No 1. aprīļa pasēs atkal varēs ierakstīt "latvietis"
No šā gada 1.aprīļa pasē atkal tiks norādīta dokumenta turētāja tautība.
Politika
2013. gada 29. janvāris, 14:37

No 1. aprīļa pasēs atkal varēs ierakstīt "latvietis"

Jauns.lv

No šā gada 1.aprīļa pasē atkal tiks norādīta dokumenta turētāja tautība, ja persona pati to vēlēsies. To paredz šodien valdībā pieņemtie grozījumi "Personu apliecinošu dokumentu noteikumos", kurus Iekšlietu ministrija (IeM) bija sagatavojusi, izpildot pērn novembra beigās doto Ministru kabineta uzdevumu.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) valdības sēdē pauda viedokli, ka tehnikas iegāde neprasīs tik ilgu laiku, un izteica vēlmi, lai iespēja drukāt tautību pasē ir nevis no 1.aprīļa, kā tas plānots, bet ātrāk, piemēram, no 1.marta. Viņaprāt, 1.aprīlis ir neadekvāts laiks, jo par tautības ierakstu tika runāts jau pērn.

Tomēr Iekšlietu ministrijas speciālists sēdē skaidroja, ka drukas iekārtas ir specifiskas un par tām jāveic iepirkums, kas prasīs laiku. Pēc viņa teiktā, ir iespējams sākt drukāt tautības norādi pasē jau agrāk, taču tad nebūs iespējams nodrošināt pasu izsniegšanu iedzīvotājiem apsolītajā laikā. Tā neesot tehnika, ko var "nopirkt uz katra stūra", un 1.aprīlis esot termiņš, darot visu pēc labākās sirdsapziņas.

Bordāns nevēlējās balsot par šādu redakciju, tāpēc tika fiksēts viņa īpašais viedoklis.

Valdība arī vienojās, ka tiks skaidrāk norādītas iespējas iegūt ierakstu arī visiem tiem iedzīvotājiem, kas pasi saņēmuši pēc pagājušā gada 1.aprīļa bez tautības ieraksta.

Kā ziņots, pagājušā gada 15.novembrī Saeima nodeva izskatīšanai komisijās nacionālās apvienības izstrādātos un arī atsevišķu "Vienotības", Reformu partijas, Zaļo un zemnieku savienības un neatkarīgo deputātu atbalstītos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredz atjaunot iespēju pasē ierakstīt tautību.

Pēc tam, 27.novembrī, valdība uzdeva IeM sagatavot un līdz šā gada 1.februārim iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā grozījumus "Personu apliecinošu dokumentu noteikumos", paredzot, ka pēc personas pašas vēlēšanās pasē tiek iekļauta informācija par tās tautību.


LETA, Nozare.l/Foto: Lita Krone/LETA