Uzņēmumā "TurKebab" ņemtajos kebaba paraugos atklāj lielu stafilokoku daudzumu
Pēc vairāku cilvēku saindēšanās ar pārtiku festivāla "Positivus" laikā uzņēmumā "TurKebab" ņemtajos kebaba paraugos konstatēts liels stafilokoku daudzums, aģentūru BNS informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.
Tas nozīmē, ka, gatavojot un uzglabājot kebabu neatbilstošā temperatūrā, mikroorganismi neiet bojā un potenciāli var apdraudēt patērētāju veselību.
Šīs nedēļas beigās PVD lems par kompānijai "TurKebab" piemērojamo sodu.
Meistere pavēstīja, ka festivāla laikā ņemtajos liellopu gaļas kebaba paraugos gan pusfabrikātā, gan gatavajā produktā ir laboratoriski konstatēts nepieļaujami liels stafilokoku daudzums, kā arī stafilokoka enterotoksīns.
PVD inspektori kebabu tirdzniecības vietā konstatēja vairākus pārkāpumus, kas varēja veicināt patērētāju saslimšanu – pārtika tika gatavota un uzglabāta neatbilstošā temperatūrā, tirdzniecības vietā nebija nodrošināts tekošs ūdens dārzeņu, salātu, virtuves piederumu un darbinieku roku mazgāšanai.
Neatbilstoši uzglabātos pārtikas produktus PVD izņēma no tirdzniecības un apturēja uzņēmuma darbību līdz neatbilstību novēršanai.
PVD ārpuskārtas ir pārbaudījis arī citus "TurKebab" pārtikas uzņēmumus, kā arī gaļas pārstrādes uzņēmumu un trijos no četriem pārbaudītajiem uzņēmumiem konstatējis higiēnas prasību pārkāpumus, kā arī problēmas ar pārtikas produktu izsekojamību un derīguma termiņiem. Par konstatētajiem pārkāpumiem ir sākta administratīvā lietvedība. SIA "TurKebab" gatavās produkcijas noliktavā ir paņemti arī saldētu vistas gaļas kebabu paraugi un nosūtīti laboratoriskajai izmeklēšanai. To testēšana turpinās.
Slimību profilakses un kontroles centram bija ziņas par septiņiem cilvēkiem, kuri pēc "TurKebab" gatavoto kebabu ēšanas sūdzējās par sliktu pašsajūtu festivāla "Positivus" laikā, kas notika Salacgrīvā.
BNS