Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 10. un 11. novembrī
Kultūra
2012. gada 9. novembris, 10:58

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 10. un 11. novembrī

Jauns.lv

Sestdien jāēd gaiļa zupa un jāsvin Mārtiņdiena! Gatavosimies rudens aiziešanai un ziemas atnākšanai. Savukārt svētdien visā Latvijā notiks dažādi un daudz Lāčplēša dienai veltīti pasākumi – militārās parādes un izstādes, koncerti, lāpu gājieni un Brīvības cīņu atceres pasākumi.

Tāpat atklātas vairākas jaunas izstādes, Tukumā briest lielās Milžu cīņas, Rīgā viesojas īsts Argentīnas tango un vācu smagās mūzikas grandi, bet vīru grupa „Vilki” svin dzimšanas dienu.

1. Mārtiņdienas pasākumi un lustes visā Latvijā

Sestdien, 10. novembrī, atzīmēsim Mārtiņdienu. Gaidot ziemu, Mārtiņdienas zosi varam ēst ģimenes lokā, doties pie sev pazīstamā Mārtiņa sērst ar kādu vārdadienas dāvanu, apmeklēt kādu no daudzajiem Mārtiņdienas tirgiem, vai arī mazliet netradicionālāk, atminoties kādu mūziķi Mārtiņu, vai arī pabraukājot ar vilcienu. Kasjauns.lv piedāvā apmeklēt dažus no Mārtiņdienas pasākumiem:

* 10. novembrī Gulbenes dzelzceļa stacijā Mārtiņdiena tiks svinēta Vidzemes bānīša noskaņās. Jau no pulksten 9.00 pie Gulbenes dzelzceļa depo dažādas gan garšīgas, gan skaistas lietas piedāvās Mārtiņdienas tirdziņš. Pulksten 9.30, 10.30 un 11.30 būs jautra un eksotiska vizināšanās ar Bānīti. Visiem Mārtiņbērniem būs iespēja baudīt Bānīša īpaši sarūpēto - slaveno gaiļa zupu. Sīkāk internetā: www.banitis.lv.

* No pulksten 11.00 līdz 15.00 10. novembrī visi aicināti uz tirdziņu „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”, kurā pie Valmiermuižas alus darītavas vietējie mājražotāji un amatnieki piedāvās dažādus labumus un kārumus. Būs iespēja nogaršot lielajā saimes katlā tapušu gaiļa zupu, zoss cepeti un karstalu. Mazākos viesus priecēs masku gatavošana un krāšņākā gaiļa zīmēšanas darbnīca, lielākos - Janīnas Kursītes ēšanas stāsti no „Virtuves vārdenes”. Neiztrūks Apkūlību rituāls ar rotaļām un dziesmām, zosu aploks un vizināšanās zirga mugurā. Pulksten 14.00 – „Abulmalas burlakas” koncerts ar ziņģēm. kuplejām un tautiskām dziesmām. Sīkāk internetā: www.valmiermuiza.lv.

* Mārtiņa Freimaņa dzimtajā Aizputē Mārtiņdiena 10. novembrī tiks atzīmēta ar vairākiem mūziķim veltītiem pasākumiem. Pulksten 14.00 Mārtiņa draugi un atbalstītāji aicināti kopīgi aizdedzināt sveces viņa atdusas vietā, savukārt pulksten 18.00 Aizputes kultūras namā notiks īpašs Mārtiņdienas koncerts, kurā uzstāsies mūziķa draugi. Tajā uzstāsies Lauris Reiniks, Kārlis Būmeisters, Valters Frīdenbergs, Olga Rajecka, Māra Upmane - Holšteina, grupa „Putnu balle” un citi. Sīkāk internetā; www.mff.lv.

* Toties Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” savu benefici Mārtiņdienā rīkos komponists Mārtiņš Brauns. Koncertā, kas sāksies 10. novembrī pulksten 18.00 uzstāsies ne tikai pats komponists, bet arī dziedātājs Niks Matvejevs. Biļešu cenas: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.baltaisfligelis.lv.

