Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. februārī
Kultūra
2013. gada 8. februāris, 08:02

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. februārī

Jauns.lv

Uz Jelgavu šajās brīvdienās varam braukt skatīties ledus skulptūras, bet uz Siguldu un Mālpili maskas no visas pasaules, kā arī paši piedalīties masku gājienā un Meteņdienas svinībās. Bet uz Biķerniekiem būs jādodas ar slēpēm, jo svētdien tur notiks lielais Tautas slēpojums.

Ja vēl nezinām, uz kurieni braukt atpūsties un izklaidēties, varam doties uz tūrisma izstādi Ķīpsalā plānot savas nākamās brīvdienas un vasaras atvaļinājumu. Spīķeru koncertzālē dzirdēsim savdabīgu saksofonu džezu, bet Lielajā Ģildē slavenās itāliešu mīlestības dziesmas. Varat iegriezties arī galvaspilsētas izstāžu zālēs, kur atkal vairākas jaunas interesantas izstādes.

1. Ledus skulptūru festivāls Jelgavā

No 8. līdz 10. februārim Jelgavā notiek tradicionālais Latvijā vērienīgākais Ledus skulptūru festivālu, šogad jau 15. reizi pēc kārtas. Pretojoties gravitācijas spēkiem, Uzvaras parks Jelgavā pārvērties par ledus planētu, izdzīvojot kosmiskus multimediālus priekšnesumus, kurus papildina oriģinālas uguns, gaismas un video instalācijas. Festivālā piedalās 30 mākslinieki no astoņām valstīm.

Festivāla laikā skatītāji varēs aplūkot vairākus unikālus ledus skulptūru konkursa darbus, kas tapuši no kristāldzidriem ledus blokiem. Skulptūras reizi stundā iedegsies gaismu šovā un neaizmirstamus brīžus sniegs noslēguma salūts.

Ledus skulptūru festivāls iesākas jau piektdienas, 8. februāra, vakarā, kad pulksten 18.30 varēs vērot grupas „Pulsa efekts” ritma un uguns šovu. Pulksten 19.00 - festivāla atklāšana; pulksten 19.30 - multimediāls Ledus planētas stāsts ar Mūzikas, gaismu un pirotehnikas šovu un grupas „Lady’s sweet” uzstāšanos; pulksten 20.30 - ledus skulptūru veidošanas paraugdemonstrējumi, bet piektdienas vakara programma noslēgsies pulksten 21.30 ar grupas „Musiqq” uzstāšanos.

Sestdien un svētdien, 9. un 10. februārī Uzvaras parkā starp ledus skulptūrām notiks programma ģimenēm „Kosmiskais ceļojums pasaku galaktikā”, kurā pulksten 11.00 un 14.00 varēs skatīt Jūrmalas teātra muzikālu rotaļu uzvedumu „Ritēt līdzi Ledus putnam”, bet pulksten 12.30 un 15.30 - radošās grupas „Pasaku nams” uzvedumu „Lielo Masku valstība”. Pulksten 17.00 un 19.00 (9. februāra vakara paraugdemonstrējumi sāksies pulksten 19.30) varēs vērot Ledus skulptūru veidošanas paraugdemonstrējumus, bet pulksten 18 00 notiks grupas „Pulsa efekts” ritma un uguns šovs.

Paša vakarpusē programma jau būs atšķirīga: sestdien, 9. februārī, pulksten 18.30, 20.00 un 21.00 varēs skatīt multimediālu Ledus planētas stāstu ar Mūzikas, gaismu un pirotehnikas šovu, bet pulksten 21.00 būs dejas ar dīdžeju [Ex] da Bass un galaktikas „Benefices” dejotājiem; svētdien, 10. februārī , pulksten 19.00 un 21.00 varēs skatīt multimediālu Ledus planētas stāstu ar Mūzikas, gaismu un pirotehnikas šovu, bet pulksten 21.00 uzstāsies grupa „Karakums”.

Gan sestdien, gan svētdien Ledus skulptūru festivāla parks darbosies no pulksten 10.00 līdz 23.00. Biļešu cenas: Ls 3, skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 2. No pulksten 10.00 līdz 10.15 ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.icelv.lv.

Ja uz festivālu dosieties sestdien, 9. februārī, tad ir vērts iegriezties arī Jelgavas vēstures un mākslas muzejā, kur festivāla dalībnieki no Magadanas Krievijas Tālajos Austrumos ir atveduši izstādīt unikālas skulptūras, kas veidotas no mūžīgajā sasalumā atrastajiem mamutu kauliem, jūras lauvas ilkņiem un vaļa kauliem.

