Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. martā
Kultūra
2013. gada 8. marts, 11:22

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. martā

Jauns.lv

„Arēnā Rīga” vācu grupa „Gregorian” pasaulslavenā kinomūzikā gregoriāņu kora dziedājumus savienos ar rokmūziku un mūsdienīgiem estrādes ritmiem. Savukārt latviešu un čigānu izpildītāji – brāļi Riči, Dzintars Čīča, Kaspars Antess, Andris Ērglis, Dons, Anmary un citi vienosies mīlestības dziesmās.

Ekstrēmākas izklaides cienītāji var doties uz Siguldu un izmēģināt savus spēkus zemledus peldēšanā. Siguldas Ziemas festivāla laikā arī daudz jestrāki pasākumi – karnevāls, ballīte, dažādi koncerti. Ceļojumā pa pamestām Latgales lauku sētām var doties uz teātri „Dirty Deal Teatro”. Kalnciema kvartālā varēs doties mākslas medībās, bet mākslu baudīt vajadzēs izstāžu zālēs – gan galvaspilsētā, gan provincē.

1. Gregoriāņu kora un rokmūzikas apvienojums „Arēnā Rīga”

„Arēnā Rīga” sestdien, 9. martā, pulksten 19.00 savas pasaules turnejas „The Epic Chants Tour 2013” ietvaros uzstāsies vācu grupa „Gregorian”, atbalstot savu šajā gādā izdoto jauno albumu „Epic Chants”. Albumā ir iekļauti hīti no visu laiku pasaules labākajām filmām. Oriģinālo darbu izpildītāju vidū ir Fils Kolinss, Selina Diona, Pols Makartnijs, Enija Lenoksa, „U2” un citi. Grupas albumā ir iekļautas dziesmas no filmām par Džeimsu Bondu, „Gredzenu pavēlnieks”, „Titāniks” un daudzām citām. Koncertā skanēs arī kompozīcijas no iepriekšējiem grupas albumiem.

Grupas dibinātājs, producents un aranžētājs ir Franks Petersons, kurš pirms tam strādāja ar „Enigma” un līdz šai dienai strādā arī ar britu dziedātāju Sāru Braitmenu.

Vairāk nekā pirms desmit gadiem Franks Petersons iecerēja jaunu projektu „Gregorian”. Solistu meklēšanu viņš sāka Lielbritānijas baznīcu vīru koros, bet par sieviešu solisti grupā kļuva Sāras Braitmenas māsa Amēlija Braitmena. Viņa ideja apvienot gregoriāņu kori un mūsdienīgos estrādes un rokhitus bija visai droša un neparasta, taču pilnībā attaisnojās. Pirmie divi „Gregorian” albumi katrs tika pārdoti vairāk nekā miljons eksemplāros, un turpmākie albumi bija vēl veiksmīgāki.

Grupa aktīvi koncertē un ar katru koncerttūri pilnveido un bagātina savas uzstāšanās ar jauniem efektiem un krāšņu šovu. „Gregorian” ved līdzi visu tehnisko aprīkojumu, ieskaitot jaunas dekorācijas, lāzeru šovu un pirotehniku.

Biļešu cenas: Ls 15 – 35 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com.

„Gregorian”: „Epic Chants Tour 2013”

2. Latvijas dziedošie čigānzēni vienojas mīlas dziesmās

Latvijas skanīgākie čigānpuiši – Kaspars Antess, Dzintars Čīča un brāļi Riči vienojušies kopīgā muzikālajā projektā „Čigānzēni”. Piektdien koncerti Ventspilī, sestdien – Bauskā, bet svētdien – Kauguros. Pēc tam koncertceļojums turpināsies arī pa citām Latvijas pilsētām. Kopā ar solistiem Dzintaru Čīču, Ričiem un Kasparu Antesu muzicēs pianists Anatolijs Livčs, akordeonists Kaspars Gulbis, kontrabasists Viktors Veļičko un bundzinieks Antons Gells.