* Turaidas muzejrezervāts 10 .novembrī pulksten 14.30 pie sevis aicina pulcēties lielus un mazus, lai kopīgi svinētu senos gadskārtu svētkus – Mārtiņdienu. Turaidā būs iespēja tikties ar Siguldas folkloras kopu „Senleja” un „Senlejiņa” čigāniem un dažādiem pārģērbtiem meža un mājas dzīvniekiem, kas meklēs jaunu čigānu tabora vadoni un stāstīs stāstus, kas piedzīvoti, pa pasauli klejojot. Svētkos notiks arī rudens ražas labumu izsole. Mielastā brīvā dabā ikviens varēs nobaudīt gaiļa zupu, kurā noderēs arī svētku dalībnieku līdzi atnestā garšviela vai zaļumu buntīte. Sīkāk internetā: www.turaida-muzejs.lv.

* Savukārt Latvijas Etnogrāfiskais muzejs Juglas ezera krastā 10. novembrī no pulksten 12.00 līdz 16.00 aicina uz Mārtiņdienas svinībām un masku gājienu. Masku gājiens folkloras kopas „Zvīgzna” vadībā sāksies pulksten 12.00 no Galvenajiem vārtiem un turpināsies Kurzemes zemnieka sētā. Tālāk Mārtiņbērni dosies uz Zemgales un Vidzemes sētām, bet noslēgsies Latgales sētā. Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

2. Lāčplēša diena Rīgā un visā Latvijā

Svētdien, 11. novembrī, visā Latvijā atzīmēs Lāčplēša dienu. Dažādi pasākumi – militārās parādes, bruņotās tehnikas izstādes, lāpu gājieni, atceres brīži, koncerti – notiks gan pilsētās, gan pagastos. Protams, kulminācija, kā katru gadu, atkal notiks Rīgā, Daugavmalā. Ja Lāčplēša dienā nevarēsiet būt Rīgā, noteikti svētku pasākumi notiks arī jūsu tuvākajā apkārtnē. Kasjauns.lv aicina apmeklēt Lāčplēša dienas pasākumus Rīgā:

* pulksten 9.00 notiks ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Domā;

* pulksten 11.00 notiks svinīgā vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos;

* pulksten 12.00 Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā atskaņos Andreja Eglīša un Lūcijas Garūtas kantāti „Dievs, Tava zeme deg”;

* pulksten 13.00 pie Brīvības pieminekļa - Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde;

* no pulksten 13.00 līdz 15.30 Zaķusalā – 1. pasaules kara un Latvijas Brīvības cīņu karavīru ekipējuma un sadzīves priekšmetu izstāde, strēlnieku stafete, seno cīņu demonstrējumi, Brīvības cīņu kaujas epizodes rekonstrukcija;

* pulksten 14.00 Svētā Jāņa baznīcā norisināsies koncerts „Ar zvaigžņu kluso gaismu”. Piedalās: Jānis Lūsēns, Jānis Lūsēns juniors un Zigfrīds Muktupāvels (biļetes „Biļešu paradīzes” tīklā);

* pulksten 14.00 pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Esplanādē notiks ziedu nolikšanas ceremonija un kritušo karavīru godināšana;

* pulksten 15.30 – piemiņas brīdis Sudrabkalniņā (Slokas ielas un Kurzemes prospekta krustojumā);

* pulksten 15.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē notiks Latviešu dziesminieku koncerts „Ar brīvības dziesmu sirdī”. Piedalās: Austra Pumpure, Juris Hiršs, Silvija Silava, Arnis Miltiņš, Uldis Ozols, Uldis Kākulis, Kristaps un Kristīne Sudmaļi, Kaspars Dimiters un citi. Ieeja bez maksas;

* no pulksten 17.00 līdz 23.00 notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums „Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem”, kurā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz 11. novembra krastmalai, kā arī svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, koncerts Strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā;

* pulksten 16.00 VEF Kultūras pilī notiks koncerts „Izrakstīju goda kreklu” (piedalās deju kolektīvi „Bramaņi” un „Videnieki” un draugi), bet Mazajā Ģildē – koncerts „Kā nerimst Daugava un Gauja, lai latvji nerimst spēkā” (piedalās kori „Frachori”, „Varavīksne”, „Anima” un vokālā grupa „Putnu dārzs”);

* pulksten 18.00 Svētā Pētera baznīcā notiks koncerts „Brīvība, kāds ir Tavs vārds?”;

* pulksten 19.00 Svētā Pestītāja (Anglikāņu) baznīcā ikviens gaidīts koncertā „Daugavmalā mierīgs vakars”.

