Latvieši vēro fantastisku Saules aptumsumu Austrālijā. FOTO, VIDEO
Pilno Saules aptumsumu Kvīnslendas štatā, Austrālijā, bija ieradušies vērot desmitiem tūkstošu cilvēku no visas pasaules – arī Latvijas.
Sabiedrība
2012. gada 14. novembris, 10:51

Latvieši vēro fantastisku Saules aptumsumu Austrālijā. FOTO, VIDEO

Jauns.lv

Austrālijā 14.novembra rītā (pēc Latvijas laika naktī uz 14.novembri) bija novērojams pilnīgs Saules aptumsums. To varēja redzēt tikai pāris kilometru platā joslā Kērnsas pilsētas apkaimē. To tūkstošu cilvēku vidū, kuri bija devušies uz Zaļo kontinentu vērot aptumsumu, bija arī Latvijas astronomi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uz tālo kontinentu unikālo dabas parādību bija devušies vērot desmitiem tūkstošu cilvēku, viņu vidū arī septiņi Latvijas Universitātes (LU) astronomi. 14. novembra rītā, aptuveni stundu pēc saules lēkta, Austrālijas ziemeļaustrumos visi varēja kļūt par aculieciniekiem fantastiskai dabas parādībai - uz divām minūtēm Sauli no cilvēku acīm paslēpa Mēness, debesis palika tik tumšas, ka varēja saskatīt zvaigznes.

„Bija milzīgi cilvēku sajūsmas saucieni. Tā ir otrā reize dzīvē, kad redzu Saules aptumšošanos, un bija tikpat iespaidīgi. Dabas fenomens, kas neatstāj vienaldzīgu,“ portālam diena.lv atzina LU Astronomijas institūta pētnieks Ilgonis Vilks, kurš kopā ar septiņiem LU pārstāvjiem tālo ceļu uz Austrāliju bija mērojis tikai, lai ieraudzītu šo iespaidīgo skatu.

Lai arī no rīta debesis klāja mākoņi, Kērnsas iedzīvotājiem un viesiem paveicās – pulksten 6.39 (pēc Austrālijas laika), kad bija vērojams 100% Saules aptumsums, mākoņi izklīda, ļaujot divu minūšu garumā izbaudīt skatu, kad tumšajā debess jumā spožās saules vietā kļuva redzams tikai melns aplis ar spožu maliņu. „Tā bija spocīga sajūta,” šo skatu komentēja Vilks. Tumšajās debesīs bija vērojama arī spoža blāzma – atšķirībā no saulrieta, kad tā redzama vietā, kur saule riet, blāzma šoreiz stiepās gar visu debess pamali. Uz brīdi debesīs varēja ieraudzīt arī spožākās zvaigznes, piemēram, Venēru, „taču nebija laika saskatīt zvaigznājus“, stāstīja Vilks.

Dramatiskā dabas parādība vērotājos radījusi sajūtu, it kā kāds Sauli ar slēdzi uz mirkli izslēdzis, salīdzināja LU pārstāvis. Citi klātesošie debess aptumšošanos salīdzināja ar negaisa tuvošanos, raksta diena.lv.

14. novembra rītā Saules aptumsumu varēja vērot arī citviet Austrālijā, taču tikai daļēju. Lai arī zinātniskiem pētījumiem Saules aptumsuma vērošana vairs netiek izmantota, jo to ikdienā iespējams veikt ar dažādiem satelītiem, Vilks ar saviem personīgajiem iespaidiem sola studentiem stāstīt lekcijās. „Tas ir vēsturisks moments,“ notikušo raksturoja pētnieks.

Vērot saules aptumsumu Kērnsas un tās apkaimē esošās pludmales cilvēki pildīja, bruņoti ar teleskopiem, fotoaparātiem, krēsliem, kafijas krūzēm un saulesbrillēm. Tuvumā esošajā Portduglasas pilsētā par godu dabas parādībai šonedēļ rīkots Saules aptumsuma mūzikas festivāls, savukārt uzreiz pēc episkās dabas parādības 700 skrējēji devās īpašajā Saules aptumsuma maratona skrējienā.

Aptumsuma laikā gaisa temperatūra pazeminājās un dzīvnieku vidū bija vērojams apjukums, apklusa putnu čivināšana un insektu dūkoņa. Kvīnslendas štata amatpersonas lēš, ka no citurienes vērot aptumsumu bija ieradušies vairāk nekā 50 000 cilvēku, vēsta aģentūra LETA.

Pilns Saules aptumsums pasaulē ir vērojams reizi 18 mēnešos, taču bieži vien grūti sasniedzamos reģionos. Kērnsā iepriekšējais pilnais Saules aptumsums bija vērojams 710. gadā, bet nākamais – būs redzams tikai 2037. gadā. Latvijā šī unikālā dabas parādība būs vērojama tikai 2142. gadā.

Skatieties video: Saules aptumsums Austrālijā 2012. gada 14. novembrī -1
Saules aptumsums Austrālijā 2012. gada 14. novembrī - 2
Kasjauns.lv/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA

Tēmas