Programmā būs sirdi plosošas un humoristiskas mīlasdziesmas čigānu un latviešu valodā: „Vijolnieks” Rinaldo un Dzintara Čīčas duetā, „Baltais valsis”, „Ap Jāņiem Mārtiņos”, „Jau sūra elpa” un citi hīti jaunā kvarteta versijā. Īpašs pārsteigums - čigānu mīlas romanču cikls, kurā varēs atpazīt populāras dziesmas no kinofilmas „Tabors aiziet debesīs”. Čīgāzēnu koncertprogramma „Mēs jūs mīlam!” ir īpaši veltīta sievietēm.

Kad pirms diviem gadiem brālēni Dzintars Čīča un Kaspars Antess devās kopīgā koncerttūrē, viņi ne reizi vien uzklausījuši klausītāju jautājumu – kad tad viņi apvienosies ar brāļiem Ričiem. Izrādās, arī Ričus fani mudinājuši apvienoties ar Dzintaru Čīču un Kasparu Antesu. Reiz šie četri čigānzēni satikušies un pašu priekam kopā izdziedājuši čigānu tautasdziesmu pūru. Esot skanējis varen labi. Ilgi gaidītā čigānzēnu apvienošanās nu ir notikusi!

Pirmie „Mēs jūs mīlam!” koncerti notiks piektdien, 8. martā, Ventspils Kultūras centrā pulksten 15.00 un 19.00. Sestdien, 9. martā, pulksten 18.00 koncerts izskanēs Bauskas Kultūras centrā, bet svētdien, 10. martā pulksten 15.00 un 18.30 Kauguru Kultūras namā. Nākamie koncerti: 15. martā – Saldū, 16. martā – Aizkrauklē, 17. martā – Rīgā, 22. martā – Liepājā, 23. martā – Rojā, 5. aprīlī – Jelgavā, 6. aprīlī – Jēkabpilī, 7. aprīlī – Rēzeknē, 12. aprīlī – Valmierā un 14. aprīlī – Alūksnē.

Biļešu cena: Ls 3- 5 („Biļešu paradīzes” tīklā).

„Čigānzēni” dzied par čigānzēnu

3. Koncertprogramma „Mīlestības pieskāriens” ar Andri Ērgli, Anmary, Donu un citiem

Mīlas dziesmu koncertprogrammā apvienojusies vēl viena lielisku dziedātāju blice - Andris Ērglis, Anmary, Dons, Endija Rezgale un Oranžā kora dziedātāji Olga Stupiņa, Anita Levša, Inta Ļaksa un Sergejs Ivanovs. Gaidot pavasari un turpinot pirms trim gadiem aizsākto mīlas melodiju ciklu, viņi izveidojuši koncertprogrammu „Mīlestības pieskāriens” ar kuru sestdien, 9. martā, uzsāk tūri pa Latviju.

Pirmais koncerts sestdien, 9. martā pulksten 19.00 Cēsu kultūras namā „CATA”, otrais svētdien, 10. martā pulksten 16.00 Gulbenes Kultūras centrā. Nākamie koncerti: 14. martā  - Jēkabpilī, 15. martā – Preiļos, 16. martā – Jelgavā, 21. martā – Ādažos, 22. martā – Valmierā, 23. martā – Madonā, 24. martā – Alūksnē, 1. aprīlī – Rojā, 4. aprīlī – Ogrē, 5. aprīlī – Liepājā un 6. aprīlī – Kuldīgā. Koncertos izskanēs muzikāli stāsti par pavasari, mīlestību, sapņiem un kaisli.

Mākslinieki izpildīs liriski smeldzīgas, dvēseliskas un spilgtas latviešu komponistu melodijas, kā arī mīlas dziesmas no Sāras Braitmenas, Andrea Bočelli, Vitnijas Hjūstones, Eltona Džona, Selīnas Dionas, Džoša Grobana un citu pasaulslavenu izpildītāju repertuāra apvienojumā ar koķetām un nebēdnīgi jautrām dziesmām.

Visu dziesmu aranžējumus veidojis komponists Jānis Strazds (taustiņi), kurš kopā ar Māri Kupču (ģitāra), Aivaru Meijeru (bass) un Gundaru Lintiņu (bungas) nodrošinās dziesmu stāsta muzikālo pavadījumu.

