Kultūra
2016. gada 29. oktobris, 12:03

"Pērs Gints" arī uz baleta skatuves. Ierodas pat prezidents ar kundzi. FOTO

Jauns.lv

Dienu pēc tam, kad Latvijas Nacionālajā teātrī notika Viestura Kairiša iestudētā „Pēra Ginta” izrāde, Latvijas Nacionālajā operā un baletā notika šāda paša nosaukuma baleta pirmizrāde. Liela daļa skatītāju bija pārcēlušies no teātra uz Operas namu.

28. oktobrī notikusī Latvijas Nacionālā baleta izrāde „Pērs Gints” bija šīs sezonas pirmā baleta pirmizrāde. Iestudējumu „Pērs Gints” kā laikmetīgo baletu veidoja horeogrāfs Edvards Klugs, izmantojot Edvarda Grīga mūziku. Jauniestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš, diriģents – Farhads Stade, scenogrāfs – Marko Japels, kostīmu mākslinieks – Leo Kulašs, bet gaismu mākslinieks – Tomažs Premzls.

Titullomu izrādē atveido Arturs Sokolovs, Antons Freimans vai Kristaps Jaunžeikars. Lomās - Baiba Kokina, Viktorija Jansone, Elza Leimane, Sabīne Guravska, Alise Prudāne, Annija Kopštāle, Jūlija Brauere, Laine Paiķe, Andris Pudāns, Raimonds Martinovs, Viktors Seiko un citi. Mūziku atskaņo LNO orķestris, iestudējumu papildina arī Latvijas Nacionālās operas kora dziedājumi, klavieru solo un lugas teksta fragmenti norvēģu valodā.

  Baletu „Pērs Gints” Edvards Klugs radījis, iedvesmojoties no Henrika Ibsena pasaulslavenās drāmas un Edvarda Grīga mūzikas. Dēkainis un laimes meklētājs Pērs Gints pēc daudziem piedzīvojumiem tālās pasaules malās kā vecs vīrs atgriežas mājās, kur viņu vienmēr gaidījusi uzticīgā Solveiga.

Pirmizrādes viesu vidū bija Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni, būvuzņēmējs Guntis Rāvis ar dzīvesbiedri, LMT prezidents Juris Binde, miljonāri Jānis un Mārīte Koli, zinātnieks Ivars Kalviņš ar kundzi, kā arī daudzi citi sabiedrībā zināmi ļaudis.

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders, Andris Tone