Otrdien, 14. februārī Jelgavā tapušās ledus skulptūras pārvedīs uz Ogri, kur tās Brīvības ielas promenādē varēs apskatīt līdz 16. februārim.

Video: Ledus skulptūru festivāls - planēta „Ledus”

2. Tautas slēpojums Biķerniekos

Šo svētdien, 10.februārī, notiks otrais Rīgas Tautas slēpojums „Biķernieki 2013”.  Lai arī Latvijā ir manāms atkusnis un sniegs Rīgas ielās sāk strauji pazust, uz Biķernieku trases tā vēl ir daudz un slēpojumam trase tiks sagatavota  augstā kvalitātē, lai iepriecinātu un sagādātu ziemas priekus visiem Rīgas un Latvijas slēpotājiem,

„Pagājušā gada slēpojumā dalībnieku un organizatoru galvenais izaicinājums bija liels aukstums: pasākums norisinājās, kad termometri rādīja -25 grādus. Tomēr draudzīga atmosfēra, profesionāli sagatavota trase un gandarījums par saviem sasniegumiem sildīja katru slēpotāju. Šogad laiks sagādā jaunus izaicinājumus organizatoriem – jau vairāk kā nedēļu aiz loga ir plus grādi un Rīgas ielās sāk pazust sniegs. Tomēr mēs steidzāmies nomierināt slēpotājus, ka sniegs Biķernieku trasē tik ātri nezūd. Trases gatavotāji distanci sagatavos pirms pašām sacensībām ar specializēto tehniku. Tādēļ, lai arī vietām šodien trasē parādās ledus,  slēpojuma dienā mēs varēsim nodrošināt kvalitatīvu slēpojuma virsmu un labu servisu ,” stāsta slēpojuma organizators Jānis Vanags.

Pieteikšanās slēpojumam ir pieejama līdz pat sacensību dienai. Pieteikties pasākumam dalībnieki var mājas lapā www.xrace.lv, veikalos „Sportland”, veikalā „MySport” un slēpju nomā „Burusports” (jāteic, ka pieteikšanās slēpojumam ir par maksu. Pieteikšanās tiem, kas nepaspēs to izdarīt laicīgi, būs pieejama arī slēpojuma dienā. Reģistrācija sacensību dienā sāksies pulksten 9.00. Bērnu slēpojuma (1 km) starts ir pulksten 11.10, bet Tautas (15 km) un Izturības (30 km) distances dalībnieki startēs pulksten 12.00.

„Mēs rūpēsimies par katra dalībnieka komfortu un labsajūtu slēpojuma laikā. Rezultāti tiks fiksēti elektroniski ar piestarpinātu pie kājas čipu, kas nodrošinās precīzu un ātru rezultātu apkopojumu. Slēpotājiem pirms sacensībām būs pieejams slēpju serviss,  bet tiem, kam nav sava inventāra, uz sacensību laiku būs iespēja iznomāt inventāru Motormuzeja ēkā esošajā „Burusports” inventāra nomā. Distances laikā slēpotājiem būs pieejams „Isostar” dzirdināšanas punkts ar sporta uztura dzērieniem.  Finišā dalībniekus gaidīs siltais dzēriens un uzkodas,” stāsta Vanags. Sīkāk internetā: www.xrace.lv.

3. Valentīndienas koncerts Lielajā Ģildē

Svētdien, 10. februārī, pulksten 19.00 Lielajā Ģildē notiks Valentīmdienas ieskaņas koncerts „La Dolce Vita”. Tuvojoties Valentīndienai, klausītājiem tiks piedāvāta Nino Rotas kinomūzika, dziesmas no Andrea Bočelli un Lučāno Pavaroti repertuāra un neapolitāņu dziesmas. Solisti: Ilona Bagele, Andris Ludvigs un Ingus Pētersons. Diriģents: Mārtiņš Ozoliņš.

Belcanto zemē Itālijā, līdzās klasiskai operas mākslai, lielā cieņā ir labskanīgas melodijas, kuras sacerējuši komponisti dažādos gadsimtos. Vissenākā neapolitāņu dziesma, kas skanēs koncertā „La Dolce Vita”, ir sacerēta 1835. gadā – Teodoro Kotrau „Santa Lucia”. Tai līdzās di Kapuā „O sole mio” (1898), Gastaldones „Musica proibita” (1881) un virkne citu populāru neapolitāņu dziesmu, kuras dziedās Ilona Bagele un Andris Ludvigs.