Biļešu cenas: Ls 4 – 6 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Koncertprogramma „Mīlestības pieskāriens”

4. „Paspēlēsim mājās” pamestā Latgales sētā

Teātrī „Dirty Deal Teatro” (Maskavas ielā 12/k - 2, Rīgas Centrāltirgus Spīķeros) radošā apvienība „HArF” iestudējusi jaunu izrādi – „Paspēlēsim mājās”, kas būs skatāma sestdien, 9. martā, pulksten 19.00

Izrādes pamatā ir radošās grupas ekspedīcijas un gūtā pieredze viesojoties Latgales pamestajās mājās, kas tiek transformēta eksperimentālā mākslas darbā. Maršrutā Zilupe - Daugavpils mākslinieki devušies divreiz - 2012. gada vasarā un ziemā.

Katrs bērnībā esam spēlējuši tik ļoti iemīļoto spēli „mājās”, ar kuras palīdzību esam centušies iejusties „lielo” ādās un ātrāk pieaugt. Kā mainās spēles noteikumi, ja šo spēli spēlējam, kad esam jau pieauguši? Trīs jaunieši dodas prom no savām mājām, lai nosvinētu Jauno gadu Latgalē kādā pamestā mājā. Kas ir šī māja, kas tajā ir dzīvojis un kā tā ietekmē spēles gaitu? Spēles laikā atdzīvojas un stāstus stāsta lietas, kas piederējušas mājas bijušajiem iemītniekiem.

Radošo grupu „HArF” veido jaunie teātra profesionāļi - režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs un producente Lelde Prūse. Apvienība sevi piesaka kā pieredzes teātris, kas nebaidās atzīt, ka pēta to, kas pašiem ir neskaidrs un neizprasts, nevis runā par jau saprasto un izzināto.

„Paspēlēsim mājās” dramaturģiju veidojis Edgars Niklasons, izrādē spēlē jaunie aktieri Laura Atelsone, Kaspars Zāle un Laura Zunda. Izrādes īpašo noskaņu radījuši komponists Kristaps Rasims un gaismu mākslinieks Jānis Sniķers.

Biļešu cena: Ls 6; skolēniem, studentiem, pensionāriem - Ls 4 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dirtydeal.lv .

Radošās apvienības „HArF” ekspedīcija „pamestajā” Latgalē

5. Ziemas karnevāls Siguldā

Šajā nedēļas nogalē sola ziemīgu laiku un tas noteikti ir iemesls ļauties ziemas priekiem ikgadējā Ziemas festivālā Siguldā. Sestdien, 9. martā, Siguldā ir Ziemas festivāla noslēguma diena, kurā notiks vairāki vērienīgi pasākumi:

* Pulksten 10.00 Matiņu ezerā sāksies ziemas pelde. Pulksten 10.30 – paraugdemonstrējumi zemledus peldēšanā, bet no pulksten 10.45 līdz 11.30 un no 12.00 līdz 14.00 notiks lielā Festivāla pelde.

* No pulksten 11.00 līdz 13.00 Šveices ielā pie Bobsleja un kamaniņu trases norisināsies Sniega tēlniecības čempionāts. Visi varēs pārbaudīt savus spēkus un izveidot savu sniega skulptūru no sapresētiem sniega kubiem, radot mākslas darbu.

* Siguldas Stacijas laukumā no pulksten 12.00 līdz 15.00 neformālā jauniešu grupa „Siguldas ielu nācija” un deju kompānija „JV Clubs” piedāvās kustību un pārsteigumu performances. Pulksten 11.50 „JV Clubs” profesionāli dejotāji un atbalstītāji Stacijas laukumā rīkos zibakciju. Pulksten 13.00 varēs aplūkot Siguldas ielu nācijas un parkour pārsteigumus. Pulksten 14.18 „JV Clubs” profesionāli dejotāji prezentēs ziemas hip - hop dejas.