Daudzi brīvības cīnītāju piemiņas pasākumi notiks visos Latvijas novados. Regulāro spēku un Zemessardzes vienības rīkos militārās parādes un piedalīsies lāpu gājienos Kuldīgā, Talsos, Ventspils novada Ugālē, Ventspilī, Dobelē, Jelgavā, Rēzeknē, Gulbenē, Jēkabpilī, Cēsīs, Alūksnē un citviet Latvijā.

Godinot Latvijas varoņus, Aizsardzības ministrija un bruņotie spēki aicina visus Latvijas iedzīvotājus Lāčplēša dienā pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti, kā arī aizdegt svecītes 11. novembra krastmalā Rīgā, Brīvības cīņu piemiņas vietās visā valstī un savas mājas logā.

3. „Vilku” 20 gadu jubilejas koncerts koncertzālē „Ave Sol”

Noskaņoties Lāčplēša dienai sestdien, 10. novembrī, varēsiet Rīgas koncertzālē „Ave Sol” pulksten 19.00 apmeklējot vīru kopas „Vilki” 20. dzimšanas dienas koncertu.

Jubilejas koncerta pirmajā daļā skanēs senās karavīru dziesmas, centrā izvirzot senā latviešu karavīra galvenos un uzticamos palīgus - kumeļu un zobenu. Dziesmas papildinās izteiksmīgas videoprojekcijas, atbildot uz jautājumu, kāpēc latvietis gāja karā: visos laikos latviešu vīri gribēja savu zemi pasargāt.

Savukārt otrajā daļā tiks risināts tālākais latviešu karavīru gājums: strēlnieki, brīvības cīnītāji Bermonta laikā, leģions un Sibīrija, partizāni. Skanēs arī dziesmas, kas simbolizēja latviešu uzdrīkstēšanos - pretsparu padomju režīmam.

Der zināt, ka „Vilki” šogad vienlaikus svin gan dzimšanas, gan vārda dienu, jo kopas aizsākumi meklējami 1980. gadā, kad Māra Oša vadībā dzima etnogrāfisks ansamblis, kam tika dots Jukuma Vācieša vārds. Bija pats īstākais stagnācijas laiks, par Atmodu varēja tikai sapņot, tāpēc vīru uzdrīkstēšanos ar savām pletnēm mēģināja kapāt VDK. Vēlāk ansamblis pārtapa folkloras kopā „Liepavots”, bet 1992. gadā pārauga vīru kopā „Vilki”.

„Vilku” repertuāra pamatu veido karavīru dziesmas no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, turklāt vismaz puse no 1. pasaules kara latviešu strēlnieku, kā arī 2. pasaules kara latviešu leģionāru un nacionālo partizānu dziesmām pierakstītas, tiekoties ar šo cīņu dalībniekiem. Tāpēc „Vilki” lielā mērā ir „uzārdījuši folkloru”... Ja līdz viņiem tā bija sievišķīga, proti, folkloru vairāk skandēja sievas un sieviņas, tad „Vilki” tai piešķīruši kārtīgu vīru spēku un raksturu, turklāt pilda neoficiālu vēstures skolotāju funkciju.

20 gadu laikā kopas sastāvs mainījies: ilgus gadus bijuši deviņi, tad septiņi, bet dzīve ievilkusi savas korekcijas, un jubilejas gadā viņi ir „lieliskais sešinieks” - seši dažādu nozaru profesionāļi, kurus vieno latviešu karavīra dzīvesziņa un darbošanās kopā nozīmē pamatīgu mīlestību pret Latviju, interesi par tās vēsturi un vēlēšanos kaut par kripatiņu latviešos raisīt pašapziņu un vīrišķīgu stāju.