Koncerta otrajā daļā skanēs mūsdienām tuvāku laiku mūzika no Andrea Bočelli repertuāra, sākot ar Biksio „Mamma” (1941), ko dziedās Ingus Pētersons. Tai sekos dziesmas un dueti „Caruso” (1986), „Vivo per lei” (1995), „The Prayer” (1999) un „Because We Believe” (2006). Koncerta noslēgumā visi trīs solisti atskaņos Sartori „Con te partiro” (1995), kas pazīstama ar nosaukumu „Time To Say Goodbye”.

Programmu vienos Nino Rotas skaņdarbi – svīta no mūzikas kinofilmai „La Strada”, melodijas no filmām „Klauni”, „Amarkords” un „Romeo un Džuljeta”.

Biļešu cenas: Ls 5 – 15 („Biļešu paradīzes” tīklā).

4. Savdabīgs džezs Spīķeru koncertzālē

Spīķeru koncertzālē (Maskavas ielā 4/1, Rīgā) sestdien, 9. februārī, pulksten 19.00 uzstāsies viena no īpatnējākām Eiropas džeza grupām – „Brass Jaw” no Lielbritānijas. Tas ir ne tikai savdabīgs un interesants, bet arī profesionāļu augsti novērtēts un atzīts ansamblis.

„Brass Jaw” no Apvienotās Karalistes – tie ir četri vīri, kas spēlē trompeti, altsaksofonu, tenorsaksofonu un baritonsaksofonu. Kritiķis Robs Adamss no „The Herald”: „Šo četru pūšamo kopskaņa ir absolūti monolīta, turklāt viņi ir tik lokani”, Kriss Pārkers no „The Vortexsaka” piebilst: „Ir neiespējami pretoties šai pašpārliecinātajai skaņas pārpilnībai, kas rotāta ar pievilcības un atjautīgas izdomas mežģīnēm”, savukārt Samara Ginsberga no BBC Radio ir pavisam kodolīga: „Vienkārši un graujoši”.

„Brass Jaw” uzstājas bez ierastās ritma sekcijas, un viņu skanējums ir unikāls gan skaņas, gan domāšanas ziņā, ļaujot piemēroties jebkurai spēles telpai. Draivs un harisma – lūk, „Brass Jaw” firmas zīmes ceļā uz vēl neatklātu teritoriju apgūšanu. Grupas izveidotājs ir baritonsaksofonists Alons Bovuazēns, un sākotnēji tas bija tradicionāls saksofonu kvartets, kura pirmā turneja notika 2005. gadā. 2009. gadā grupai pievienojās lauriem apvītais trompetists Raiens Kviglijs, un tas bija jaunu apvāršņu pavēršanas sākums. 2009. gada rudenī „Brass Jaw” triecienā ieņēma Londonas džeza festivālu, vienlaikus nāca klajā viņu albums „Deal With It”, kas saņēma jūsmīgas atsauksmes. Grupa apceļojusi Eiropu un ASV, viņiem divas kompozīcijas veltījis leģendārais Džons Sērmans, 2011. gada maijā viņi saņēmuši titulu „Ensemble Of The Year” ikgadējā britu sacensībā „Parliamentary Jazz Awards”.

Biļešu cenas: Ls 10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.latvijaskoncerti.lv

Video: „Brass Jaw” no Apvienotās Karalistes

5. Starptautiskais masku tradīciju festivāls Siguldā un Mālpilī

Maskas, maskošanās tradīcijas, ar maskām saistītie rituāli un ieražas ir vienas no visnoslēpumainākajām un interesantākajām parādībām pasaules tautu reliģijās un kultūrās. Maskās materializējas senču gars. Tās ir logs uz citu pasauli, kas ļauj nākt saskarē ar saviem senčiem, bet ar viņu palīdzību jau ar augstākiem spēkiem.

Maskošanās mērķis ir viens – palīdzēt cilvēkam. Pasaules tautu kultūrās tās tiek izmantotas visos svarīgākajos cilvēka dzīves brīžos – bērna dzimšanā, pilngadības sasniegšanā, kāzās, bērēs. Ar maskām aizsargā savu māju no slimībām, ļauniem gariem, nelaimēm. Ar maskām dziedē. Ar maskām nodrošina auglību un ražu nākamajam gadam, veiksmi medībās. Maskošanās tradīcijas ir viens no nemateriālās kultūras mantojuma savdabīgākajiem un interesantākajiem izpausmes veidiem.

