Bērnunamā "Laubere" personāls netiek galā ar audzēkņiem
Bērnunama personāls nav spējis nodrošināt bērnu drošību un audzināšanu; bērni regulāri izturējušies vardarbīgi pret jaunākajiem, mudinot un piespiežot jaunākos audzēkņus veikt likumpārkāpumus.
Sabiedrība
2012. gada 31. jūlijs, 14:55

Bērnunamā "Laubere" personāls netiek galā ar audzēkņiem

Jauns.lv

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) lūgs Ogres novada domi slēgt bērnunamu "Laubere", kurā ilgstoši un sistemātiski tiek pārkāptas bērnu tiesības.

Labklājības ministrija (LM) paziņojumā medijiem norāda, ka pārbaudēs konstatēts, ka bērnunama "Laubere" audzēkņi ilgstoši un regulāri ir bijuši pakļauti vardarbībai, turklāt jaunākie audzēkņi ir iesaistīti zādzībās un citos likumpārkāpumos, savukārt bērnunama personāls nav spējis nodrošināt bērnu drošību un audzināšanu.

Vairāki bērnunama audzēkņi regulāri izturējušies vardarbīgi pret jaunākajiem, papildus tam mudinot un piespiežot jaunākos audzēkņus veikt likumpārkāpumus.

"Bērnunama personāls nespēj atrisināt šīs problēmas, ko pārbaudes laikā atzinuši arī inspekcijas pārstāvjiem," uzsver ministrija.

VBTAI rīcībā ir informācija par vairākiem gadījumiem, kad rupji pārkāptas bērnu tiesības. Piemēram, vecākie bērnunama audzēkņi, izmantojot nazi, piespieduši jaunāko grupu audzēkņus apzagt vietējo veikalu. Tāpat fiksēti vairāki klajas vardarbības gadījumi, kas notikuši personāla klātbūtnē. Tomēr uz vairākiem no tiem nav sekojusi nekāda personāla reakcija.

Tādēļ VBTAI lūgs ne tikai slēgt bērnunamu, bet arī piemērot bērnunama "Laubere" direktorei disciplinārsodu, vienlaikus izskatot arī citu iestādes darbinieku atbildības pakāpi par notikušajiem pārkāpumiem.

Bērnunama slēgšanas gadījumā VBTAI sniegs visu iespējamo palīdzību un atbalstu, lai iespējami ātri nodrošinātu citus ārpusģimenes aprūpes pakalpojumus bērnunama audzēkņiem. Arī otrdien inspekcijas pārstāvji ir devušies uz bērnunamu "Laubere", lai informētu bērnus par radušos situāciju un tās iespējamajiem risinājumiem.

LM atgādina, ka jau 2008. gadā inspekcija sadarbībā ar centra "Dardedze" speciālistiem šai ārpusģimenes aprūpes iestādei sniedza rekomendācijas vardarbības risku mazināšanai un novēršanai, tomēr ieteikumi nav ņemti vērā.

VBTAI priekšnieka vietniece Anita Gotharde pastāstīja, ka runa ir par četru jauniešu grupu, no kuriem viens bijis izteikts līderis, bet pārējie – pakalpiņi.

"Runa ir par fizisku un emocionālu izrēķināšanos ar jaunākajiem bērniem, un ar šo situāciju vadība nav spējusi tikt galā," sacīja Gotharde. Pret šo grupu, kuras vecums jau pārsniedz 14 gadu un kuri tiranizējuši pārējos, inspekcija vērsīsies arī policijā.

Par disciplinārsodu bērnunama vadītājai un citiem tās darbiniekiem būs jālemj Ogres novada domei, taču VBTAI neredz iespējas, ka šie darbinieki turpmāk strādātu bērnunamā nepietiekamo prasmju dēļ.

"Mēs neredzam, ka šī komanda varētu turpināt strādāt. Esam iepriekš rakstījuši rekomendācijas, bet nekas no tā nav ticis ņemts vērā," norādīja inspekcijas pārstāve.

Saspīlētā situācija "Lauberē" atkal aktualizējusies šovasar pēc divu bērnu aizbēgšanas. Viņi arī piezvanīja pa uzticības tālruni.

Pēc Gothardes teiktā, tiek darīts viss, lai situāciju atrisinātu ātri un bērniem atrastu citu dzīvesvietu, jo tuvojas 1.septembris un tas saistīts arī ar jaunā mācību gada sākumu.

"Lauberē" izmitināti 28 bērni vecumā līdz 18 gadiem. Taču pašlaik tur uzturas tikai 11 bērnu, bet pārējie ir viesģimenēs. Daļa no "Lauberes" bērniem ir no Ogres novada, bet pārējie – no dažādiem citiem reģioniem Latvijā.

BNS, Foto: shutterstock