Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Latviešu alpīniste Natālija Zeņina laimīgi izglābjas no terorakta Pakistānā
Asiņainā terora aktā svētdien nogalināti desmit alpīnisti. Grupas sastāvā bija arī latviete Natālija Zeņina, kas notikuma brīdī bija ārpus bāzes un veiksmīgi izglābusies.
Sabiedrība

Latviešu alpīniste Natālija Zeņina laimīgi izglābjas no terorakta Pakistānā

Jauns.lv

Svētdien, 23.jūnijā, Nangaparbata kalna bāzes nometnē Pakistānā bruņotā uzbrukumā tika nogalināti 10 ārvalstu tūristi, alpīnisti, no kuriem viens ir Lietuvas pilsonis, trīs Ukrainas, divi Slovākijas, divi Ķīnas pilsoņi, viens ASV un Ķīnas dubultpilsonis, viens Nepālas pilsonis, kā arī viņu gids – Pakistānas pilsonis. Atbildību par uzbrukumu uzņēmies sunnītu kaujinieku grupējums "Jundullah".

Latviešu alpīniste Natālija Zeņina laimīgi izglābj...

Starp alpīnistiem bija arī Latvijas pilsone Natālija Zeņina, kas notikuma brīdī laimīgas sagadīšanās dēļ bija devusies ārpus bāzes. Pašlaik ar Ārlietu ministrijas konsulārā dienesta un Latvijas goda konsulu Pakistānā palīdzību, jo uzbrucēji nozaga gan naudu, gan dokumentus, Natālija ir devusies ceļā uz Latviju.

Natālija Zeņina ir pieredzējusi alpīniste, kas ir pirmā no Latvijas un Baltijas valstīm, kas ieguvusi „Sniega Leoparda” nosaukumu. To piešķir par uzkāpšanu piecās virsotnēs, kas savulaik skaitījās augstākās bijušās PSRS teritorijā. Šīs piecas augstākās virsotnes līdz šim sasniegušas vien divdesmit divas sievietes, rakstīts piedzīvojumu aģentūras mājaslapā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicina visus tos Latvijas iedzīvotājus, kuri īslaicīgi (līdz trīs mēnešiem) izbrauc no Latvijas, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, lai krīzes gadījumā konsulārie darbinieki varētu operatīvi sazināties ar ceļotājiem.

Ekspedīcijas sastāvs.
Ekspedīcijas sastāvs.

„Reģistrējoties Konsulārajā reģistrā, iedzīvotājs informē mūs par to, kurp dodas, lai nepieciešamības gadījumā mums būtu informācija par to, vai Latvijas valstspiederīgie atrodas kādā konkrētā krīzes skartajā reģionā. Ja Ārlietu ministrijas konsulārais dienests ir informēts, mēs varam daudz operatīvāk reaģēt un sniegt palīdzību. Ja mums nav informācijas par ceļotājiem, tad šis process ir ilgāks un grūtāks. Latvijas ārlietu dienests dara visu, lai palīdzētu mūsu iedzīvotājiem, kuri ārvalstīs nokļūst sarežģītās situācijās, un, lai šis darbs būtu efektīvāks, ir nepieciešama arī līdzdarbošanās no pašu ceļotāju puses,” aicina ārlietu ministrs.

Alīna Rumjanceva / Foto: Facebook.com, EPA/LETA