"SEB banka": Mājsaimniecību parādsaistību slogs turpina samazināties
Šogad mājsaimniecību finansiālā bilance turpina uzlaboties, palielinoties finanšu aktīviem un samazinoties finanšu saistībām.
Sabiedrība
2012. gada 3. novembris, 12:34

"SEB banka": Mājsaimniecību parādsaistību slogs turpina samazināties

Jauns.lv

Latvijā mājsaimniecību parādsaistību slogs turpina samazināties, secināts jaunākajā SEB Baltijas mājsaimniecību apskatā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šī tendence turpināsies arī nākamgad - tas var notikt gan uz mājsaimniecību kopējo ienākumu pieauguma, gan arī kredītu kopējā apjoma tālākas samazināšanās vai vismaz nepalielināšanās rēķina, prognozē apskata autori.

Šogad mājsaimniecību finansiālā bilance turpina uzlaboties, palielinoties finanšu aktīviem un samazinoties finanšu saistībām. Negatīvā starpība starp mājsaimniecību finanšu aktīviem un finanšu saistībām šā gada jūnija beigās veidoja 525 miljonus latu, kas ir par 611 miljoniem latu mazāk nekā 2011.gada nogalē. Būtiski mājsaimniecību finanšu bilanci ietekmēja parādsaistību samazināšanās par aptuveni 500 miljoniem latu, teikts apskatā.

Mājsaimniecībām izsniegto kredītu un līzingu kopējā apjoma samazināšanās vērojama jau kopš 2008.gada pēdējā ceturkšņa, un arī šogad parādsaistību apjoma krituma tendence turpinās - gada laikā kopējais mājsaimniecībām izsniegto kredītu un līzingu apjoms sarucis par 725 miljoniem līdz 4,936 miljardiem latu jūnija beigās. Salīdzinot ar 2008.gada beigām, mājsaimniecībām izsniegto kredītu un līzingu kopējais portfelis krities par 27%.

Salīdzinoši straujo kredītu apjoma kritumu veicinājusi "Parex bankas" (tagadējās "Reverta") un "Latvijas Krājbankas" licenču anulēšana šogad, kā rezultātā šo banku rādītāji izslēgti no banku sektora kopējiem datiem, samazinot kopējo banku sektora iekšzemes kredītu apjomus. Tomēr apskatā norādīts, ka tajā pašā laikā šo abu iestāžu kopējais mājsaimniecībām izsniegto kredītu apjoms mērāms vairākos simtos miljonu latu, līdz ar to darbojošos komercbanku un līzinga kompāniju kopējais kredītportfelis patlaban pilnībā neataino mājsaimniecību kopējo parādsaistību apjomus, kuri ir lielāki nekā banku bilanču datos redzamie kredītu atlikumi.

Iepriekš ņemto kredītu atmaksas un arī norakstīšanas rezultātā kredītportfeļa amortizēšanās procesu nespēj kompensēt no jauna mājsaimniecībām izsniegto kredītu apjomu palielināšanās.

Līdz ar noskaņojuma uzlabošanos un ienākumu pieaugumu mājsaimniecības biežāk apsver jaunu parādsaistību uzņemšanos, tomēr izsniegtie mājokļu un patēriņa kredītu apjomi ir ievērojami mazāki nekā pirms pieciem gadiem, norādīts apskatā.

Šā gada pirmajā pusgadā mājsaimniecībām no jauna kredītos izsniegti 88 miljoni latu, kas ir par 35,4% vairāk nekā 2011.gada attiecīgajā laika periodā, kad kredītos izsniegti tika 65 miljoni latu. Gan mājoklim, gan patēriņam izsniegto kredītu pieauguma temps bijis līdzīgs, nedaudz straujāk augot mājokļu kredītiem. Mājokļa iegādei un remontam izsniegto kredītu apjoms gada laikā palielinājies par 37,2%, bet patēriņam izsniegto kredītu apjoms - par 33,1%.

Mājsaimniecībām izsniegto kredītu apjoms turpina sarukt. Līdzšinējā mājsaimniecībām izsniegto kredītu kopējā apjoma samazināšanās tendence turpināsies arī tuvākajā nākotnē, gada beigās portfeļa kritumam procentuāli tomēr kļūstot mazākam, prognozēts SEB Baltijas mājsaimniecību apskatā.

Mājsaimniecību parādi atrodami arī komercbanku ārpusbilancēs, tāpat "tumšais zirdziņš" ir ātro kredītu un lombardu izsniegto aizdevumu apjomi, kas pēdējos gados ļoti strauji aug pretstatā komercbanku kredītportfeļu samazinājumam, apskatā norāda "SEB banka", secinot, ka mājsaimniecību parādsaistību mazināšanās process kopumā ir lēnāks un mājsaimniecību finansiālā bilance ir sliktāka, nekā tas redzams, aplūkojot komercbanku mājsaimniecībām izsniegto kredītu datus.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA