Jaunā valsts kontroliere Elita Krūmiņa dod zvērestu un stājas amatā. FOTO
Jaunajā amatā valsts kontroliere Elita Krūmiņa stājas jaunā, elegantā izskatā.
Politika
2013. gada 24. janvāris, 10:43

Jaunā valsts kontroliere Elita Krūmiņa dod zvērestu un stājas amatā. FOTO

Jauns.lv

Jaunievēlētā valsts kontroliere Elita Krūmiņa šodien Saeimas sēdē nodeva zvērestu. Līdzšinējā Valsts kontroles padomes locekle Krūmiņa valsts kontroliera amatā tika ievēlēta 17. janvārī, bet amata pienākumus sāks pildīt pēc zvēresta nodošanas. Valsts kontrolieri amatā Saeima ieceļ uz četriem gadiem.

Krūmiņu šim amatam izvirzīja Reformu partija (RP) un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). Krūmiņas kandidatūru šim amatam atbalstīja arī līdzšinējā valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Iepriekš radās šaubas, vai Krūmiņas ievēlēšana nav pretrunā ar Valsts kontroles likuma nosacījumiem, jo ar Valsts kontroles likuma 8.pantu valsts kontrolieris ir arī padomes priekšsēdētājs, savukārt Valsts kontroles likuma 27.pants nosaka, ka Valsts kontroles padomes locekļus var apstiprināt amatā atkārtoti, bet ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Savukārt Krūmiņai šogad maija vidū beigtos otrais pilnvaru termiņš Valsts kontroles padomē.

Līdz ar to tika lūgts Saeimas Juridiskā biroja atzinums. Saeimas Juridiskais birojs, izvērtējot šo jautājumu, secinājis, ka Valsts kontroles likuma redakcija nebūtu atzīstama par atbilstošu prasībai, ka jebkuriem valsts dienesta pildīšanas ierobežojumiem jābūt savlaicīgi un nepārprotami paredzamiem, lai uz tās pamata tiktu ierobežotas Krūmiņas tiesības ieņemt valsts kontroliera amatu apstākļos, kad Saeima viņu šajā amatā jau ir apstiprinājusi.

Lai novērstu līdzīgu strīdīgu situāciju rašanos, Juridiskais birojs ierosina grozīt Valsts kontroles likumu un noteikt, kura Saeimas komisija pārbauda kandidātu atbilstību likuma prasībām, kā arī izvērtēt nepieciešamību precizēt Valsts kontroles likumu tā, ka būtu skaidri un nepārprotami noteikts, vai visi valsts kontrolieri šo amatu var ieņemt vairāk nekā divas reizes.

Krūmiņa 2005. gadā tika iecelta par Valsts kontroles padomes locekli un Trešā revīzijas departamenta direktori, 2009. gadā Krūmiņa atkārtoti ievēlēta par Valsts kontroles padomes locekli. No 2004. līdz 2005. gadam Krūmiņa strādāja "Parex bankā" par projektu vadītāju un Reģionālās kreditēšanas un līzinga daļas vadītāju, no 1998. līdz 2004. gadam strādāja Finanšu ministrijā. Pirms tam no 1995. līdz 1998. gadam Krūmiņa bija SIA "Zemgales nafta" revidente, no 1991. līdz 1995. gadam - uzņēmuma "Straume" galvenā grāmatveža vietniece, no 1988. līdz 1990. gadam - "Latvijas keramikas" ekonomiste. Krūmiņa Latvijas Universitātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu ekonomikā.

Iepriekš koalīcija nespēja vienoties par vienu kandidāti, un "Vienotība" kā savu pretendenti valsts kontroliera amatam virzīja zvērinātu revidenti Ivetu Rutkovsku. Savukārt opozīcijas savus kandidātus šim amatam neizvirzīja.


LETA/Foto: Reinis Inkēns/Saeimas preses dienests, Ieva Čīka/LETA