Šogad sestdien un svētdien, 9. un 10. februārī, tradicionālais Latvijā notiekošais Starptautiskais masku tradīciju festivāls norisināsies Siguldā un Mālpilī. Nu jau pēc skaita 14. festivāla programmā paredzēti masku gājieni ar īstiem rituāliem un norisēm lauku sētās Mālpils apkārtnē, improvizētas masku izrādes Mālpils Kultūras centrā, Lielais masku gājiens Siguldā, Meteņa dzīšana un festivāla noslēguma rituāls Mālpils Saules vārtu kalnā.

* Sestdien 9.februārī: pulksten 10.00 - konference par maskošanās tradīcijām (referāti un prezentācijas) Siguldas Kultūras namā; pulksten 11.00 - masku gatavošanas meistardarbnīcas Mālpils un Siguldas Kultūras namos; pulksten 13.00 - Lielais masku gājiens Siguldā no Kultūras nama uz Svētku laukumu; pulksten 17.00 - Masku saiets un grupu izrādīšanās Mālpils Kultūras namā; pulksten 21.00 - Danču vakars Mālpils Kultūras namā; pulksten 21.30 - individuālo masku skate Mālpils kultūras namā.

* Svētdien, 10. februārī: pulksten 9.00 - konferences noslēgums (prezentācijas un diskusijas) Mālpils kultūras namā; pulksten 10.00 - masku gājieni Mālpils novada lauku sētās; pulksten 13.00 - festivāla noslēgums un Meteņdienas svinēšana Mālpils Saules vārtu kalnā

Festivālu organizē Latvijas Folkloras biedrība. Sīkāk internetā: www.folklorasbiedriba.lv.

6. Tūrisma izstāde Ķīpsalā

Ja par savām brīvdienām domājat ne tikai tad, kad pienāk kārtējā nedēļas nogalē, bet arī tās plānojat, tad sestdien vai svētdien ir vērts doties uz Ķīpsalu, kur notiek 20. starptautiskā tūrisma izstāde - gadatirgus „Balttour 2013”, kas katru aicina apskatīt un izbaudīt jaunās sezonas karstākās un izdevīgākās tūrisma iespējas un piedāvājumus Latvijā, Baltijā un visā pasaulē. Ikviens izstādes apmeklētājs, vienalga, vai viņš ir Latvijas vai pasaules apceļotājs, kaislīgs kultūru pētnieks vai jaunu galamērķu mednieks, „Balttour 2013” atradīs savai sirdij un makam ko piemērotu, norāda Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Kitija Gitendorfa.

Šogad „Balttour” divās hallēs – „Apceļo Latviju” un „Atklāj pasauli!” var apskatīt vairāk nekā 300 stendus, kuros savus piedāvājumus prezentēs ap 700 tūrisma uzņēmumu no Latvijas, Azerbaidžānas, Čehijas, Vācijas, Spānijas, Gruzijas, Grieķijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Horvātijas, Tunisijas, Turcijas, Itālijas, Slovākijas, Indijas, Ganas un citām tikpat kolorītām valstīm. Pirmo reizi '”Balttour'” piedalīsies dažādo iespaidu zeme Vjetnama, tropiskā Taivāna un viena no vecākajām valstīm Āzijā – Mjanma. Izstādē piedalīsies vēl līdz šim nebijis dalībnieku skaits no kaimiņvalstīm Igaunijas un Lietuvas, kopā 33 tūrisma uzņēmumi.

Halle „Atklāj pasauli!” pārsteigs ar bagātīgu un vēl nebijušu ārvalstu ceļojumu piedāvājumu par izdevīgām cenām. Būs gan Latvijas ceļotāju vidū tradicionālie galamērķi, gan vēl neierasti piedāvājumi un nebijuši maršruti.

Savukārt tematiskā halle „Apceļo Latviju!” būs kā kvalitatīvs ceļvedis Latvijas iepazīšanai, kur savas ienākošā un iekšzemes tūrisma iespējas, viesnīcu un viesu namu speciālos piedāvājumus, pasākumus, tradīcijas un dažādus ēdienus oriģināli prezentēs visi četri Latvijas reģioni – Kurzeme, Zemgale, Vidzeme un Latgale, kā arī Jūrmala.

