Atzīmējot Leikēmijas dienu, rādīs emocionālo filmu "Pirms atgriezies debesīs"
Filmā atspoguļotā tēma ir ļoti smaga, sāpīga un privāta, jo tās režisors Arūns Matelis ir tiešā veidā saskāries ar leikēmijas pacienta – savas meitas – ikdienu.
Kultūra
2012. gada 24. septembris, 11:49

Atzīmējot Leikēmijas dienu, rādīs emocionālo filmu "Pirms atgriezies debesīs"

Jauns.lv

Pirmdien plkst.17 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks Leikēmijas un limfomas dienai veltīts lietuviešu režisora Aruna Mateļa pasaulslavenās dokumentālās filmas "Pirms atgriezies debesīs" bezmaksas seanss, informēja Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrības pārstāve Lāsma Trofimova. Savukārt otrdien, 25.septembrī, plkst.22.05 šo filmu ikviens varēs noskatīties arī Latvijas Televīzijas (LTV) 1.kanālā.

Pirms filmas aktrise Rēzija Kalniņa iejutīsies kādas leikēmijas pacientes sajūtās un klātesošajiem atklās viņas stāstu, skatītāju emocionāli tuvinot filmā atainotajai realitātei.

Savukārt rīt, 25.septembrī, plkst.22.05 šo filmu ikviens varēs noskatīties arī Latvijas Televīzijas (LTV) 1.kanālā.

Vienlaikus, atzīmējot Leikēmijas un limfomas dienu, teātra režisora un Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzēja Mihaila Gruzdova Dramatiskā teātra režijas pēdējā kursa studenti šodien sniegs rudens sveicienu Valsts hematoloģijas centra pacientiem un personālam, kā arī iepriecinās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas mazos pacientus ar pasakām un trīs fabulas stāstiem.

Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrība ik gadu atzīmē Leikēmijas un limfomas dienu, lai, uzrunājot sabiedrību un amatpersonas, vērstu uzmanību uz pacientu situāciju Latvijā.

Filma "Pirms atgriezties debesīs" 2006.gadā kļuva par vienu no pasaulē visvairāk skatītajām lietuviešu filmām, bet tās režisors Aruns Matelis bija pirmais, kurš Austrumeiropā saņēma ASV Kinorežisoru ģildes balvu dokumentālā kino kategorijā. Filmu pārraidīja televīzijā desmit valstīs, kuru kopējais iedzīvotāju skaits pārsniedz 400 miljonus.

Jautrība, smiekli un neparasts gaišums slimnīcas palātā... Viļņas bērnu slimnīcā mazie pacienti diendienā cīnās ar leikēmiju, viņiem atliek tikai cerība. Filmas režisors Arūns Matelis kopā ar savu meitu šajā slimnīcas nodaļā pavadīja astoņus mēnešus. Pēc meitas izveseļošanās režisors atgriezās palātā un izveidoja lakonisku, patiesu, aizkustinošu un mīlestības pilnu filmu par dzīvības brīnumu.

Filmas režisora meita - leikēmijas paciente

"Filmā atspoguļotā tēma, protams, ir smaga, sāpīga un privāta, jo tās režisors Arūns Matelis ir tiešā veidā saskāries ar leikēmijas pacienta – savas meitas – ikdienu. Režisors ļoti pārliecinoši ataino, ka visām lietām un situācijām ir nepieciešama delikāti filozofiska attieksme. Neskatoties uz smago sižetu, filmas noskaņa ir gaiša, saglabājot cerību – gluži kā eņģelis pārlidotu sāpīgos brīžos, kad sajūti likteņa elpu," norāda kino kritiķe Daira Āboliņa.

"No filmas nevajag baidīties arī tiem, kurus liktenis nav saudzējis. Tā ir kā atgādinājums, ka pasaule un arī mēs paši esam ļoti trausli. Arūns Matelis ir viens no vadošajiem Lietuvas dokumentālistiem, kurš lieliski prot izstāstīt vienlaikus ļoti personisku un eksistenciāli visaptverošu stāstu. Filozofiski poētiskā attieksme, ar kādu veidota filma, varētu būt viens no iemesliem, kādēļ tā guva atzinību arī Amerikā."

LETA, Kasjauns.lv  / Foto: no LTV arhīva