Ināra Vilkaste saistībā ar KNAB prettiesisko rīcību vēršas Eiropas Padomē
Ināra Vilkaste cer, ka šis pamudinās GRECO izpētīt reālo situāciju, kas Latvijā slēpjas aiz skaļajiem korupcijas apkarošanas lozungiem.
112
2013. gada 25. jūnijs, 17:16

Ināra Vilkaste saistībā ar KNAB prettiesisko rīcību vēršas Eiropas Padomē

Jauns.lv

Uzņēmēja Ināra Vilkaste ar iesniegumu ir vērsusies Eiropas Padomes organizācijā „Group of States against corruption” (GRECO), lai panāktu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja prettiesiskās rīcības izvērtēšanu starptautiskā līmenī.

„Ņemot vērā KNAB pārkāpumus un patvaļu pret mani vairāk nekā septiņu garumā, kā arī to, ka Ģenerālprokuratūra uz manām un advokātu sūdzībām ar reāliem pierādījumiem nereaģē, uzskatu, ka atbilstošus mērus jāpieņem starptautiskai institūcijai,” skaidroja uzņēmēja Ināra Vilkaste.

Vilkaste pauda cerību, ka šis pamudinās GRECO izpētīt reālo situāciju, kas Latvijā slēpjas aiz skaļajiem korupcijas apkarošanas lozungiem, un rosināt pārmaiņas Latvijas normatīvajos aktos, lai mazinātu KNAB patvaļu.

„Lai arī likumā ir noteikts, ka KNAB uzrauga Ministru kabinets, tomēr vēl nesen savā atbildē organizācijai „Taisnīgumu Inārai” premjers norādīja, ka viņam nav pilnvaru iniciēt KNAB darbinieku rīcības likumības pārbaudi – šādas tiesības esot Ģenerālprokuratūrai. Tikmēr Ģenerālprokuratūra regulāri ieņem KNAB aizstāvošu pozīciju vai arī uzdod izvērtēt iesniegumus par KNAB darbinieku pārkāpumiem pašiem pārkāpējiem. Kā lai šo citādāk sauc, ja ne par patvaļu,” komentēja Vilkaste.

Iesniegumā GRECO uzņēmēja Ināra Vilkaste norāda uz tādiem KNAB pārkāpumiem kā privāto sarunu noklausīšanās un izsekošana jau kopš 2005.gada; mēģinājumi izspiest un safabricēt dažādu personu liecības pret I.Vilkasti un citiem viņas ģimenes locekļiem; sistemātiska tiesiskā vajāšana.

„Šī ir tikai aisberga redzamā daļa. Jāmin, ka laikā, kad Štālbergs izspieda no manis naudu, manu ģimenes locekļu dzīvības tika apdraudētas, KNAB noklausījās manas sarunas, taču neko nedarīja, lai šos noziegumus novērstu. Šī bezdarbība un vēl arī citi pierādījumi, kas ir manā rīcībā, rosina pamatotas bažas, ka KNAB darbinieki patiesībā līdzdarbojas ar noziedzniekiem, piegādājot tiem nepieciešamo informāciju,” skaidroja Vilkaste.

Tostarp arī bijušais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis intervijā „Neatkarīgajai Rīta Avīzei” 20.jūnijā izteicās, ka „nu jau viņš ir pilnīgi pārliecināts, ka KNAB ir represīva politiskā iestāde, kura strādā noteikta politiskā spēka un to atbalstošo ekonomisko grupējumu interesēs.”

Vilkaste iesniegumā GRECO lūdz izvērtēt KNAB rīcības atbilstību Eiropas Padomes Ministriju komitejas 1997.gadā 6.novembrī apstiprinātajām vadlīnijām cīņai pret korupciju, sniegt savu viedokli par situāciju, kuru apraksta I.Vilkaste un rīkoties atbilstoši savai kompetencei.

Eiropas Padome 1999.gadā nodibināja GRECO, lai monitorētu, vai dalībvalstis ievēro Padomes pretkorupcijas standartus. Vienlaikus GRECO palīdz identificēt tās jomas (saistībā ar cīņu pret korupciju), kuras nepieciešams uzlabot, veicot izmaiņas nacionālajos normatīvajos aktos, procesos un institucionāli.

Karlīna Timofejeva/Foto: Edijs Pālens/LETA