Sabiedrība
2013. gada 29. aprīlis, 08:53

Latvijā ir sešas studiju programmas ar oficiālo kopīgo programmu statusu

Jauns.lv

Latvijā patlaban ir sešas studiju programmas, kurām ir oficiālais kopīgo programmu statuss.

Kā atklāja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), tiek īstenotas arī citas, bet tām nav oficiālā kopīgo programmu statusa.

Augstskolu šobrīd īstenotās kopīgās studiju programmas ar ārvalstu institūcijām ir trīs. Akadēmiskā maģistra programma "Kreativitāte un inovācijas izglītībā", ko īsteno Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) sadarbībā ar Vācijas Universitāti (University of Applied Management). Akadēmiskā maģistra programma "Eiropas izglītības vadība", ko īstenos RPIVA sadarbībā ar Vācijas augstskolu un doktora studiju programma "Starptautiskās un Eiropas tiesības", ko īstenos Rīgas Juridiskā augstskola un Kopenhāgenas Universitāte.

Ir arī kopīgās studiju programmas ar Latvijas augstskolām - doktora programma "Sociotehnisko sistēmu modelēšana", kuru kopīgi īstenos Rēzeknes Augstskola un Vidzemes Augstskola, akadēmiskā maģistra studiju programma "Starpkultūru ģermānistika", kuru kopīgi īsteno Latvijas Universitāte un Ventspils Augstskola, kā arī profesionālā maģistra studiju programma "Veselības vadība", ko īsteno Rīgas Stradiņa universitāte un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa augstskola.

Kā norāda ministrijā, augstākās izglītības telpā ir vērojama arvien aktīvāka augstākās izglītības institūciju vēlme izstrādāt un īstenot kopīgas studiju programmas ar citu akreditētu augstākās izglītības iestādi Latvijā vai attiecīgas valsts atzītu augstākās izglītības iestādi ārvalstī, ar kuru ir noslēgta attiecīga rakstveida vienošanās par kopīgas studiju programmas izstrādi un īstenošanu.

Jau vēstīts, ka aprīļa vidū valdība atbalstīja kārtību, kādā izsniedzami valsts atzīti augstāko izglītību apliecinoši izglītības dokumenti, kas sniedz Latvijas augstskolām un koledžām tiesības izsniegt arī kopīgos diplomus. IZM izstrādāja Ministru kabineta (MK) noteikumus "Kārtība, kādā izsniedzami valsts atzīti augstāko izglītību apliecinoši izglītības dokumenti", kas regulē arī Latvijas augstskolu sagatavoto kopīgo diplomu izsniegšanas kārtību.

Noteikumi nosaka, ka kopīgos diplomus sagatavo un izsniedz tā augstākās izglītības iestāde, kurā tiek pieņemts lēmums par grāda vai/un kvalifikācijas piešķiršanu konkrētai personai. Īstenojot kopīgās studiju programmas, augstākās izglītības iestādes ir tiesīgas neizsniegt kopīgo diplomu, bet katra savu diplomu par iegūto augstāko izglītību. Šādā gadījumā diploma pielikumā papildus norāda visu partnerinstitūciju nosaukumus, noslēgtās vienošanās datumu un vietu, studiju programmas sastāvdaļas, uzrādot, kurā partnerinstitūcijā konkrētā sastāvdaļa ir apgūta, kā arī citu būtisku papildinformāciju.

LETA