1dienas
19stundas
36minūtes
17sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

Jaunajā studiju gadā Mākslas akadēmijas studentiem būs jaunas mācību telpas

Jauns.lv

Jaunajā studiju gadā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentiem būs jaunas mācību telpas, kas tiks iegūtas, pabeidzot LMA saimniecības ēkas rekonstrukciju, aģentūru LETA informēja LMA komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Kurpniece.

Jaunajā studiju gadā Mākslas akadēmijas studentiem...

Projektā "LMA studiju kvalitātes uzlabošana" ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu tika rekonstruēta LMA saimniecības ēka. Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 1 016 154 lati, tajā skaitā ERAF finansējums 863 730 latu apmērā, valsts budžeta finansējums - 72 858 lati, cits publiskais finansējums - 79 566 lati.

Beidzoties objekta būvniecības un iekārtošanas darbiem, 1948.gadā celtajā ēkā, jau sākot no šī gada septembra, būs pieejamas dažādām funkcijām piemērojamas mācību telpas, kas pilnveidos studiju procesa kvalitāti.

Daļā ēkas paredzēts iekārtot studiju darbam ar attēlu digitālā vidē, ietverot gan statisku, gan kustīgu vizuālu materiālu. Studijā, kurā zināšanas papildināt varēs visu LMA nodaļu studenti, būs apgūstamas tehnoloģiju pamatzināšanas atbilstoši katras nodaļas specifikai, kā arī tiks piedāvāta programma tiem studentiem, kuri vēlēsies apgūt kādu virzienu padziļināti.

Radošais darbs jaunajās telpās noritēs ciešā sasaistē ar konkrētiem uzdevumiem kompozīcijā. Ēkā atradīsies arī daudzfunkcionāla zāle starpdisciplinārām studijām. Īpašos gadījumos zālē būs skatāmas izstādes, notiks vietēja un starptautiska mēroga konferences, radošās darbnīcas un citi ar studijām saistīti pasākumi.

Projekta "LMA studiju kvalitātes uzlabošana" mērķis ir atbilstoši mūsdienu labākajai praksei modernizēt LMA infrastruktūru un aprīkojumu, nodrošinot studiju iespējas arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Līdzās saimniecības ēkas rekonstrukcijai tiek pilnveidots arī LMA bibliotēkas aprīkojums un iegādātas jaunas iekārtas, piederumi un tehnoloģijas. Projekta īstenošana sniedz LMA iespēju arvien uzlabot studiju kvalitāti, turpinot piedāvāt konkurētspējīgu pasaules līmeņa izglītību mākslā, dizainā un mākslas zinātnē.

Saimniecības ēku, kas atrodas Mākslas akadēmijas centrālās mītnes pagalma pusē, Kalpaka bulvārī 13, veidos divus stāvus augsts apjoms. Telpu kopējā platība ir 549 kvadrātmetri, ko papildina izbūvēts ekspluatējams jumts 115 kvadrātmetru platībā.

Ieeja ēkā tiks nodrošināta pa slīpām plaknēm, kas padarīs būvi pieejamu arī personām ar funkcionāliem traucējumiem. Lai nodrošinātu studijām piemērotāko infrastruktūru, ēkā ir samērā liels stāvu augstums - līdz pieciem metriem. Savukārt, lai ēka nezaudētu savu vēsturisko veidolu, rekonstruētajā apjomā ir saglabātas vēsturiskās būves ķieģeļu sienas. Būvniecības procesā īpaša uzmanība pievērsta betonējamo virsmu kvalitātei un konstruktīvajam izpildījumam.

Saimniecības ēkas rekonstrukcijas gaitā ir veikta esošo pagalma tehnisko inženiertīklu pilna pārbaude. Saskaņā ar projektu pabeigta to rekonstrukcija un saimniecības ēka pievienota inženierkomunikācijām. Liels ieguldījums LMA ēku elektroapgādes uzlabošanā ir transformatoru apakšstacijas pārprojektēšana. Šovasar ir veikta pāreja no trīsfāzu sprieguma 220 voltiem bez nullvada uz trīsfāzu spriegumu 380 voltiem ar nullvadu.

LMA rektors profesors Aleksejs Naumovs norāda, ka Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas biedres - Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Kultūras akadēmija un LMA - sekmīgi apgūst Eiropas Savienības fondu līdzekļus un īsteno vērienīgus projektus, kas nevainojami papildina Rīgas pilsētas kultūrainavu.

"Pateicoties ciešajai sadarbībai ar Valsts izglītības attīstības aģentūru un piesaistītajam ERAF līdzfinansējumam, LMA varēs turpināt pilnveidot studiju kvalitāti, saglabājot uzņemto kursu uz pastāvīgu attīstību un izglītības izcilību. Pateicoties sadarbības partneru SIA "Abora", SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" un arhitekta Anda Sīļa entuziasmam un profesionalitātei, ēkas rekonstrukcija norit tik veiksmīgi un Rīgas pilsētvidē varēs ienākt mūsdienīga arhitektūra, kas organiski papildinās arhitekta Vilhelma Bokslafa 20.gadsimta sākumā projektēto vēsturisko Mākslas akadēmijas ēku," teica Naumovs.

LETA