Demonstrēs dokumentālo filmu, kurā atklās šokējošas detaļas par Čeļabinskas meteorītu
Filmā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem: Vai tiešām tik ikdienišķā veidā virs mūsu galvām var parādīties nāvējoši bīstams kosmisks objekts?
Kultūra
2013. gada 22. februāris, 17:30

Demonstrēs dokumentālo filmu, kurā atklās šokējošas detaļas par Čeļabinskas meteorītu

Jauns.lv

Neseno Čeļabinskas meteorīta nokrišanu dēvē par lielāko pēdējā laika kosmisko katastrofu. Šovakar Pirmā Baltijas kanāla (PBK) skatītāji varēs noskatīties dokumentālo filmu-pētījumu „Čeļabinskas meteorīts. Pēc septiņām dienām”, kurā detalizēti tiks stāstīts par šo pasaules mēroga uzmanību iemantojušo notikumu.

Čeļabinska, 15. februāris, 9:26. Uzņēmumos pilnā sparā rit rīta maiņas darbs. Skolās sākušās stundas. Parasta diena. Taču pēc dažām sekundēm pilsētu satricina sprādzienu sērija. Tā izsvaida automašīnas, norauj mājām jumtus, sagrauj sakaru līnijas, izsit logus piecos tūkstošos ēku. Bailes, panika un neziņa. Palīdzības saucieni, asinis un asaras.

Šo dienu pilsētas iedzīvotāji atcerēsies visu turpmāko mūžu. Tikai pusdienlaikā kļuva zināms, ka debesīs virs pilsētas notikusi unikāla pasaules mēroga dabas katastrofa. Filmā tā tiek detalizēti izvērtēta, stāstīts par tās neviennozīmīgajām sekām, izteiktas šādu norišu atkārtošanās prognozes.  

Raidījumā tiks parādīta eksperimentāla iekārta meteorītu iznīcināšanai. Caur nelūgtā Čeļabinskas viesa prizmu astronomi, vēsturnieki un citu nozaru zinātnieki paraudzīsies uz līdzīgām vērienīgām katastrofām, kas saistītas ar asteroīdu, bolīdu un meteorītu nokrišanu uz zemes. Skatītāji tiks iepazīstināti ar Urālu meteorīta atlūzu detalizētu analīzi, izzinās Čebarkula ezera noslēpumus – tajā iekrita uzsprāgušā meteorīta šķembas.

Filmā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem: Vai tiešām tik ikdienišķā veidā virs mūsu galvām var parādīties nāvējoši bīstams kosmisks objekts? Kādas ir cerības izdzīvot, ja līdzīgs meteorītu uzbrukums atkārtosies? Vai sevi var pasargāt no kosmisko objektu apdraudējuma? Un vai mūsu civilizācija ir gatava visuma mestajiem izaicinājumiem?  

„Čeļabinskas meteorīts. Pēc septiņām dienām” 22. februārī, 22:25, PBK.  

Karlīna Timofejeva, Foto: Publicitātes