Sodīta skola Ikšķilē, kur bērnus baro tikai veģetāri
Pārtikas un veterinārais dienests ar 50 eiro naudassodu sodījis privātskolu Ikšķilē, kur bērniem pasniedz tikai veģetāru ēdienu.
Sabiedrība
2016. gada 19. oktobris, 14:30

Sodīta skola Ikšķilē, kur bērnus baro tikai veģetāri

Jauns.lv

Pirmdiena plašā Latvijas Radio 1 reportāžā tika vēstīts par Ikšķiles Brīvo skolu, kurā bērni nevienā no ēdienreizēm nesaņem gaļas vai zivju ēdienus. Pārtika šajā privātskolā tiek gatavota tikai veģetāra, turklāt uz vietas, nevis pasūtot pie pārtikas gatavošanas uzņēmumiem. Tagad Pārtikas un veterinārais dienests skolu sodījis.

Ikšķiles Brīvā skola ir privāta mācību iestāde ar aptuveni 70 skolēniem. Bērniem tur tiek servēts tikai un vienīgi veģetārs ēdiens, kas paredz gaļas izslēgšanu no ēdienkartes. Audzēkņu vecāki ir informēti par šo skolas politiku, kā arī devuši savu piekrišanu šādam ēdināšanas veidam. Tas nebūt nenozīmē, ka visi skolēni nāk no fanātisku veģetāriešu vai pat vegānu ģimenēm, vēstīja LR1, gluži otrādi - daudzi bērni mājās gaļu ēd, vecāki neliedz. Tikai skolā maltītes veido ēdieni bez gaļas. Šāda sistēma Kristīnes Libertas vadītajā privātskolā ir jau 5 gadus.

Tomēr Ministru kabinenta noteikumi paredz, cik daudz gramu gaļas nedēļā augošam organismam skolā būtu jāuzņem. Pamatojoties uz šiem noteikumiem privātskola nule sodīta ar naudassodu 50 eiro apmērā. Dienests skolā "viesojies" jau vairākas reizes, pirmo reizi izsakot vien brīdinājumu.

Liberta nolēmusi tiesāties par skolas audzēkņu tiesībām skolā nelietot gaļu; Ikšķiles Brīvā skola jau vērsusies tiesā. "Kopš mums ir sava virtuve, mēs ar vecākiem nonācām pie secinājuma, ka mēs vēlamies, lai mūsu skolā gan ētisku, gan ekoloģisku apsvērumu dēļ nebūtu gaļas. Skolā tā tiek aizstāta ar dažādiem pākšaugiem, tāpat arī piena produktiem, un arī olas ir iekļautas mūsu ēdienkartē," skolas direktore pauž portālam skaties.lv.

Kāda audzēkņa mamma portālam Kasjauns.lv pastāstīja, ka tieši veģetārā uztura dēļ izlēma šajā skolā sūtīt savu dēlu. Mājās gaļu ēd ģimenes galva tēvs, bet mamma no tās atteikusies jau pirms 15 gadiem. "Puika pirms diviem gadiem paziņoja, ka viņam gaļa vienkārši negaršo. Iespējams, kādu lomu nospēlēja gadījums, kad mājās noskatījāmies dokumentālo filmu par to, caur kadām zvērībām un mocībām iet dzīvnieki, pirms tie nonāk karbonādē un desās. Taču izvēle neēst gaļu bija dēla paša, ne es, ne vīrs to neietekmējām," stāsta māmiņa.

Kā LR1 reportāžā atzina uztura speciālists Atis Tupiņš, augošam organismam gaļas sniegtie mikroelementi tomēr ir svarīgi bērna attīstībai. Tikmēr skolas direktore uzsver, ka lielu daļu izejvielu audzēkņi sarūpē paši - atnes gan ķiršus, gan mellenes, gan ābolus, un nekādu sūdzību no vecāku puses par nepilnīgu ēdināšanu neesot. Pārtikas un veterinārajā dienestā gan teic, ka nekādi protesti par uzlikto sodu un vecāku paraksti petīcijā neatcels Ministru kabineta noteikumus par to, kas un cik daudz jāēd skolēniem Latvijas mācību iestādēs, pat ja skola ir privāta.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Makare/LETA