Cēsīs plāno ražot skaņu plates
Cēsīs plāno atvērt skaņu plašu rūpnīcu (attēlā - vinila plašu fabrikā Čehijā).
Novadu ziņas
2017. gada 21. janvāris, 06:05

Cēsīs plāno ražot skaņu plates

Jauns.lv

Cēsīs plānots izveidot rūpnīcu, kur ražos atkal modē nākušās skaņu plates, vēstī "Kas Jauns Avīze".

SIA "Mango Vinyl Press" pārstāve Sabīne Brice telekanālam LNT pastāstījusi, ka pirmās plates iecerēts iespiest šā gada otrajā pusē. “Vinila ražošana ir ļoti delikāts process, kas pielīdzināms amatniecībai. Līdz ar to mēs ļoti fokusējamies uz to, lai būtu spējīgi ražot kvalitatīvu preci,” uzsver Brice.

Galvenais tirgus būs Eiropa un ASV, kur pieprasījums būtiski pārsniedz kvalitatīvu plašu piedāvājumu. Jaunajai ražotnei piesaistīti arī bijušās Rīgas plašu rūpnīcas "Melodija" speciālisti. "Mango Vinyl Press" izveidota 2015. gada decembrī, vienīgā īpašniece ir Zane Kurzemniece.

“Rūpnīcas vairs nespēj saražot pieprasīto, un ir jāstāv milzīgās rindās. Tiek atvērtas jaunas rūpnīcas – nupat atvērta rūpnīca Tartu, Igaunijā, kurā arī jau ir rinda,” vēsta mūzikas apskatnieks, skaņu plašu kolekcionārs Uldis Rudaks.

Ārzemēs pagājušais gads vinila ierakstu izdevējiem un tirgotājiem bijis ļoti veiksmīgs – kompaktdisku pārdošanas apjomi arvien krītas, bet pārdoto plašu skaits strauji pieaug. Lielbritānijā pērn pārdoti 3,2 miljoni albumu vinila formātā – par 53% vairāk nekā 2015. gadā un visvairāk 25 gadu laikā.

Trīsdesmit pērn visvairāk pirkto vinila albumu vidū bija piecas Deivida Bovija plates, tostarp jau pēc viņa nāves izdotā Blackstar ieņēma pirmo vietu.

Kasjauns.lv/Foto: Vida Press