15. novembrī „Vilku” jubilejas koncertu varēs dzirdēt arī Suntažu Kultūras namā, bet 16. novembrī – Jēkabpils Tautas namā. Biļešu cena: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.avesol.riga.lv.

Vīru kopa „Vilki” divdesmitgadi atzīmē ar koncertuzvedumiem

4. Argentīnas tango dejas izrāde Kongresu namā

Svētdien, 11.novembrī, Rīgas Kongresu namā pulksten 19.00 uzstāsies Argentīnas tango deju grupa „Tango Pasion”. Šī deju grupa ir uzstājusies uz pasaules slavenākajām skatuvēm un pirms trim gadiem viesojusies arī Rīgā, sajūsminot Latvijas skatītājus.

„Tango Pasion” horeogrāfs Hektors Zaraspe ir starptautiski atzīts horeogrāfs un baletmeistars, kas saņēmis neskaitāmas godalgas un balvas un savulaik bijis arī izcilā baletdejotāja Rūdolfa Nurijeva skolotājs.

Seši lieliski dejotāju pāri un viens solists, kā arī atraktīvu mūziķu grupa „Opus Tango Orchestra” apvienojušies grupā „Tango Pasion”, lai dejas un mūzikas valodā skatītāju acu priekšā uzburtu Argentīnas tango vēsturi no tā pirmsākumiem līdz mūsdienām. Izrāde atklāj, cik dažāds var būt tango – gan liegi glāsmains, gan straujš un nežēlīgs, bet pāri visam – neprātīgi valdzinošs un seksuālā enerģijā dzirksteļojošs.

Skatuves prožektoros vizuļojošie dejotāju tērpi un smeldzīgi jutekliskā dzīvā mūzika rada mājīgas Buenosairesas kafejnīcas noskaņu, liekot klātesošajiem saskatīt un izjust tālās Dienvidamerikas elpu, izdzīvojot gan dejotāju atveidotos mīlas stāstus, gan kaisles pārpilnas drāmas.

Biļešu cenas: Ls 15 – 40 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.kongresunams.lv .

Karstasinīgais Argentīnas tango

5. Milžu cīņas Tukumā

Sestdien, 10. novembrī, pulksten 19.00 Tukuma ledus hallē paredzētajā starptautiskajā cīņu šovā „Milžu cīņas Tukumā” piedalīsies sportisti no sešām valstīm - Čīles, Francijas, Afganistānas, Norvēģijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Iepriekšējais cīņu šovs Tukuma ledus hallē notika 2010. gada aprīlī. Iepriekš šajā pilsētā ringā kāpuši teju visi labākie Latvijas cīkstoņi, bet šogad šo sportistu vārdus papildinās vairākkārtējais Latvijas čempions kikboksā Jānis Černauskis, vairāku starptautisko boksa turnīru uzvarētājs Sergejs Savrinovičs, pasaules čempione boksā Universālās boksa organizācijas versijā Agnese Boža, Latvijas čempions boksā Gatis Skuja, bijušais pretendents uz pasaules čempiona titulu boksā Globālās boksa padomes versijā jauniešiem Juris Ivanovs un citi.

Viens no vakara galvenajiem notikumiem būs Latvijas stiprākās sievietes Agneses Božas cīņa, kurā armēņu izcelsmes latviete pret lietuvieti Evelīnu Adomulīti aizstāvēs savu vasarā izcīnīto Baltijas K-1 čempiones titulu. Savukārt vakara galvenais mačs būs boksa cīņa starp Latvijas labākiem vidējā svara bokseriem Sergeju Savrinoviču un Gati Skuju.

Tāpat sacensību dalībnieku loku papildinājis arī Latvijas labākā MMA vieglā svara cīkstonis Edgars Skrīvers, kura pretinieks būs kikbokseris Juris Verza. Šī Verzam būs debija MMA cīņās.

