Patriarhs Kirils aicina Latvijā valsts valodas statusu piešķirt krievu valodai
Maskavas patriarhs Kirils krievu valodas un nepilsoņu statusu Latvijā nodēvējis par „sāpošu rētu” un aicinājis lūgties, lai šie sasāpējušie jautājumi tiktu atrisināti pozitīvi.
Sabiedrība
2012. gada 3. decembris, 19:34

Patriarhs Kirils aicina Latvijā valsts valodas statusu piešķirt krievu valodai

Jauns.lv

Visas Krievzemes un Maskavas patriarhs Kirils, kura pakļautībā atrodas arī Latvijas pareizticīgo baznīca, Latvijas nepilsoņus nodēvējis par „sāpošu rētu”, joprojām aicina Latvijā valsts valodas statusu piešķirt krievu valodai un mudina cīnīties pret neonacismu.

Patriarhs Kirils, pagājušās nedēļas nogalē Maskavā tiekoties ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu, skaidroja, kā Latvijai jārisina nepilsoņu un krievu valodas jautājums. „44% Latvijā dzīvojošo cilvēku krievu valodu uzskata par savu dzimto valodu, bet līdz šim tā skaitās svešvaloda. Tas ir unikāls gadījums pasaules praksē. Līdz tam laikam, kamēr situācija nemainīsim, mēs paudīsim savu satraukumu par šo jautājumu. Analoģiska situācija ir ar lielu daudzumu cilvēku, kurus līdz pat šim laikam dēvē par „nepilsoņiem”. Tā ir rēta uz mūsu miesas, un kamēr šī rēta sāp, mēs nedrīkstam aizmirst par šo problēmu. Tai pašā laikā Latvijas dzīvē notiek arī pozitīvi procesi. Lūgsimies un, protams, arī strādāsim, lai šie sarežģītie jautājumi gūst pozitīvu risinājumu,” Kirila teikto citē oficiālā Krievijas pareizticīgās baznīcas Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Vienlaikus Kirils arī pateicās Ušakovam par viņa pozīciju krievu valodas jautājumā (Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Ušakovs referendumā parakstījās par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai). Kirils uzsvēra, ka valsts valodas statusa piešķiršana nekādā mērā nekaitēs latviskās identitātes saglabāšanai un neprovocēs konfliktus. „Tieši otrādi, tas vairos Latvijas starptautisko prestižu, radīs Latvijas tuvāko kaimiņu simpātijas, veicinās sabiedrības sociālo mieru un stabilitāti,” sacīja Kirils.

Tāpat patriarhs izteica cerību, ka Latvijā nevairosies atbalsts neonacismam: „Nacisma atdzimšana jebkurās izpausmēs ir ļoti sāpīga tēma tām tautām, kas izgājušas cauri 2. pasaules kara šausmām.”

Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA