Dīvainības Jelgavas un apkārtējo novadu pašvaldību vēlēšanu sarakstos
Jelgavā un apkārtnē ne pajokam noritēs cīņa, lai no troņa nogāztu zemsaviešu „mafiju”. Viens otrs šī iemesla dēļ piedāvā pat bezmaksas auksto un silto ūdeni, lai visi jelgavnieki varētu pirtī pērties bez bēdu.
2013. gada 23. aprīlis, 16:30

Dīvainības Jelgavas un apkārtējo novadu pašvaldību vēlēšanu sarakstos

Jauns.lv

Zemgales lielākās pilsētas vēlētāju balsis zvejos deviņas partijas, no kurām dažas piedāvā gluži vai piena upes ķīseļa krastos, piemēram, auksto un karsto ūdeni bez maksas, kā arī veselības aprūpi par brīvu. Jelgavas un apkārtnes novadu opozīcijas partijām gan ir viens kopējs mērķis – no troņa jāgāž zaļzemnieku „mafija”.

Jelgavas domes vēlēšanās par 15 deputātu krēsliem sacentīsies deviņu partiju saraksti („Vienotība”, „Saskaņas centrs”, ZZS, LSDSP, Atdzimšanas partija, „Visu Latvijai!-TB/LNNK”, Reformu partija, Reģionu alianse un Atdzimšanas partija), kuros kopumā ir iekļauti 137 deputātu kandidāti. Protams, ka vairums no partijām nolēmušas no troņa gāzt ilggadējo Jelgavas mēru – zaļzemnieku Andri Rāviņu, kuru nu opozīcija vaino teju vai visos pasaules grēkos – gan par nebūšanām Jelgavas autobusu parkā, bedrainajām ielām, nebūšanām komunālajā saimniecībā un izšķērdību būvējot Mītavas tiltu.

Sola bezmaksas ūdeni, ja tajā ir pārāk daudz metāla

Visodiozākie cīnītāji pret Jelgavas domes pašreizējo vadību  ir tēvs un dēls – namu apsaimniekotājs Roberts ar savu atvasi Aigaru Egli, kuri jelgavniekiem labi pazīstami pēc daudzajām skaļajām protesta akcijām – mītiņiem, piketiem un tiesas sēdēm, iestājoties pret pilsētas varu, kura, pēc viņu domām, jelgavniekus dzen izmisumā un nabadzībā. Lai panāktu taisnību zemes virsū tēvs ar dēlu nodibinājuši Latvijas Atdzimšanas partijas Jelgavas nodaļu un no tās ar pirmajiem numuriem startēs vēlēšanās.

Jāteic gan, ka iepriekšējās vēlēšanās tēvam Robertam nav izdevies iekļūt Jelgavas rātē. Varbūt pie vainas ir bijis tas, ka viņš pagājušajās vēlēšanās startēja no tādām sīkpartijām kā Sporta partija un „Par Dzimteni!”. Atdzimšanas partija ar nav diez ko diža, bet plāni un solījumi tai ir grandiozi.

Starp Atdzimšanas partijas pamatmērķiem ir bezmaksas veselības aprūpe un zāles, tostarp pašvaldības aptiekas izveide, atteikšanās no maksas par silto un auksto ūdeni, ja tas satur lielu dzelzs daudzumu un citus piemaisījumus, apkures rēķinu samazināšana, bezmaksas pulciņi personām līdz 18 gadu vecumam un tā tālāk. Pēc Aigara Egles teiktā potenciālajiem vēlētājiem to daļēji varēs nodrošināt, likvidējot pašvaldības avīzi „Jelgavas Vēstnesis”.

Partijas programma sola zelta kalnus: „Nebūs  pacienta nodevu par ārsta apmeklējumu. Nekādi maksājumi par pacienta analīžu vai cita veida veselības stāvokļa diagnosticēšanai. Bezmaksas zāles, ko ārsts ir izrakstījis pacientam. Jelgavas pašvaldībai jāsedz visi izdevumi no budžeta.