* Pirmo reizi Siguldas novada iedzīvotāji un viesi tiek aicināti ļauties brīnumainām pārvērtībām un piedalīties III Ziemas festivāla noslēguma karnevālā „Nu tik būs krāsas!” pulksten 18.00 Siguldas Viesnīcas laukumā. Dažādu pasaules karnevālu elpas un latviešu maskošanās tradīciju sinerģijā tiks radīts šis pirmais Siguldas Ziemas festivāla karnevāls. Uz lielās skatuves uzstāsies bungu ritma grupa „Sambe De Riga”, salsas dejotāji, folkloras kopā „Dandari”, būs Ķīnas lauvu paraugdemonstrējumi un jautra ziemas ballīte.

* Siguldā ir atklāta arī izstāde, kurā ir unikāla iespēja apskatīt Olimpisko spēļu inventāru, sportistu medaļas un ekipējumu. Piemēram, Latvijas Olimpiskā komiteja pirmo reizi tajā apskatei devusi visus Starptautiskās Olimpiskās komitejas uzaicinājumus Latvijai piedalīties Olimpiskajās spēlēs un Olimpiskās lāpas. Izstāde Siguldas novadā ir pirmā vieta Latvijā, kur var apskatīt Londonas Olimpisko spēļu lāpas kausu – Latvijas daļu no Londonas Olimpisko spēļu lāpas, kuru veidoja 204 mazas dalībvalstu Olimpisko komiteju lāpas. Izstāde būs skatāma līdz 17. aprīlim.

No Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas sestdien, 9. martā, pulksten 10.37 uz Siguldu dosies speciāls Kamanu ekspresis. 9. martā Siguldā gaidāmi vēl daudzi citi pārsteigumi, tāpēc skatieties izvērstāku programmu internetā. Sīkāk internetā: www.sigulda.lv.

6. Mākslas medības Kalnciema kvartālā

Rīgā, Kalnciema ielas kvartālā (Kalnciema un Melnsila ielu krustojumā, Pārdaugavā) sestdien, 9. martā, sākas gadskārtējās „Mākslas medības”. Pulksten 12.00 Kalnciema kvartālā sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju tiks atklātas ikgadējās „Mākslas medības”, kas ir jauno mākslinieku darbu izstāde un pārdošana un ilgs līdz 28. martam. „Mākslas medības” ir jauno mākslinieku popularizēšanas platforma un mākslas darbu pieejamības nodrošināšana plašam interesentu lokam.

Atklāšanas laikā Kalnciema kvartāls kopīgi ar Latvijas Mākslas akadēmiju izvēlēsies vienu darbu, kura autoram tiks piešķirta balva – iespēja rīkot personālizstādi Kalnciema kvartāla galerijā. Pasākuma laikā varēs satikt pašus māksliniekus, kā arī saņemt konsultācijas par darbu izvēles jautājumiem un piedalīties radošajās darbnīcās.

Kolekcija ar vairākiem simtiem Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbu regulāri tiks papildināta ar jauniem darbiem. „Mākslas medības” būs atvērtas Kalnciema kvartāla galerijā un Vīnu veikala zālē katru dienu no pulksten 12.00 līdz 22.00, izņemot svētdienas.

Jāteic, ka jau iepriekšējos gados „Mākslas medības” guva plašu atsaucību sabiedrībā un, līdzīgi kā Latvijas Mākslas akadēmijas gadatirgū „Jarmarka”, cilvēki labprāt iegādājās mākslas darbus, kā arī pirmie varēja uzminēt, kuri autori būtu labs ieguldījums nākotnē.

Paralēli „Mākslas medībām” 9. martā no pulksten 10.00 līdz 16.00 norisināsies arī tradicionālais zemnieku un amatnieku tirdziņš. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: nogrimusī bibliotēka, nelīdzgalam, leļļu kofermājiņas un veci vīriešu krekli

* Mākslas muzeja „Rīgas Birža” Boses zālē (Doma laukumā 6, Vecrīgā) līdz 21. aprīlim var apskatīt mākslinieces Ileanas Floresku fotogrāfiju izstāde „Nogrimusī bibliotēka”. Ileanas Floresku (1960.) inscenētā tēma ir Vidusjūras ūdeņos grimstoši pasaules literatūras šedevri un sava laika ievērojamu personību rakstu izdevumi. Māksliniece fotogrāfijās mēģina fiksēt brīdi, kad ūdens transformē grāmatu, ar katru mirkli arvien vairāk to sapludinot ar apkārtni un brīžiem nejauši „atšķirot” kādu lappusi.

