Kultūra
2012. gada 29. oktobris, 03:25

Krišjāņa Barona dzimšanas dienas rītu Siguldā iesāks ar dziesmu

Jauns.lv

Krišjānim Baronam 31.oktobrī apritētu 177.gadskārta, Turaidas muzejrezervāts ir iedibinājis tradīciju - šo rītu iesākt ar dziesmu pie Krišjāņa Barona pieminekļa, godinot Dainu tēvu, viņa veikumu un aicinot siguldiešus atminēties tautasdziesmās ierakstītās vērtības, pastāstīja muzeja pārstāve Anda Skuja.

31.oktobrī plkst.8 no rīta ikviens aicināts tikties Siguldā pie Krišjāņa Barona pieminekļa, lai ar aizdegtu svecīti, ziediem un tautasdziesmām apliecinātu dižā folkloras pētnieka piemiņu. Kopā ar Turaidas muzejrezervāta darbiniekiem dziesmas uzsākt palīdzēs Siguldas folkloras kopa "Senleja" un vokālais ansamblis "Melodija".

Dainu kalns Turaidā izveidots un atklāts 1985.gadā – Krišjāņa Barona 150.dzimšanas dienas gadā. Gadu gaitā Turaidā iekopts Dziesmu dārzs, Tautasdziesmu parks un Krišjāņa Barona taka, kas no Dainu kalna ved uz Gaujas leju, kur staigājis arī pats Dainu tēvs. Mūža pēdējo vasaru Krišjānis Barons pavadījis, dzīvojot "Dainu" mājās Turaidas pilskalna pakājē.  

Sava mūža lielāko daļu Krišjānis Barons (1835–1923)  veltījis latviešu tautasdziesmu vākšanai un kārtošanai. Tautasdziesmas viņš apkopojis 6 sējumos, kuros iemūžinātas 217 996 tautasdziesmu. 1880. gadā izgatavots īpašais Dainu skapis, kas kopš 2001.gada 4.septembra iekļauts UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā.

BNS