Jelgavas iedzīvotājiem nav jāmaksā par silto un auksto ūdeni, kuru nav iespējams lietot ikdienas uzturā (satur lielu  dzelzs daudzumu un citus piemaisījumus). Cilvēki neiegādājas veikalā produktus, kurus nav iespējams lietot ikdienas  uzturā. Tad kāpēc  Jelgavas iedzīvotājiem jāmaksā par pakalpojumu, kuru nevar izmantot?”

Savus cēlos nodomus Atdzimšanas partija jelgavniekiem klāsta uz ielu stūriem un namu kāpņu telpās. Jelgavas pašvaldības policija pagājušajā mēnesī esot saņēmusi vairākas sūdzības par Atdzimšanas partijas priekšvēlēšanu aktivitātēm. Aspazijas bulvārī iedzīvotājos neapmierinātību izraisīja nama pagalmā sapulcējušies partijas biedri, kuri bija sarīkojuši priekšvēlēšanu mītiņu. Tāpat arī Māras ielā pie kāda nama kāpņu telpas Atdzimšanas partijas biedri sevi reklamēja visiem garāmgājējiem. Savukārt pašvaldības policijai visiem nācās skaidrot, ka „Priekšvēlēšanu aģitācijas likums nosaka, ka aģitācijas veicējam ir tiesības priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai publiskās lietošanas ārtelpās uzrunāt vēlētājus, dalīt bukletus, avīzes un citus priekšvēlēšanu materiālus”.

Jelgavā ir uzradusies vēl viena mazzināma partija - „Alternatīvie”, kurā pārsvarā sapulcējušies krievvalodīgie. Viņu programmā nekas ekstraordinārs nav minēts, pārsvarā tās programma neatšķiras no pārējām programmām, kuras sola demokrātiju, labklājību un skaistu dzīves vidi. Tomēr „Alternatīviem” vienam otram var sajaukt galvu, jo partijas nosaukums ir gaužām līdzīgs partijas „Alternative” nosaukums. „Alternative” gan Jelgavā nestartēs - tā ir savulaik no „Saskaņas centra” izdzītā eiroparlametārieša Aleksandra Mirska partija, kura startēs Daugavpils domes vēlēšanās.

Sprūdža kādreizējais padomnieks tēmē uz Jelgavas domi

Lielo „latviešu partiju” sarakstos īpaši odiozas personas neatrast. To līderi pārsvarā ir pašreizējie Jelgavas domes deputāti vai pašvaldības amatpersonas. Piemēram, ZZS saraksta līderis ir pašreizējais mērs Andris Rāviņš, pret kuru cīnīsies viņa pašreizējie kolēģi pilsētas domē no citām partijām. Arī no Rīgas apriņķa apvienības izaugusī Reģionālā alianse, kuras līderis ir pašreizējais domes kvēlais opozicionārs Dainis Liepiņš. Interesanti, ka alianses sarakstā ar pēdējo – 15. numuru  startē sabiedrisko attiecību speciālists Kristians Rozenvalds, kurš pērn pusgadu nostrādāja par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (Reformu partija) padomnieku sabiedrisko attiecību jomā. Rozenvaldam neizdevās uzfrišināt Sprūdža tēlu. Vai ar Reģionu aliansi viņam veiksies citādāk, zināsim jau pēc mazliet vairāk nekā mēneša.

Krievu partijas Zemgalē cieš neveiksmi

Jau pirms vēlēšanām var teikt, ka tā saucamās radikālās krievu partijas Jelgavā un apkārtnē cietušas fiasko. Lindermana partija „Par dzimto valodu” esot Jelgavas vēlēšanu komisijā interesējusies, kā iesniegt sarakstu, bet pēc tam izgaisusi tālēs zilajās un par sevi vairs nav devusi ziņu.

Tāpat PCTVL Jelgavas nodaļas vadītājs Valērijs Buhvalovs presei bez sīkākiem paskaidrojumiem paziņojis, ka partija šogad nekandidēs ne Jelgavas pilsētas un novada, ne Ozolnieku pašvaldības vēlēšanās. Tas nozīmē, ka šai Zemgales pusē radikālajām krievvalodīgo partijām atbalsta nav.

