Kultūra

Pazīstamais senās mūzikas interprets Hiljers slavē Latvijas Radio kora muzikalitāti un labās balsis

Jauns.lv

Latvijas Radio koris ir lielisks senās mūzikas izpildītājs, kaut arī ikdienā vairāk izpilda mūsdienu mūziku, uzskata pazīstamais britu diriģents un senās mūzikas interprets Pols Hiljers, kurš ar Radio kori strādā pirmoreiz un trešdien Sv.Jāņa baznīcā atklās 18.Starptautisko Senās mūzikas festivālu.

Pazīstamais senās mūzikas interprets Hiljers slavē...

"Esam strādājuši kopā vien nepilnas trīs dienas, bet sadarbība ir lieliska," sarunā ar aģentūru BNS teica Hiljers.

"Latvijas Radio korim ir brīnišķīga skaņa, labas balsis, un tas ir visa pamats. Viņi ir lieliski mūziķi," slavēja diriģents.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka būtu priecājies mēģinājumos ar kori pavadīt vairāk laika, ko sava saspringtā grafika dēļ nav varējis atļauties. "Šo mūziku var dziedāt gadiem un joprojām būt mācību procesā," viņš piebilda.

Hiljers, kurš savulaik daudz strādājis arī ar Igaunijas Filharmonijas kamerkori, uzskata, ka Baltijas koriem ir atšķirīga dziedāšanas maniere nekā, piemēram, britu koriem un to lielā mērā nosaka valoda.

"Valodas iekrāso cilvēku dziedāšanas manieri, jūsu koriem ir diezgan tumša basu skaņa, tenori skan spēcīgi un dzīvi, bet soprāni ļoti dzidri – šādu skaņu, protams, var dabūt arī no angļu dziedātājiem, un tomēr tā skanēs pavisam citādi. Domāju, ka tā ir valodas un kultūras ietekme. Nezinu, vai to var saukt par Baltijas skaņu, bet jums noteikti ir savs Baltijas virziens," sacīja Hiljers.

Baltijas koru kultūra, viņaprāt, pēdējā laikā piedzīvo pārmaiņas, pietuvinās rietumiem. "Kori vairāk dzied standartrepertuāru, un tas noteikti ietekmē arī skaņu. Atšķirības ir ļoti vērtīgas, un es ceru, ka tās pilnībā nepazudīs," viņš uzsvēra.

Jau vēstīts, ka no trešdienas līdz piektdienai Rīgā, Rundālē, Koknesē un Mežotnē notiks 18.Senās mūzikas festivāls.

Festivālā klausītājus gaida tikšanās ar solistiem Ingu Kalnu, Sergeju Jēgeru, Guntu Davidčuku, kā arī ar zviedru senās mūzikas ansambli "Villancico", ansambli "Musica Nuova" no ASV, gregoriskās mūzikas ansambli "Schola Cantorum Riga", "Sinfonietta Rīga" baroka ansambli un orķestri "Kremerata Baltica". Būs arī koncertuzvedums bērniem Rundāles pilī, kurā tiks izspēlēta, izdziedāta un izdejota Hansa Kristiāna Andersena pazīstamā pasaka "Princese uz zirņa".

BNS