Biļešu cenas: Ls 3,5.

Milžu cīņas Tukumā iesaka Viktors Ščerbatihs

6. Vācu smagās mūzikas grupa „Accept” „Palladiumā”

Svētdien, 11. novembrī, pulksten 19.00 Rīgas koncertzālē „Palladium” uzstāsies vācu smagās mūzikas grupa „Accept”. Koncerts norisināsies grupas jaunā, mūzikas apskatnieku augsti novērtētā albuma „Stalingrad” tūres laikā.

Kāpēc jaunā grupas albuma nosaukumam izvēlēts stāsts par vienu no niknākajām 2. pasaules kaujām, grupas ģitārists Volfs Hofmanis „Neatkarīgajai Rīta Avīzei” teicis: „Staļingradas stāsts mums likās intriģējošs un aizraujošs. Tas bija reizē briesmīgs un piesātināts vēstures notikums, kas atstāja iespaidu uz visu Eiropu. Taču mēs pārāk nekoncentrējamies uz vēsturisko notikumu kā tādu, bet gan stāstām cilvēcīgu un personisku stāstu no to laiku karavīru viedokļa. Tāpēc arī pievienotais apakšvirsraksts – brāļi nāvē (Brothers In Death).”

Pagājušā gadsimta 80. gados nebija daudz Rietumu smagās mūzikas kolektīvu, pret kuriem padomju vara būtu vēlīga ideoloģisku apsvērumu dēļ. Tomēr grupa „Accept” Austrumu blokā bija tā saucamā atļautā grupa. Radušies 80. gadu pašā sākumā Vācijas pilsētā Zolingenē, viņi spēlēja vienkāršu, bet ne primitīvu smago metālu, kura atpazīstamības zīme bija Udo Dirkšnaidera griezīgais, bet pamatīgais vokāls,

Arī šobrīd, kad Dirkšnaiders vairs nav „Accept” dalībnieks, grupa ļoti veiksmīgi turpina savu karjeru stilistiski neizmainītā formā. Patlaban grupas līdera vokālista vietu aizpilda talantīgais Marks Tornillo, kura snieguma dēļ „Accept” virzienā netiek raidītas nekādas šaubas par grupas kvalitāti vai asociācijas ar Dirkšnaideru.

Biļešu cena: Ls 19 („Biļešu servisa” tīklā) Sīkāk internetā: www.palladium .

„Accept”: „Stalingrad”

7. Rīgas izstāžu ceļvedis:

* Rīgas Mākslas telpā (Rātslaukuma pazemē) skatāma Ņujorkā dzīvojošā latviešu mākslinieka Artūra Virtmaņa izstāde „(10 000) melanholijas šķautnes”. Tā ir mākslinieka pirmā personālizstāde Latvijā pēc piecpadsmit gadiem Ņujorkas radošajā vidē. Izstādē ir speciāli šai vietai veidota instalāciju, objektu – hibrīdu, zīmējumu un noskaņu telpa, kuras formu un saturu veido mākslinieka filozofija. „...un tas ir tas, kas mani vienmēr interesējis – entropija, lietas savā pussabrukšanas stāvoklī, brīdis, kad zūd patoss,” raksta Artūrs Virtmanis vienā no vēstulēm pirms izstādes.

Entropijas sekas viņš projicē cilvēka dvēselē un tā rodas izstādes nosaukums: (10 000) melanholijas šķautnes. Svētdien, 11. novembrī, pulksten 12.00 visiem būs iespēja tikties ar mākslinieku Artūru Virtmani vēlajās brokastīs. Izstāde būs skatāma līdz 9. decembri. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv .

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz 6. janvārim ir skatāma izstāde „Marimekko. Dizains. Somija.”, kurā pasaules dizaina virsotnes iekarojušais somu dizaina zīmols „Marimekko” piedāvā plašu un vērienīgu ekspozīciju ar jaunu darbu atlasi, kas ir īpaši komplektēta Latvijas skatītājam. Šo apjomīgo izstādi ir sagatavojis Helsinku Dizaina muzejs, kura kolekcijā glabājas vairāk nekā 4000 „Marimekko” audumu paraugu, apģērbu un ar tiem saistītu izstrādājumu.

