brīvdienās var apskatīt SIA „Latroze” organizēto izstādi „Rožu dārzs”. Tajā var aplūkot vairāk nekā 100 dažādas rožu šķirnes, kas piemērotas audzēšanai tieši Latvijas klimatiskajos apstākļos. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: Bulls Press, publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva