Sabiedrība
2013. gada 19. janvāris, 14:31

Gripas profilaksei aicina vēdināt telpas un mazgāt rokas

Jauns.lv

Gripa izplatās gaisa pilienu veidā, kā arī ar rokām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem, tāpēc Veselības inspekcija (VI) aicina regulāri vēdināt telpas, mazgāt rokas un ievērot citus profilaktiskos pasākumus, lai samazinātu risku inficēties ar vīrusu.

Kā skaidro VI, slims cilvēks runājot, šķaudot vai klepojot, izdala apkārtējā gaisā aerosolu ar vīrusu augstā koncentrācijā, tādējādi vislielāko risku radot cilvēkiem, kas atrodas attālumā līdz vienam metram. Izdalītā aerosola daļiņas nosēžas uz virsmām, sajaucas ar putekļiem un sakalst, un vīruss šādi var saglabāties vairākas stundas telpās, bet ārējā vidē pat vairākas dienas.

Īpaši paaugstināta riska objekti vīrusa izplatībai ir ārstniecības iestādes, izglītības iestādes, sociālās aprūpes centri un dienesta viesnīcas. Savukārt svarīgākie profilakses pasākumi, lai telpās samazinātu vīrusa koncentrāciju un tālāku izplatīšanos, ir vēdināšana, mitrā uzkopšana un roku mazgāšana.

Gripas epidēmijas laikā ieteicams izņemt no koplietošanas grūti kopjamus priekšmetus, piemēram, galda spēles, mīkstās rotaļlietas.

Tāpat minētajos paaugstināta riska objektos ir jānodrošina siltais ūdens, sakoptas sanitārās ierīces, pietiekamā daudzumā roku mazgāšanas un roku susināšanas līdzekļi. Īpaši iestādēs, kur uzturas bērni, jāuzrauga, lai bērni rokas mazgā regulāri, pietiekami ilgi (vismaz vienu minūti) un kvalitatīvi. Ir vēlams izvietot arī vizuālu informāciju, kas atgādina par pareizu un regulāru roku mazgāšanu.

Kā ziņots, gripas aktivitāte Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs pieaug, liecina gripas monitoringā iekļauto ārstu un iestāžu sniegtie dati.

Pagājušajā nedēļā ar gripu vai gripas izraisītu plaušu karsoni slimnīcā nonākuši 25 cilvēki - 13 no viņiem konstatēta gripa, bet 12 - gripas izraisīta pneimonija. Kopumā ar šādām diagnozēm hospitalizēti jau 38 pacienti - 28 cilvēki Rīgā, astoņi Jelgavā un divi Daugavpilī.

Lai gan gripas intensitāte Latvijā joprojām vērtējama kā zema, jo pagājušajā nedēļā reģistrētas vidēji četras saslimšanas uz 100 000 iedzīvotāju, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) norāda, ka slimības aktivitāte pieaug un jau janvārī varētu sasniegt epidēmijas līmeni.

LETA