Toties „Saskaņas centrs” ir kareivīgi noskaņots ne tikai cīņai ar konkurentiem, bet arī cīņai ar saviem iekšējiem ienaidniekiem. Par pagājušajā mēnesī Jelgavā notikušo saskaņiešu kopsapulci vietējā prese rakstīja: „Balagāns. Farss. Teātris. Tādus un līdzīgus epitetus nācās dzirdēt no atsevišķiem partijas „Saskaņa” biedriem pēc kopsapulces. Par sarakstā iekļuvušajiem priecājās vien nodaļas vadītājs Ivars Jakovels un viņam pietuvinātie cilvēki, kas plaši tajā pārstāvēti, neņemot vērā ne etnisko piederību, ne izglītību, ne pieredzi pašvaldības darbā un izpratni par to.” No saskaņiešu saraksta esot izmesti pašreizējie Jelgavas domes deputāti un viņiem neesot skaidrs, kāpēc tas tā noticis.

Sportiskās priekšvēlēšanu cīņas Jelgavas novadā

Varbūt ne ar tik populistiskiem saukļiem kā bezmaksas ūdens un medikamenti, bet sīva cīņa būs arī Jelgavas novada domes vēlēšanās, kur daudzi no amata cer nogāzt novada mēru Ziedoni Cauni, kurš pēdējos pāris gados vietējos tracinājis gan ar malu medībām un piknikiem tautas sēru dienā, gan ar sava auto novietošanu invalīdu stāvvietās un preses lamāšanu. Protams, ka viņš būs ZZS saraksta līderis, bet citu sarakstu līderi ar sportisku azartu cīnīsies pret viņu.

Kopumā par Jelgavas novada 17 deputātu vietām cīnīsies 98 kandidāti no sešiem sarakstiem (ZZS, „Saskaņas centrs”, „Visu Latvijai!-TB/LNNK”, Reģionu alianse, Reformu partija un „Vienotība”).

Laikam jau saprotot, ka cīņa būs nopietna, partijas cīnīsies ar sportiskiem saukļiem. Piemēram, „Saskaņas centrs” savā sarakstā iekļāvis vienu no jaunākajiem deputātu kandidātiem – 1994. gadā dzimušo Kristapu Vinteru, kurš pirms pāris gadiem kļuva par Eiropas BMX čempionu un kurš mācās Jelgavas Valsts ģimnāzijā.

Tie, kuri nevar uzrādīt čempiona cienīgus rezultātus starptautiskajā arēnā, mēģina gozēties citu sasniegumu saulītē. Tā, piemēram, „Vienotības” Jelgavas novada saraksta līderis, Rīgas motormuzeja tehniskais direktors Madars Lasmanis apbraukājis novada pagasta kultūras namus, vietējos aicinot bez maksas noskatīties filmu „Sapņu komanda”. Vairums sanākušo tikai pirms seansa uzzināja, ka vispirms nāksies noklausīties lekciju, ka filmu viņiem uzsaucis kandidāts uz novada mēra krēslu Madars Lasmanis. Šis gadījums licis saausīties politiķu aģitācijas kontrolētājiem.

Zaļzemnieku kašķis Ozolniekos

Pret zemsaviešiem opozicionāriem būs jācīnās arī otrā Jelgavai līdzāesošajā novadā – Ozolniekos, kurus tagad vada bijušais tautpartijietis, bet pirms četriem gadiem no Zemnieku savienības saraksta ievēlētais Māris Ainārs. Viņš gan vairs uz novada mēra amatu nekandidēs un savā vietā rosina ievēlēt Latvijas Šķirnes zirgu audzētāju asociācijas valdes priekšsēdētāju Gunti Rozīti.

Interesanti, ka atšķirībā no kaimiņu novada un pilsētas, Ozolniekos nav izveidojies zaļzemnieku tandēms – tur gan Zemnieku savienība, gan Zaļā partija startē ar atsevišķiem sarakstiem.

Ozolnieku domē jāievēl 15 deputāti, uz kuru vietām kandidē politiķi no sešiem sarakstiem („Visu Latvijai!-TB/LNNK, Reformu partija, Latvijas Zemnieku savienība, Zaļā partija, „Vienotība”, „Saskaņas centrs”, kuros kopumā iekļauti 83 kandidāti.


Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens/LETA