Stāsts ir par cilvēces atmiņu, kuru glabā Servantesa, Šekspīra, Bairona un Puškina darbi, bet kuru izmaina laika ritējums, liekot aizmirst kādreiz aktuālo un negaidīti izceļot nepamanīto. Ileana Floresku ir dzimusi Asmerā, Eritrejā. Viņas māte ir itāliete, tēvs rumānis. Vēlāk ģimene pārcēlusies uz dzīvi Itālijā. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Rīgas mākslas galerijā „Pegazs” (Rūpniecības ielā 18) ir atklāta divu mākslinieču – gleznotājas Ievas Liepiņas un keramikas mākslinieces Ilonas Soļaņikas izstāde, kurā atspoguļots radošais „Nelīdzgalam” sindroms.

Tuvojoties pavasarim, galerija „Pegazs” piedāvā ieslīgt jūtīgu, trauslu ziedformu pasaulē izstādē, kurā apskatāmas gleznas ar figūru un vasaras nostaļģijas elementiem, kā arī smalko „Herend” porcelānu, kurš tapis Starptautiskajā Keramikas Rezidencē, Ungārijā. Sīkāk internetā: www.galerijapegazs.lv.

* Līdz 26. martam Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvērī 13, Rīgā) notiks nu jau par tradīciju kļuvusī studentu darbu izstāde „Mākslas akadēmijas dienas”. Izstāde ir daļa no Atvērto durvju dienu programmas, kuru laikā ikviens interesents ir aicināts tuvāk iepazīt Latvijas Mākslas akadēmiju – aplūkot studentu darbus, apmeklēt prezentāciju dienu un doties ekskursijās uz Akadēmijas nodaļām. Izstādē ir pārstāvētas visas 14 Mākslas akadēmijas apakšnozares, kā arī Zīmēšanas katedra, kas nodrošina zīmēšanas studijas visu nodaļu studentiem. Eksponēti pēdējo gadu spilgtākie studentu darbi – gan studiju darbi, gan bakalaura un maģistra programmu diplomdarbi. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Rīgas Rātsnama pirmā stāva foajē atklāta Latvijas Leļļu mākslas muzeja ceļojoša izstāde „Kofermājiņu ceļojums”. Ekspozīcija būs aplūkojama līdz 15. aprīlim. 2012. gada sākumā Leļļu Mākslas muzejs, zaudējot telpas, bija nonācis izvēles priekšā – vai nu pārtraukt muzeja darbību vai domāt jaunu tā pastāvēšanas veidu. Pakojot muzeja ekspozīciju kastēs un koferos, māksliniecei, privātmuzeja vadītājai Inārai Liepai dzima ideja par ceļojošā muzeja izveidi, un nu koferi uz laiku ir kļuvuši par leļļu un rotaļlietu „kofermājiņām”. Sīkāk internetā: www.riga.lv.

* Madonas muzejā (Skolas ielā 10a) tikai līdz 17. martam ir apskatāma mākslinieces Ingrīdas Zāberes kolekcijas izstāde „Cita Klasika”, kas izgatavota no lietotiem vīriešu krekliem un žaketēm, tos neārdot, negriežot un nekrāsojot. Kolekciju veido svārki, blūzes un kleitas no krekliem, mēteļi no žaketēm. Aksesuāri un apģērbu detaļas veidotas no veciem rokas pulksteņiem, kas savākti metāla nodošanas punktos. Tie zīmīgi norāda ne tikai uz aizgājušo laiku, bet arī šī brīža laika garu, kas liek pārskatīt esošās vērtības. Sīkāk internetā: www.madonasmuzejs.lv.

Ingrīdas Zāberes kolekcijas „Cita Klasika” prezentācija Berlīnē


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Shutterstock