Ekspozīcija sniedz izsmeļošu priekšstatu par uzņēmuma vēsturi un Somijas mūsdienu dizainu kopumā. Starp eksponātiem ir gan pirmās 1951. gada modes skates kleitas, gan šobrīd aktuālie modeļi. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijā līdz 29. novembri būs atklāta akadēmijas Keramikas katedras vadītāja profesora Daiņa Lesiņa personālizstāde „NOON”, kuru veido pēdējā pusgadā tapušo figurālo darbu kolekcija. Tulkojumā no angļu valodas „noon” nozīmē dienas vidu, dienvidu. Tas ir laiks, kad ir jāapstājas un jāizvērtē noietais pusceļš, lai jaunā ritmā varētu iet tālāk.

Māksliniekam tā ir asociācija ar sauli, tveici, eksotiskiem augļiem un ceļojumiem uz dienvidiem. Vidusjūras tirkīzzilais ūdens iedvesmo, lai radītu jaunas formas, kuras tapušas uzslāņojoties un transformējoties kultūrvēsturiskajam mantojumam. Sīkāk internetā: www.lma.lv .

* Latvijas Leļļu teātrī (Krišjāņa Barona ielā 16/18) ir atklāta jaunās mākslinieces un dizaineres Vitas Meieres izstāde „MĪĻmantu stāsti”. Ekspozīcijā ir iekļautas gan gleznas, gan Vitas Meieres radītās lelles. Izstādē aplūkojamas desmit dažāda formāta gleznas, kas papildinātas ar stāstiem un dzejoļiem, kā arī desmit leļļu kompozīcijas.

Katrai mīļmantai ir savs stāsts arī gleznā. Šie stāsti ir kā mazas pasakas vai viegla proza, kas atdzīvina izstādes tēlus un padara tos par MĪĻmantām, nevis vienkārši par lietām. Izstāde būs skatāma līdz 25. novembrim. Sīkāk internetā: www.puppet.lv .

* Mākslas galerijā „Mākslas banka” (Jaunielā 14, Vecrīgā) līdz 17. novembrim ir apskatāma keramiķes Ineses Līnes izstāde „Prāta brīvdienas”. Pati māksliniece par izstādi saka: „Izstādei nav kādas izdomātas koncepcijas. Izstādītie darbi ir apliecinājums tam, ka laiku pa laikam prātam vajag piešķirt brīvdienas, atbrīvoties no ikdienas sasprindzinājuma, ļaujot sev spēlēties ar mīļu un pazīstamu materiālu, nododoties radīšanas baudai.

Sekojot jūtām un emocijām, iespējams kādā brīdī notvert trauslo laimes sajūtu. Šis ir stāsts par ļaušanos brīvas improvizācijas plūdumam, nedomājot par to, kas ir pareizi vai nepareizi, neuzdodot jautājumu „kāpēc?”.” Izstādē skatāmi galvenokārt pēdējā gada laikā tapuši, porcelāna un akmens masas tehnikā veidoti darbi. Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv .

* Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā (Kandavas ielā 2, Pārdaugavā) līdz 6. janvārim apskatāma izstāde „Augu vara pie miesas un gara”, kur varēs iepazīt pirts un ārstniecības augus, to ievākšanu, lietošanu un iedarbību. Iepazīstot augu daudzveidību un vērtīgās īpašības, katrs atradīs sev ko noderīgu tumšākā un drēgnākā gada posma patīkamākai pavadīšanai, vīrusu un mikrobu atbaidīšanai, miesas vingruma un prāta mundruma saglabāšanai. Izstādē būs apskatāmi ārstniecības augi, to maisījumi, dažādas pirtsslotas, kā arī citi pirts piederumi no augu valsts. Sīkāk internetā: www.botanika.lu.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, EPA/LETA, Edijs Pālens/LETA, Lita Krone/LETA, Ieva Čīka/LETA