Kaut arī sinoptiķi sola bargu salu un vēju, izstādes apmeklētājus pie Starptautiskā izstāžu centra ieejas sveicinās īsts kamielis. Izrādās, ziema kamielim nekaitē, un viņš labprāt ļausies nelielai fotosesijai. Vēl Brīvdabas piedzīvojumu teritorijā interesenti varēs iesēsties un nofotografēties kosmosa tronī, ko no īsta ledus būs izveidojuši jelgavnieki. Paši mazākie izstādes apmeklētāji varēs viesoties Trušu pilsētiņā, kurā ikvienam būs iespēja samīļot tās iemītniekus.

Izstādes darba laiks: sestdien, 9. februārī, no pulksten 10.00 līdz 18.00; svētdien, 10. februārī, no pulksten 10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: Ls 3 (skolēniem, pensionāriem – Ls 2,5, ģimenes biļete – Ls 7). Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Rīgas izstāžu ceļvedis: Austrālija, metafiziskais reālisms, digitālā māksla un jaunie poļi

* Čaka zvaigžņu kluba izstāžu zālē nesen atklāta latviešu gleznotājas Zitas Sudņikas gleznu izstāde „Mana Austrālija”. Tās darbi tapuši pēdējo gadu laikā Austrālijā, kas

ir mākslinieces mītnes zeme jau pēdējos piecus gadus. Zita Sudņika dzimusi 1958. gadā Rīgā, 1976. gadā beigusi Jaņa Rozentāla Mākslas vidusskolu, bet 1983. gadā Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu. Tagad māksliniece dzīvo un strādā Austrālijā. Viņas gleznas ir neierasti krāsainas, dzīvespriecīgas un spilgtas, tādas pašas, kā Austrālijas daba. Arī darbu tēma ir Austrālijas dabas caurstrāvota - papagaiļi, emu, sarkanā Uluru klints, burvju meži, raibie koki... Izstāde būs skatāma līdz 28. februārim Čaka zvaigžņu klubā (Aleksandra Čaka ielā 109, tieši pretī Ziedoņdārzam, Rīgā). Darba laiks: ik dienas no pulksten 14.00 līdz 18.00, izņemot sestdienas, svētdienas, kā arī Čaka zvaigžņu kluba pasākumu laikā).

* Kalnciema kvartāla galerijā (Kalnciema un Melnsila ielu krustojumā, Rīgā) līdz 5. martam ir būs skatāma mākslinieka, Mākslas akadēmijas Tēlniecības apakšnozares absolventa Paula Pudža personālizstāde „Metafiziskais reālisms”. Apjomīgie ģipša tēli izstādē izkārtoti pa pāriem, tie it kā vēro viens otru, uzturot dialogu starp jautāto un atbildēto. Trīs pāri skatītāju vedina uz pārdomām par trim dvēseles stāvokļiem jeb trim saskares posmiem - vēlmju, kaisles un atkarības, kā arī atziņu posmu. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv .

* Tikai šajās brīvdienās Rīgas grāmatnīcā „Robert’s Books” (Dzirnavu ielā 51a) ir apskatāma pasaules līmeņa digitālās mākslas izstāde, ko organizē Londonas balva digitālajā mākslā „Lumen Prize”. Izstādē tiek demonstrēti 50 labākie konkursantu darbi, kuru vidū ir arī latviešu grafiķes Evas Lilienfeldes (Latvijas Mākslas akadēmija) maģistra darbs „In Silence”. Visi mākslas darbi radīti digitālā formātā – ar datoru, viedtālruni vai planšetdatoru. Sīkāk internetā: www.lumenprize.com.

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) līdz 28. februārim ir skatāma Varšavas Mākslas akadēmijas studentu darbu izstādi „Images of the Academy”. Tajā pārstāvēti desmit jaunie mākslinieki no Varšavas Mākslas akadēmijas Grafikas, Glezniecības un Jauno mēdiju nodaļām. Divdimensiju mākslai Varšavas Mākslas akadēmijā vienmēr bijusi vadošā loma. Grafiskais dizains un glezniecība – virzieni, kuru attīstība lielā mērā notikusi tieši Varšavas Mākslas akadēmijas paspārnē – izceļas ar sevišķi lielu ietekmi uz mākslu Polijā. Sīkāk: www.lma.lv .


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, EPA/LETA, Mārtiņš Plūme/LETA