Kultūra
2012. gada 7. novembris, 09:30

Rīgā rādīs pazīstamā režisora Tarkovska filmu izlasi

Jauns.lv

Rīgā novembra otrajā pusē atsāksies kinolektorija "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt" lekcijas, kas veltītas pazīstamajam režisoram Andrejam Tarkovskim un tā ietvaros tiks izrādītas četras no režisora pilnmetrāžas spēlfilmām, kā arī Larsa fon Trīra agrīnais darbs ”Mēdeja”, kuru režisors veidojis spēcīgā Tarkovska ietekmē, pavēstīja Rīgas Kino muzeja informācijas koordinatore Elīna Cire.

Tarkovskim veltītais kinolektorijs tiks atklāts 20.novembrī kinoteātrī ”Splendid Palace” un lektorija atklāšanu ar savu klātbūtni pagodinās Tarkovska māsa, rakstniece Marina Tarkovska.

Pirms filmām lekcijas lasīs kino kritiķi un zinātnieki – Viktors Freibergs, Normunds Naumanis, Daira Āboliņa un Dāvis Sīmanis.

Tarkovskis (1932 – 1986) var tikt uzskatīts par nozīmīgāko kinorežisoru Padomju Savienības kultūrtelpā pēc Sergeja Eizenšteina. Viņš ir septiņu pilnmetrāžas filmu autors un kino teorētiķis, kā arī saņēmis pasaules prestižāko kinofestivālu – Venēcijas, Kannu – apbalvojumus. Tarkovskis ir kulta autors vairākām paaudzēm mākslinieku un kinoskatītāju, uz viņu savās filmās atsaucas tādi izcili kino režisori kā Džims Džārmušs, Vims Venderss, Gass van Sants, Terenss Maliks.

Kinolektorija atklāšanā 20.novembrī tiks izrādīta Tarkovska 1975.gada filma "Spogulis", 22.novembrī tiks rādīta filma "Stalkers", 27.novembrī - "Solaris". 5.decembrī interesentiem būs iespēja redzēt fon Trīra filmu "Mēdeja", savukārt kinolektorijs noslēgsies 11.decembrī ar filmu "Upurēšana", kuru Tarkovskis pabeidza īsi pirms nāves emigrācijā Zviedrijā.

Tarkovska notikumu sērijas ietvaros Rīgas Kino muzejā no 20.novembra arī skatāma ekspozīcija ”Spogulis spogulim. Veltījums Andrejam Tarkovskim”, kas ir režisora hrestomātiskā darba ”Spogulis” grafiska interpretācija ukraiņu izcelsmes dāņu mākslinieka Sergeja Svjatčenko darbos – fotokolāžās.

BNS