Lūk, ar ko patiesībā baro cilvēkus aizturēšanas izolatoros un kā šajās telpās izskatās. FOTO
Valsts policija portālam Kasjauns.lv sniedza ekskluzīvu ieskatu Krūmiņa izbrāķētajā īslaicīgās aizturēšanas izolatora virtuvē.
Sabiedrība
2016. gada 13. oktobris, 06:59

Lūk, ar ko patiesībā baro cilvēkus aizturēšanas izolatoros un kā šajās telpās izskatās. FOTO

Jauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pēdējā laika aktivitātes Jūrmalā izvērtušās sāgā. No aizturētajiem skaļākais, šķiet, ir uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš (72), kurš līdz šim paspējis skarbi nolamāt visus – gan KNAB, gan savus nelabvēļus. Tostarp Krūmiņš emocionāli klāstīja, ka izolatorā viņu mēģinājuši barot ar apgrauztu gaļu un apšaubāmas kvalitātes zupu, kuru viņš pat sunim nedotu. Vai tiešām bijis traki?

Spriežot pēc uzņēmēja publiski paustā, viņš divas dienas nogulējis izolatorā pliks un neēdis. Televīzijai Krūmiņš par savām ciešanām īslaicīgās aizturēšanas izolatorā Čiekurkalnā vareni sūkstījās jau tūdaļ, pārkāpis policijas ēkas slieksni un ieraudzījis saules gaismu. „Atnesa man kaut kādu apgrauztu gaļas gabalu, zupu, kam izskatās, ka pelējums virsū... Es tādus mēslus nevaru ieēst. Kamerā arī nedabūju medikamentus, kas man pastāvīgi jālieto,” par Valsts policijas (VP) nodrošināto komfortu stāstīja Krūmiņš.

Mēsli, kurus Krūmiņš neēd

Vai Jūlija Krūmiņa uzburtajai šokējošajai ainai par VP Rīgas reģiona pārvaldes septītajā stāvā esošo īslaicīgas aizturēšanas nodaļu tik tiešām ir pamats? Kasjauns.lv vērsās pie VP, lai uzzinātu, kāda tad īsti ir dzīve par „septītajām debesīm” dēvētajā izolatorā.

Kā paskaidroja policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava, aizturētie tiek baroti trīs reizes dienā (brokastis, pusdienas, vakariņas). Dienas uztura norma  – porciju lielums, uzturvērtība, ēdiena treknums - īslaicīgās aizturēšanas vietā tiek noteikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem. Ēdiens tiek gatavots ārpus aizturēšanas nodaļas telpām un to 3 reizes dienā piegādā termosos un izsniedz uzņēmums, ar kuru noslēgts iepirkuma līgums. Kurš uzņēmums baro aizturētos, Pildava gan neatklāja. To esot vairāki. Kasjauns.lv rīcībā ir kāda šovasar izolatorā pabijuša cilvēka stāstītais, cik gardas bijušas visas trīs ēdienreizes - brokastīs uzmundrinoša putra, pusdienās zupa un makaroni ar sardeli, bet vakariņās uzservētas pankūkas.

Porcijas aizturētajiem izsniedz vienreizlietojamos traukos, komplektā ar vienreizietojamām karotēm. VP pārstāve izstāsta, ka līdz šim, sadarbojoties ar konkrēto uzņēmumu, sūdzības par ēdiena kvalitāti nav saņemtas.

Septītās debesis nav viesnīca

Tas gan vēl nav viss. Jūliju Krūmiņu, kā zināms, no sliedēm izsita arī kamerā pieejamās ērtības, precīzāk, to trūkums. „Paladziņš bija tik šaurs, ka nevarēju normāli apsegties. Visu nakti nespēju pagulēt, jo salu. Cigāru nebija, par to nervozēju. Basām kājām staigāju pa betona grīdu un, iespējams, apsaldējos. Ārā iznākot, knapi paiet varēju, jutos patiešām slikti,” atceras uzņēmējs.

Policijā gan informē, ka saskaņā ar 2005.gada 13.oktobra likumu „Aizturēto personu turēšanas kārtības likums” īslaicīgās aizturēšanas vietā katrai ievietotajai personai tiek nodrošināta atsevišķa guļamvieta un gultas piederumi – matracis un sega (attēlā). „Ir jāsaprot, ka īslaicīgās aizturēšanas izolators nav viesnīca,” kamerās pieejamās ērtības komentē Sigita Pildava. Viņa arī skaidro, ka smēķēšanas ierobežojumi ieviesti, domājot par citu izolatorā esošo personu veselību un labsajūtu, tostarp nesmēķētājiem.

KNAB pagājušā nedēļā paziņoja, ka skaļajā kriminālprocesā, kurā figurē uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, kopumā tika aizturētas četras personas. Publiski zināms, ka šo personu vidū ir arī Jūrmalas mērs Truksnis, savulaik ar partiju „No sirds Latvijai” saistītais finansists Jorens Raitums un uzņēmējs Krūmiņš. KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks piebilda, ka kriminālprocesā ir iesaistītas piecas personas un četras tika sākotnēji aizturētas. TV3 raidījums „Nekā personīga” vēstīja, ka viens no šajā lietā iesaistītajiem ir biotualešu pārdošanas, īres un apkalpošanas jomas uzņēmējs Kursītis. 

Publiski zināms, ka Truksnim, Raitumam un Krūmiņam ir piemērots aizdomās turētā statuss. Saistībā ar šo lietu KNAB pagājušajā nedēļā veica kratīšanu partijas „No sirds Latvijai” birojā. 

„Nekā personīga" vēstīja, ka Krūmiņš aizturēts, jo caur trešajām personām finansējis divas partijas – „No sirds Latvijai” un Zaļo un zemnieku savienību, tām abām pārskaitot 135 000 eiro. Savukārt Truksnis, Raitums un Kursītis tiek vainoti kā līdzdalībnieki šādas naudas plūsmas nodrošināšanā.

Kasjauns.lv/Foto: Artūrs Blomkalns/Valsts policijas arhīvs, Inta Mengiša/žurnāls "Kas Jauns"